Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

27 oktober 1974, vondeling jongetje, Tilburg

Het Vrije Volk, 28 oktober 1974: "Pasgeboren baby gevonden in portiek"

TILBURG - In een portiek van een huis aan de Tilburgse Van Bijlandstraat is gistermorgen een pasgeboren jongen te vondeling gelegd. Twee mannen vonden de baby, een gezonde jongen van 5,5 pond, die in een oude jurk was gewikkeld. Kleren had het kind niet aan.

Volgens artsen van het nabijgelegen Mariaziekenhuis, waar de te vondeling gelegde baby is opgenomen, was het kind toen het gevonden werd zeker niet ouder dan twaalf uur. Het was goed gewassen en lichamelijk verzorgd. Gezien de lichaamstemperatuur van de jongen, kan hij hooguit een half uur in het portiek hebben gelegen voor hij gevonden werd. De bewoners van het huis waarvoor de baby was neergelegd, wisten van niets. Ze werden uit bed gebeld door de twee mannen die het kind gevonden hadden. De twee wilden bij hen de politie telefonisch van hun vondst op de hoogte stellen.

De Telegraaf, 28 oktober 1974: "Pasgeboren baby gevonden in portiek"

Van een onzer verslaggevers. TILBURG, maandag. Gewikkeld in een oude jurk werd gistermorgen even voor halfacht een enkele uren oude baby van vijfeneenhalf pond in een portiek in de Tilburgse Van Bijlandtstraat gevonden door een voorbijganger. De toestand van het pasgeboren jongetje dat thans in het Tilburgse Maria-ziekenhuis wordt verzorgd is goed. Een vroege voorbijganger die op weg was om zijn paarden te gaan voeren, zag in het bundeltje textiel dat voor de deur van een huls lag plotseling leven. „Het kind kan er nauwelijks een half uur gelegen hebben en zou een uur later in de kille ochtend zeker dood zijn geweest", aldus de Tilburgse politie. Artsen constateerden dat de baby helemaal gezond is en nauwelijks tien uur op de wereld kon zijn. Het kind draagt geen sporen van mishandeling en de bevalling moet goed zijn verlopen. De baby, die zaterdagavond werd geboren, is eerst gewassen en verzorgd, voordat men het kind op straat legde. Bewoners van het pand waar het kind voor de deur werd gevonden hebben niets gehoord. „We hebben nog geen enkel houvast bij onze poging de moeder op te sporen, ook een buurtonderzoek leverde niets op," aldus een woordvoerder van de Tilburgse politie. „We kunnen alleen maar hopen, dat de moeder spijt krijgt of dat vanuit het publiek een tip binnenkomt".

Het Vrije Volk, 30 oktober 1974: "Moeder (16) vondeling gevonden"

TILBURG — De moeder van de vondeling die zondagmorgen in Tilburg op een stoep werd ontdekt, is gevonden. Het zestienjarige ongehuwde meisje had zelf het kind in een portiek in de Bijlantstraat neergelegd. Ze is tijdelijk in een tehuis opgenomen. Haar ouders waren, aldus de politie, er niet van op de hoogte dat hun dochter in verwachting was. De vader van het kind is een ongehuwde man die nog niet gehoord kon worden. De baby blijft voorlopig in het Mariaziekenhuis.

De Telegraaf, 30 oktober 1974: "Meisje (16) was moeder van vondeling"

Van een onzer verslaggevers. TILBURG, woensdag. De Tilburgse politie is gisteravond na een tip achter de identiteit gekomen van de moeder, die zondagochtend haar pasgeboren baby in de Van Bijlandtstraat in een portiek te vondeling had gelegd. Het blijkt een 16-jarig meisje te zijn uit Tilburg, dat zaterdagavond zonder hulp beviel van een vijfeneenhalf pond zware zoon. Het meisje wees als vader van haar kind een meerderjarige ongehuwde man uit Tilburg aan.

Deze man, die door de politie nog gehoord moet worden, zou zich van het meisje hebben afgekeerd, toen zij in verwachting van hem bleek te zijn. Zowel de geestelijke als lichamelijke conditie van de jonge moeder bleek bij de komst van de politie zo slecht te zijn, dat een gealarmeerde arts het raadzaam achtte haar eerst te laten behandelen. Het bedlegerige meisje is zonder eerst gehoord te worden in een tehuis voor ongehuwde moeders opgenomen. Het staat intussen wel vast dat zij na haar eenzame bevalling haar jonge zoontje eerst heeft gewassen, het kind daarna in een oude jurk heeft gewikkeld, en er toen te voet mee is gaan zwerven, om zich van het kind te ontdoen. Op het eind van haar krachten heeft zij het kind ten slotte in de Van Bijlandtstraat voor een deur gelegd, waar het zondagmorgen om halfacht door een vroege voorbijganger werd gevonden.

Leeuwarder Courant, 30 oktober 1974: "Moeder (16) Tilburgse vondeling gevonden"

TILBURG — Het raadsel rond de zondag jl. in Tilburg in een portiek te vondeling gelegde baby is opgelost. De moeder, een zestien-jarige ongehuwde Tilburgse, blijkt het kind zelf op straat te hebben gelegd. Het kind ligt in een ziekenhuis, de moeder is opgenomen in een tehuis. De vader is een meerderjarige ongehuwde Tilburger. Verdere details wenst de Tilburgse politie niet te verstrekken.

Nieuwsblad van het Noorden, 30 oktober 1974: "Moeder Tilburgse vondeling gevonden"

Het raadsel om de zondag in Tilburg in een portiek te vondeling gelegde baby is opgelost. De moeder, een 16-jarige ongehuwde Tilburgse, blijkt het kind zelf op straat te hebben gelegd. Het kind is nu in een ziekenhuis, de moeder is opgenomen in een tehuis. De vader is een meerderjarige Tilburger.

Nederlands dagblad, 31 oktober 1974: "Moeder Tilburgse vondeling bekend"

TILBURG — Het raadsel rond de zondag jl. in Tilburg in een portiek te vondeling gelegde baby is opgelost. De moeder, een 16-jarige ongehuwde Tilburgse, blijkt het kind zelf op straat te hebben gelegd. Het kind vertoeft in een ziekenhuis, de moeder is opgenomen in een tehuis. De vader is een meerderjarige ongehuwde Tilburger. Verdere details wenst de Tilburgse politie niet te verstrekken.

De Telegraaf, 8 december 1979: "Hulpverleners timmeren niet genoeg aan de weg"

[...] Een jaar later legde een 16-jarig moedertje haar enkele uren oude zoon te vondeling. Het ongehuwde meisje werd na een tip door de politie gevonden.