Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

27 december 2005, vondeling meisje, Eindhoven

politie.nl: "Vondeling Eindhoven"

Het pasgeboren meisje werd op 27 december 2005 in een toiletruimte van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven aangetroffen. Het meisje was twee tot vier dagen oud. Ze heeft een lichtgetinte huidskleur en donkere haren. Haar gewicht is 2375 gram.

ANP, 28 december 2005: "Baby te vondeling gelegd in Eindhovens ziekenhuis"

EINDHOVEN (ANP) - In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is dinsdag een baby te vondeling gelegd. De baby bleek een meisje te zijn van enkele dagen oud. Zij is onder zorg van de Raad voor de Kinderbescherming gesteld. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Waar het kind precies in het ziekenhuis werd achtergelaten wilde een woordvoerster niet zeggen. De politie is op zoek naar de ouders van de baby of getuigen.

Omroep Brabant, 28 december 2005: "Baby te vondeling gelegd in Eindhovens ziekenhuis"

EINDHOVEN - In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is dinsdagmiddag een baby te vondeling gelegd. Dat maakte de politie woensdag bekend. Het gaat om een meisje van enkele dagen oud. Zij is onder zorg van de Raad voor de Kinderbescherming gesteld. De politie wil graag in contact komen met de ouders van de baby of met mensen die gezien hebben dat het kind in het ziekenhuis werd achtergelaten. Wie informatie heeft kan bellen met 0900-8844.

nu.nl, 28 december 2005: "Baby te vondeling gelegd in Eindhovens ziekenhuis "

EINDHOVEN - In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is dinsdag een baby te vondeling gelegd. De baby bleek een meisje te zijn van enkele dagen oud. Zij is onder zorg van de Raad voor de Kinderbescherming gesteld. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Waar het kind precies in het ziekenhuis werd achtergelaten wilde een woordvoerster niet zeggen. De politie is op zoek naar de ouders van de baby of getuigen.

Omroep Brabant, 29 december 2005: "Tientallen mensen willen vondeling adopteren"

EINDHOVEN - Tientallen mensen willen het vondelingetje uit het Catharina-ziekenhuis adopteren. Het ziekenhuis en de Raad voor de Kinderbescherming in Eindhoven kregen daar donderdagochtend al tientallen telefoontjes over. Het meisje is dinsdagmiddag te vondeling gelegd in het ziekenhuis. Het kindje, enkele dagen oud, ligt nog in het ziekenhuis. Het gaat goed met haar. Burgemeester Sakkers heeft donderdagochtend aangifte van het babytje gedaan bij de gemeente.

Geen Catharina
De naam die het meisje kreeg, wordt niet bekendgemaakt. Ze heet geen Catharina. Een aantal instanties, inclusief de burgemeester, hebben samen haar voor- en achternaam bepaald. Inmiddels heeft de Raad voor de Kinderbescherming zich over het kindje ontfermd. Volgens de Raad gebeurt het niet meer zo vaak dat kinderen te vondeling worden gelegd. De afgelopen drie jaar gebeurde dat in Nederland vijf keer. Het meisje zou volgens Piet Leijten, hoofd Bureau Patiëntenbelangen van het Catharina-ziekenhuis in een openbare ruimte gevonden zijn.

Getuigen gezocht
De politie wil graag in contact komen met de ouders van de baby of met mensen die gezien hebben dat het kind in het ziekenhuis werd achtergelaten. De politie heeft tien mensen op de zaak gezet. Ook het televisieprogramma Bureau Brabant op Omroep Brabant Televsie besteed donderdagavond aandacht aan de zaak in een extra uitzending.

De Gelderlander, 29 december 2005: "EINDHOVEN - Baby in ziekenhuis te vondeling gelegd"

In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is dinsdagmiddag een baby te vondeling gelegd. Het meisje van hooguit enkele dagen oud is opgenomen op de kinderafdeling. Ze verkeert in een goede gezondheid. De politie in Eindhoven is op zoek naar de ouders van de baby. Een vrouw zag de baby liggen in een wasbak van een openbare toiletruimte in het ziekenhuis. Het hospitaal probeert door videobeelden te achterhalen wie het kindje te vondeling heeft gelegd.

BN/DeStem, 29 december 2005: "Vondelingetje in Eindhoven"

EINDHOVEN - In het Catharinaziekenhuis in Eindhoven is dinsdagmiddag een baby te vondeling gelegd. De baby, een meisje van hooguit enkele dagen oud, is opgenomen op de kinderafdeling. Ze verkeert in goede gezondheid. De politie is op zoek naar de ouders van de baby.

