Skip to main content

29 augustus 2002, vondeling Luca, Amsterdam

De Telegraaf, 9 september 2002: "Taal vondeling Luca raadsel"

AMSTERDAM - Een groot aantal tolken heeft niet kunnen achterhalen welke taal het circa 5-jarige vondelingetje 'Luca' spreekt. Na anderhalve week intensief speurwerk weet de Amsterdamse politie nog steeds niet wie het jongetje is dat in een snackbar van het Centraal Station werd achtergelaten. Omdat het kind, met een Chineesachtig uiterlijk, een kettinkje met de naamplaat 'Luca' droeg, wordt hij voorlopig zo aangesproken. Alle sporen zijn doodgelopen. Zo wees een plastic tas die het ventje bij zich had, naar een winkel in Dronten. Onderzoek leverde geen verdere aanwijzingen op, ook niet in het daar gevestigde asielzoekerscentrum. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht leverde evenmin bruikbare tips op.

Artsen hebben Luca gezond verklaard. Een reeks tolken heeft contact met het kind gehad, maar hij reageerde niet op talen variërend van Kantonees tot een aantal andere Chinese talen en dialecten. Deze methode levert kritiek op van deskundigen, die aandringen op het kweken van een vertrouwensband tussen Luca en één of twee experts in plaats van het jochie met grote aantallen onbekenden te confronteren. Orthopedagoog en taaldeskundige J. van der Stelt adviseert de politie om een opname van het gebrabbel van Luca te sturen naar fonetisch deskundigen, die mogelijk een taal kunnen ontdekken.

Haast is hierbij geboden, zegt een Amsterdamse kinderpsycholoog die is gespecialiseerd in spraak/taalproblemen. "Als het een normaal vijfjarig kind is, spreekt hij binnen een maand Nederlandse woorden en zinnen. Dan valt zijn afkomst niet meer te achterhalen." Volgens de politie is Luca enkele middagen bij een peuteropvang geweest, waar hij op een driewieler fietste, op een schommel ging zitten en wat non-verbale contacten met andere kinderen had.

NOS, 12 oktober 2002: "Moeder van vondeling Luca gevonden"

Ruim anderhalve maand nadat zij haar zesjarige zoontje op het Centraal Station in Amsterdam heeft achtergelaten, meldt de moeder van Luca zich bij de politie. De vrouw van Chinese afkomst verklaart het jongetje te hebben achtergelaten omdat ze vindt dat hij in Nederland beter verzorgd kan worden. Luca's moeder woont al tien jaar met haar man en haar twee andere kinderen in Italië. Na haar verklaring wordt ze door de jeugd- en zedenpolitie gearresteerd.

Tot het moment dat zijn moeder naar voren treedt, is het een absoluut raadsel waar Luca vandaan komt. Praten doet hij niet, hij brabbelt alleen maar. Luca gedraagt zich vlak, emotieloos. Hij lacht niet, maar is ook niet verdrietig. Omdat het jongetje totaal geen lichaamshaar heeft, denken sommigen zelfs dat hij een 'alien' is. Luca's moeder laat na haar arrestatie weten dat zij niet naar Nederland is gekomen om haar zoon te halen. Ze wil alleen weten hoe het met hem ging. Begin januari moet ze voorkomen. Luca zelf is ondergebracht bij een pleeggezin.

De Volkskrant, 12 oktober 2002: "Moeder vondeling Luca meldt zich"

De moeder van vondeling Luca heeft zich zaterdagmorgen gemeld in het Burger Kingrestaurant op het Centraal Station in Amsterdam. Dat heeft de politie meegedeeld...

De 33-jarige vrouw die beschikt over documenten waaruit blijkt dat Luca haar zoon is, is gearresteerd door de jeugd- en zedenpolitie. Het gaat om een vrouw van Chinese afkomst. Ze is getrouwd en woont al tien jaar in een stad in Italië. De vrouw heeft drie kinderen, onder wie Luca. Ze zou het jongetje hebben achtergelaten omdat het 'in Nederland beter verzorgd kon worden, omdat Nederlanders zo aardig zijn.'

Luca is geboren in november 1995 in Italië, blijkt nu. Zijn moeder wordt nog verhoord. De politie hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van Luca. Het Aziatisch uitziende jongetje viel op doordat hij helemaal geen lichaamshaar heeft. Tot een gesprek met het 6-jarige ventje kwam het niet. Ondanks pogingen van verschillende tolken, bleef Luca steken bij wat brabbelen.

De Amsterdamse politie heeft urenlang onderzoek gestoken in de speurtocht naar familie van Luca. Tot zaterdagmorgen bleef dit zonder succes. Wel stroomden reacties binnen van mensen die hulp aanboden en Luca wilden opvangen. De politie is bijzonder opgelucht dat er nu duidelijkheid is over de herkomst van Luca, aldus een politiewoordvoerder.

nrc.nl, 14 oktober 2002: "Moeder van vondeling Luca meldt zich"

AMSTERDAM, 14 OKT. De moeder van vondeling Luca heeft zich zaterdagmorgen gemeld in het Burger Kingrestaurant op het Centraal Station in Amsterdam. Dat heeft de politie meegedeeld. Op 29 augustus werd op diezelfde plek het jongetje alleen aangetroffen, met slechts een briefje op zak met de vraag goed voor hem te zorgen.

De 33-jarige vrouw die beschikt over documenten waaruit blijkt dat Luca haar zoon is, is gearresteerd door de jeugd- en zedenpolitie. Ze wordt verdacht van het aan zijn lot overlaten van een minderjarig kind. De vrouw is van Chinese afkomst. Ook de vader is Chinees. Ze zijn getrouwd en wonen al tien jaar in een stad in Italië. Ze hebben drie kinderen, onder wie Luca. De vrouw zou het jongetje hebben achtergelaten omdat het "in Nederland beter verzorgd kon worden, omdat Nederlanders zo aardig zijn".

Luca is geboren in november 1995 in Italië, blijkt nu. De moeder is zaterdag verhoord. Duidelijk is geworden dat zij haar zoontje zelf achterliet. Ze was met de trein naar Amsterdam gekomen. Volgens een politiewoordvoerder heeft ze geen band met Nederland. "Alleen van horen zeggen wist ze dat het hier goed zou zijn."

De moeder bleef wachten om te zien wat er met Luca gebeurde, aldus de politiewoordvoerder. Toen agenten het jongetje meenamen, meende ze dat hij in goede handen was en vertrok. De politie heeft niet de indruk dat ze naar Nederland is gekomen om haar zoon op te halen. "Ze lijkt alleen te willen weten hoe het met hem gaat en heeft wat kleren voor hem meegenomen", zegt de woordvoerder.

Het Aziatisch uitziende jongetje viel op doordat hij helemaal geen lichaamshaar heeft. De oorzaak hiervan is nog niet bekend. Wel vertelde de moeder dat Luca toen hij 2 jaar oud was in twee weken tijd al zijn haar is kwijtgeraakt en dat dit nooit terug is gekomen.

De politie heeft niet met het 6-jarige ventje kunnen praten. Volgens de politiewoordvoerder kan het kind simpelweg niet praten, hij blijft steken in gebrabbel. <> Tussen moeder en kind is nog geen contact geweest. Volgens de politiewoordvoerder is nog niet duidelijk wat er met Luca gaat gebeuren. Verschillende deskundigen moeten zich hierover uitlaten. Ook zal contact worden gezocht met instanties in Italië.

De Amsterdamse politie heeft urenlang onderzoek gestoken in de speurtocht naar familie van Luca. Tot zaterdagmorgen bleef dit zonder succes. Wel stroomden reacties binnen van mensen die hulp aanboden en Luca wilden opvangen. De politie is bijzonder opgelucht dat er nu duidelijkheid is over de herkomst van Luca, aldus een politiewoordvoerder. (ANP)

Trouw, 14 oktober 2002: "Moeder van vondeling Luca (6) meldt zich"

AMSTERDAM - De moeder van vondeling Luca heeft zich zaterdagmorgen gemeld in de Burger King op het Centraal Station in Amsterdam. De vrouw vroeg in het hamburgerrestaurant om de politie, omdat ze had gezien hoe agenten op 29 augustus haar zoontje van diezelfde plek hadden meegenomen. De vrouw had hem daarnaartoe gebracht en een briefje in zijn zak gedaan met de vraag goed voor hem te zorgen.