Een vrouw zag de baby dinsdagmiddag rond vier uur liggen in een wasbak van een openbare toiletruimte in het ziekenhuis. Aanvankelijk was het meisje onderkoeld omdat het slechts in een lakentje was gewikkeld, maar gisteren was haar toestand weer goed. Het Catharina-ziekenhuis probeert door het bekijken van videobeelden te achterhalen wie het kindje te vondeling zou kunnen hebben gelegd. Volgens de voorgeschreven procedure is er contact opgenomen met de Raad voor de Kinderbescherming. Die zal zich over het meisje ontfermen zodra het nog naamloze vondelingetje het ziekenhuis kan verlaten.

Leeuwarder Courant, 29 december 2005: "Baby te vondeling in toilet van ziekenhuis"

EINDHOVEN (GPD) In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is dinsdagmiddag een baby gevonden. Het vondelingetje, een meisje van hooguit enkele dagen oud, is opgenomen op de kinderafdeling. Ze verkeert in goede gezondheid. De politie is op zoek naar de ouders van de baby. Een vrouw zag de baby dinsdagmiddag rond vier uur liggen in een wasbak van een openbare toiletruimte in het ziekenhuis.

Aanvankelijk was het meisje onderkoeld omdat het slechts in een lakentje was gewikkeld, maar gisteren was haar toestand weer goed. Het Catharina-ziekenhuis probeert door het bekijken van videobeelden te achterhalen wie het kindje te vondeling heeft gelegd. Het ziekenhuis heeft volgens de voorgeschreven procedure contact opgenomen met de Raad voor de Kinderbescherming. Die zal zich over het meisje ontfermen zodra het nog naamloze vondelingetje het ziekenhuis kan verlaten.

Algemeen Dagblad, 29 december 2005: "Baby te vondeling gelegd in Eindhoven"

EINDHOVEN In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is dinsdag een baby te vondeling gelegd, een meisje van enkele dagen oud. Zij is onder zorg van de Raad voor de Kinderbescherming gesteld. De politie zoekt de ouders of getuigen.
De Raad voor de Kinderbescherming wil uit privacy-overwegingen geen details verstrekken. "Zo wordt het risico beperkt dat het kind, de natuurlijke ouders en eventuele pleeg- of adoptieouders steeds opnieuw worden geconfronteerd met de voorgeschiedenis van het kind," aldus de raad. Bij een pasgeborene doet de burgemeester van de vindplaats aangifte bij de burgerlijke stand. De rechter besluit na drie maanden over voogdij.

Brabants Dagblad, 29 december 2005: "Vondeling ontdekt in ziekenhuis Eindhoven"

In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is dinsdagmiddag een baby gevonden. Het meisje van hooguit enkele dagen oud is opgenomen op de kinderafdeling. De politie is op zoek naar de ouders van de baby, die werd gevonden in een wasbak van een openbare toiletruimte in het ziekenhuis. Een vrouw - die voor haar bezoek aan een specialist even naar het toilet wilde - schrok zich een ongeluk en waarschuwde halsoverkop een verpleegkundige. Het meisje is onderkoeld, maar maakt het redelijk tot goed, aldus de zegsman van het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft contact opgenomen met de Raad voor de Kinderbescherming. Die zal zich over het meisje ontfermen zodra het kindje het ziekenhuis kan verlaten. Ook is aangifte gedaan bij de politie. Justitie startte direct een strafrechtelijk onderzoek.

De Stentor/Apeldoornse Courant, 29 december 2005: "Vondeling in toilet ziekenhuis EINDHOVEN"

EINDHOVEN - In een wasbak van een openbare toiletruimte in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is een baby gevonden. Het vondelingetje, een meisje van enkele dagen oud, is opgenomen op de kinderafdeling. Ze verkeert in goede gezondheid.

Het Parool, 29 december 2005: "Vondeling in wasbak ziekenhuis"

EINDHOVEN - In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is een baby gevonden van enkele dagen oud. Het vondelingetje, een meisje, is opgenomen op de kinderafdeling. Ze verkeert in goede gezondheid. De politie is op zoek naar de ouders van het kindje.

Een vrouw zag de baby dinsdagmiddag rond vier uur liggen in een wasbak van een openbare toiletruimte in het ziekenhuis. Het meisje was slechts gewikkeld in een lakentje en was aanvankelijk onderkoeld, maar gisteren was haar toestand weer goed.

Het Catharina-ziekenhuis probeert aan de hand van videobeelden te achterhalen wie het kindje te vondeling heeft gelegd. Het ziekenhuis heeft volgens de voorgeschreven procedure contact opgenomen met de Raad voor de Kinderbescherming. Die zal zich over het meisje ontfermen zodra het nog naamloze vondelingetje het ziekenhuis kan verlaten.