De 33-jarige vrouw beschikt over documenten waaruit blijkt dat Luca haar zoon is. Ze is gearresteerd door de jeugd- en zedenpolitie. De vrouw is van Chinese afkomst. Ook de vader is Chinees. Ze zijn getrouwd en wonen al tien jaar in een stad in Italië. Ze hebben drie kinderen, onder wie Luca. De vrouw zou het jongetje hebben achtergelaten omdat het "in Nederland beter verzorgd kon worden, omdat Nederlanders zo aardig zijn".

Luca is geboren in november 1995 in Italië, blijkt nu. Het was onbekend waar de jongen vandaan kwam, omdat niemand hem kon verstaan. Volgens de politiewoordvoerder kan het kind simpelweg niet praten, hij blijft steken in gebrabbel. De moeder is zaterdag verhoord. Ze was met de trein naar Amsterdam gekomen om haar kind achter te laten. Ze heeft geen speciale band met Nederland. "Alleen van horen zeggen wist ze dat het hier goed zou zijn." De politie heeft niet de indruk dat ze terug is gekomen om haar zoon op te halen. "Ze lijkt alleen te willen weten hoe het met hem gaat en heeft wat kleren voor hem meegenomen", zegt de woordvoerder.

Het Aziatisch uitziende jongetje viel op doordat hij helemaal geen lichaamshaar heeft. Zijn moeder vertelde dat Luca toen hij 2 jaar oud was in twee weken tijd al zijn haar is kwijtgeraakt en dat dit nooit terug is gekomen. Tussen moeder en kind is nog geen contact geweest. Wat er nu met Luca gaat gebeuren, is nog niet bekend.

De Volkskrant, 14 oktober 2002: "Moeder vondeling Luca meldt zich"

De moeder van het vondelingetje Luca heeft zich zaterdagochtend rond tien uur gemeld bij de Burger King op het Centraal Station in Amsterdam, de plek waar de jongen eind augustus werd gevonden... Volgens personeel van de Burger King had de 33-jarige vrouw vijftien euro en wat kleding voor het jongetje bij zich. Ze is in het bezit van officiële documenten waaruit blijkt dat Luca haar zoon is. De politie heeft niet de indruk dat de vrouw is teruggekomen om haar kind op te halen.

De vrouw is van Chinese komaf en woont sinds tien jaar in Italië. Ze is getrouwd en heeft naast Luca nog twee kinderen. De moeder heeft verklaard dat zij haar zoon naar Nederland heeft gebracht omdat hij hier beter verzorgd zou worden en omdat Nederlanders zo aardig zijn. Zij kende Amsterdam van horen zeggen, aldus de politie.

Op 29 augustus is Luca samen met zijn moeder per trein aangekomen in Amsterdam. Toen hij alleen werd aangetroffen in het hamburgerrestaurant, had hij enkel een briefje bij zich met daarop het verzoek goed voor hem te zorgen. Op het moment dat de politie zich ontfermde over de vondeling was zijn moeder nog in de buurt. Zij heeft op afstand in de gaten gehouden of hij werd meegenomen, vertelde ze de politie.

Luca is de echte voornaam van de jongen, hij heeft een Chinese achternaam. Hij is geboren in Italië, in november 1995 en is dus zes jaar oud. Communicatie met het kind is niet mogelijk. De politie gaat ervan uit dat Luca niet kan praten. Zijn moeder spreekt Chinees en gebrekkig Italiaans. Ze wordt verdacht van het aan zijn lot overlaten van een minderjarige.

nu.nl, 14 oktober 2002: "Moeder van vondeling Luca meldt zich"

AMSTERDAM - De moeder van vondeling Luca heeft zich zaterdagmorgen gemeld in het Burger Kingrestaurant op het Centraal Station in Amsterdam. Dat heeft de politie meegedeeld. Op 29 augustus werd op diezelfde plek het jongetje moederziel alleen aangetroffen, met slechts een briefje op zak met de vraag goed voor hem te zorgen.

De 33-jarige vrouw die beschikt over documenten waaruit blijkt dat Luca haar zoon is, is gearresteerd door de jeugd- en zedenpolitie. Het gaat om een vrouw van Chinese afkomst. Ze is getrouwd en woont al tien jaar in een stad in Italië. De vrouw heeft drie kinderen, onder wie Luca. Ze zou het jongetje hebben achtergelaten omdat het "in Nederland beter verzorgd kon worden, omdat Nederlanders zo aardig zijn."

Luca is geboren in november 1995 in Italië, blijkt nu. Zijn moeder wordt nog verhoord. De politie hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van Luca. Het Aziatisch uitziende jongetje viel op doordat hij helemaal geen lichaamshaar heeft. Tot een gesprek met het 6-jarige ventje kwam het niet. Ondanks pogingen van verschillende tolken, bleef Luca steken bij wat brabbelen.

De Amsterdamse politie heeft urenlang onderzoek gestoken in de speurtocht naar familie van Luca. Tot zaterdagmorgen bleef dit zonder succes. Wel stroomden reacties binnen van mensen die hulp aanboden en Luca wilden opvangen. De politie is bijzonder opgelucht dat er nu duidelijkheid is over de herkomst van Luca, aldus een politiewoordvoerder.

De Volkskrant, 15 oktober 2002: "Moeder vondeling Luca voorgeleid aan justitie"

De moeder van het vondelingetje Luca wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Amsterdam. De politie verwacht dat zij wordt overgebracht naar een huis van bewaring... De Chinese vrouw, die sinds tien jaar in Italië woont, meldde zich zaterdagochtend bij de Burger King op het Centraal Station in Amsterdam, de plek waar zij haar zoon eind augustus achterliet. De jeugd- en zedenpolitie arresteerde haar op verdenking van het aan zijn lot overlaten van een minderjarig kind.

De vader van het jongetje, die in zijn woonplaats in Italië verblijft, is in principe geen verdachte, zegt de politie. Het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming aan de Amsterdamse rechtbank om Luca onder voogdij van Bureau Jeugdzorg te plaatsen, is inmiddels ingetrokken. De Kinderbescherming onderzoekt nu of de moeder voor hem kan zorgen. Binnenkort volgt een gesprek met de vrouw en komt er een nieuw voorstel. Voorlopig blijft Luca in het tehuis waar hij al bijna zeven weken zit.

Tussen Luca en zijn moeder is nog geen contact geweest. Mogelijk komt het vandaag tot een ontmoeting. Het gesprek zal plaatshebben onder begeleiding van deskundigen van onder meer Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming, aldus de politie. Nog steeds bestaat onduidelijkheid over de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van Luca. De jongen heeft geen lichaamshaar en praat niet. De politie heeft niet het idee dat de vrouw naar Nederland is gekomen om Luca op te halen.

De Telegraaf, 16 oktober 2002: "Moeder vondeling blijft achter tralies"

Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM - De moeder van het vondelingetje Luca blijft voorlopig nog achter tralies. De rechter-commissaris in Amsterdam bepaalde gisteren dat de vrouw nog tien dagen vast blijft zitten. Een maximale gevangenisstraf van zes jaar hangt haar boven het hoofd omdat zij haar zes jaar oude zoontje aan zijn lot heeft overgelaten.