Reformatorisch Dagblad, 29 december 2005: "Baby te vondeling gelegd in Eindhoven"

EINDHOVEN – In het Catharinaziekenhuis in Eindhoven is dinsdag een baby te vondeling gelegd. De baby, een meisje van enkele dagen oud, is onder zorg van de Raad voor de Kinderbescherming gesteld. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

De Stentor*, 30 december 2005: "Grote belangstelling voor vondelingetje"

*Zutphens Dagblad, Sallands Dagblad, Veluws Dagblad, Apeldoornse Courant, Deventer Dagblad, Dagblad Flevoland, Gelders Dagblad, Nieuw Kamper Dagblad, Zwolse Courant

Tientallen mensen hebben sinds dinsdag naar het Catharinaziekenhuis en de Raad voor de Kinderbescherming in Eindhoven gebeld. Ze willen het te vondeling gelegde meisje adopteren.

De politie gaf gisteren een foto vrij van de vondeling die dinsdag in het Catharinaziekenhuis werd gevonden. De baby bleek een meisje te zijn van enkele dagen oud. Ze werd gevonden op de tiende etage van het ziekenhuis in de toiletruimte. De baby was omwikkeld met een doek, verder lag er geen kleding bij het kind, ook geen brief. Het meisje heeft donker haar. Ze is 44,5 centimeter lang en weegt 2375 gram.

De Kinderbescherming, die zorg draagt voor het meisje, zegt niet welke naam het kind heeft gekregen. Adopteren is niet zomaar mogelijk, zegt de Kinderbescherming. De politie is nog op zoek naar de moeder.

ad.nl, 30 december 2005: "Politie onderzoekt tip over vondeling Eindhoven"

EINDHOVEN/DEN BOSCH (ANP) - De politie onderzoekt een donderdagavond binnengekomen tip over de vondeling, die dinsdag in een toilet van het Eindhovense Catharina-ziekenhuis is gevonden. De tip kwam binnen na een uitzending op Omroep Brabant over het meisje. Bij de politie kwamen na die uitzending van het opsporingsprogramma Bureau Brabant meerdere tips binnen, maar slechts één daarvan blijkt bruikbaar, zei een woordvoerster van de politie vrijdag. De politie overweegt vrijdagavond na afloop van het NOS-journaal een landelijk politiebericht uit te zenden. Over de inhoud van de tip zegt de politie niets. Onbekend is wie de moeder van het enkele dagen oude meisje is, dat onverzorgd en zonder kleding in een doek gewikkeld werd gevonden.

Het Parool, 30 december 2005: "Velen willen vondeling adopteren"

EINDHOVEN - Tientallen mensen hebben sinds dinsdag naar het Catharinaziekenhuis en de Raad voor de Kinderbescherming in Eindhoven gebeld. Ze willen het meisje adopteren, dat dinsdag in het ziekenhuis te vondeling werd gelegd. Een woordvoerder van de Kinderbescherming, aan wier zorg de enkele dagen oude baby is toevertrouwd, zei dat er vaststaande procedures voor adoptie zijn. "Dat leggen we uit aan de mensen die bellen." De Kinderbescherming wil niet zeggen welke naam het kind heeft gekregen. Ook is niet bekendgemaakt of een briefje bij de baby lag. De politie is nog op zoek naar de moeder. (ANP)

Dagblad Tubantia/Twentsche Courant, 30 december 2005: "Tientallen mensen melden zich voor adoptie vondeling"

EINDHOVEN (ANP) - Tientallen mensen hebben naar het Catharinaziekenhuis en de Raad voor de Kinderbescherming in Eindhoven gebeld. Ze willen het enkele dagen oude meisje adopteren, dat dinsdag in het ziekenhuis te vondeling werd gelegd. Dat meldden woordvoerders van het hospitaal en de Kinderbescherming gisteren.

De Kinderbescherming zei dat er vaststaande procedures voor adoptie zijn. 'Dat leggen we uit aan de mensen die bellen.' De Kinderbescherming, die zorg draagt voor het meisje, zegt niet welke naam het kind heeft gekregen. De politie is nog op zoek naar de moeder. De baby werd dinsdag aangetroffen in een toiletruimte in het ziekenhuis.