Het jongetje werd op 29 augustus moederziel alleen aangetroffen in de Burger King op het Centraal Station in Amsterdam. De 33-jarige moeder, van Chinese afkomst en woonachtig in Italië, meldde zich afgelopen zaterdag onverwacht bij het fastfoodrestaurant. Ze wilde weten hoe het haar zesjarig kind verging. Het kale kereltje weet nog niet dat zijn moeder in het land is. De twee hebben elkaar nog niet gesproken. Volgens Guus de Beer van Bureau Jeugdzorg, de instantie die de voorlopige voogdij over Luca heeft, komt er nog voor het einde van deze week contact tussen de twee. "Dat staat inmiddels vast", aldus De Beer.

De Raad voor de Kinderbescherming ontmoet waarschijnlijk vandaag de moeder. Woordvoerster Manon Tjoa: "Het precieze tijdstip is nog niet bekend en mede afhankelijk van praktische zaken zoals de beschikbaarheid van een tolk." De Raad hoopt er tijdens het gesprek achter te komen waarom de vrouw haar kind te vondeling legde. "Ook wordt nagegaan of het mogelijk is om het kereltje weer binnen het gezin op te nemen."

nu.nl, 9 januari 2003: "Moeder vondeling Luca krijgt negentig dagen cel"

AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft de moeder van de zeven jaar oude vondeling Luca donderdag tot negentig dagen cel veroordeeld, waarvan 49 dagen voorwaardelijk. C.Z. is schuldig aan het verlaten van een kind jonger dan zeven jaar. Aangezien de moeder al 41 dagen heeft vastgezeten, hoeft ze niet terug naar de gevangenis. Het oordeel van de rechter is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechter vond dat de vrouw niet weer naar de cel moet, omdat ze met haar zoon moet worden herenigd.

De destijds 6-jarige Luca werd eind augustus moederziel alleen aangetroffen bij het Burger Kingrestaurant op het Centraal Station in Amsterdam. De achtergrond van het kale Aziatische jongetje bleef lange tijd onduidelijk. In oktober meldde de moeder zich in het fastfoodrestaurant, omdat ze wilde weten hoe het met haar zoontje ging.

De Volkskrant, 7 maart 2003: "Weer vondeling bij Burger King op Amsterdam CS"

Door Willem Beusekamp en Willemijn Steutel − Opnieuw is voor Burger King op het Centraal Station van Amsterdam een kind te vondeling gelegd. Dit keer betreft het een meisje van zeven maanden...

Ook Luca is van Chinese afkomst. Zijn moeder woonde in Italië en meldde zich anderhalve maand later. Zij werd aangehouden en begin dit jaar wegens het verlaten van een kind jonger dan zeven jaar veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk. Beide vondelingen vertonen opmerkelijke overeenkomsten. Luca heeft haar, noch wimpers of wenkbrauwen. Het meisje heeft die evenmin, zij is bovendien albino. De baby verkeert volgens de Raad voor de Kinderbescherming in goede gezondheid.

Het kind werd twee weken geleden door enkele personeelsleden van Burger King voor het restaurant gevonden. Het bureau Jeugdzorg van Amsterdam heeft zich over de baby ontfermd. De officier van Justitie die de zaak behandelt wil geen mededelingen doen 'in het belang van het onderzoek'. De politie onthoudt zich eveneens van commentaar. Luca bevindt zich ook nog steeds onder de hoede van het bureau Jeugdzorg. Zodra zijn moeder haar straf heeft uitgezeten, mag ze haar zoon meenemen naar Italië.

ad.nl, 25 februari 2006: "Vondeling in grote boodschappentas"

[...] Augustus: Op het Centraal Station in Amsterdam wordt een 5-jarig jongetje gevonden. Hij heeft een briefje bij zich met het verzoek of de vinder goed voor hem wil zorgen. Luca spreekt geen Nederlands, heeft geen lichaamshaar en ziet er Aziatisch uit. De moeder van Luca meldt zich in oktober. Ze is Chinese en woont al enige tijd in Italië. Ze heeft het kind achtergelaten omdat "het in Nederland beter verzorgd kan worden, omdat Nederlanders zo aardig zijn". De moeder krijgt uiteindelijk negentig dagen celstraf, waarvan 49 voorwaardelijk. [...]