Reformatorisch Dagblad, 31 december 2005: "Politie onderzoekt tip over vondeling Eindhoven"

EINDHOVEN/DEN BOSCH - De politie onderzoekt een donderdagavond binnengekomen tip over de baby die dinsdag in een toilet van het Eindhovense Catharina-ziekenhuis is gevonden. De tip kwam binnen na een uitzending op Omroep Brabant over het meisje. Bij de politie kwamen na die uitzending van het opsporingsprogramma Bureau Brabant verscheidene tips binnen, maar slechts één daarvan blijkt bruikbaar, zei een woordvoerster van de politie gisteren. Over de inhoud van de tip zegt de politie niets. Onbekend is wie de moeder van het enkele dagen oude meisje is, dat onverzorgd en zonder kleding in een doek gewikkeld werd gevonden. De politie heeft gisteravond na afloop van het NOS Journaal een landelijk politiebericht uitgezonden, waarin gevraagd wordt of iemand iets bijzonders heeft gezin op de achtste verdieping van het Catharina-ziekenhuis.

Trouw, 31 december 2005: "Enkele tips over vondeling Eindhoven"

(Novum) - De politie in Eindhoven heeft 'een aantal reacties' gehad op de politieberichten die vrijdag op televisie zijn uitgezonden over de vondst van een vondeling in de lichtstad. Een woordvoerder kan het exacte aantal zaterdagochtend niet noemen. Tien rechercheurs onderzoeken of de tips leiden tot de vondst van de moeder. Een meisje van enkele dagen oud werd dinsdag te vondeling gelegd in het Catharina-ziekenhuis te Eindhoven. De politie wil niet zeggen onder welke omstandigheden het kind is achtergelaten. Niet bekend is of een briefje bij de baby is neergelegd. Het meisje is toevertrouwd aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Omroep Brabant, 2 januari 2006: "Elf tips over Eindhovense vondeling"

EINDHOVEN - Bij de politie zijn elf tips binnengekomen over de baby die vorige week in een toiletruimte van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is gevonden. Ze is de tips nu aan het natrekken. De tips kwamen binnen na berichten in de media en oproepen van de politie. Het is nog steeds niet bekend wie de ouders van het meisje zijn.

BN/DeStem, 3 januari 2006: "Elf tips over Eindhovense vondeling"

EINDHOVEN (ANP) - De politie van Eindhoven is bezig met het natrekken van elf tips over de Eindhovense vondeling. De baby, een meisje, werd vorige week dinsdag aangetroffen in een toiletruimte van het Eindhovense Catharina-ziekenhuis. De tips kwamen bij de politie binnen naar aanleiding van publicaties in de media en opsporingsberichten. De politie heeft niet gemeld of er bij de elf tips aanwijzingen zaten die zouden kunnen onthullen wie de moeder van het te vondeling gelegde kind is.

Omroep Brabant, 18 januari 2006: "Rechercheteam vondeling afgeslankt"

EINDHOVEN - Het rechercheteam dat speurt naar de ouders van de vondeling in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is flink afgeslankt. De politie werkte in eerste instantie met tien man aan de zaak. Nu zijn twee rechercheurs belast met de speurtocht naar de ouders van het meisje. De politie gaf veel publiciteit aan de zaak in de hoop de ouders te vinden, maar het leverde niets op. Het kind werd vlak na Kerstmis gevonden door een bezoekster van het Catharina-ziekenhuis. Het meisje is inmiddels bij een pleeggezin ondergebracht.

ad.nl, 25 februari 2006: "Vondeling in grote boodschappentas"

[...] December: In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven wordt in de toiletruimte een meisje van enkele dagen oud aangetroffen. Het kind krijgt een plekje in een pleeggezin. [...]

Omroep Brabant, 9 november 2006: "Ouders vondelingetje nog onbekend"

EINDHOVEN - De ouders van het meisje dat eind vorig jaar te vondeling werd gelegd in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, hebben zich nog steeds niet gemeld. Met het kind zelf gaat het prima, zegt teamleidster Verbraak van de Raad voor de Kinderbescherming. Het meisje werd vrij snel na de vondst, het was toen enkele dagen oud, opgenomen in een pleeggezin. Waar ze nu woont en welke naam ze heeft gekregen, wordt niet bekend gemaakt. Aanvankelijk hield een rechercheteam van tien man in Eindhoven zich bezig met deze zaak.

vermist.nl: "Vondeling EINDHOVEN"

Uiterlijke kenmerken
De babydochter van de gezochte moeder was bij haar vondst twee tot vier dagen oud. Ze heeft een lichtgetinte huidskleur, is 44.5 cm lang, weegt 2375 gram en heeft donker haar. De vondeling was gewikkeld in een lakentje en was bij haar vondst licht onderkoeld.

Gezocht door
Derden

Extra info
Gezocht wordt de moeder van de 'Vondeling Eindhoven' die rond 25 december 2005 geboren zal zijn. Het meisje werd aangetroffen op dinsdagmiddag 27 december 2005, rond 4 uur, in de wasbak op een toiletruimte van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.