Skip to main content

29 september 2002, vondeling meisje, Den Haag

ANP, 30 september 2002: "Politie zoekt moeder vondeling"

De politie Haaglanden zoekt de moeder van een pasgeboren meisje dat zondagochtend in Den Haag werd gevonden. De baby overleed later in het ziekenhuis. Omstanders vonden het kindje in de Pieter Lastmanstraat, waar het in doeken gewikkeld in een doos lag. Het is volgens een politiewoordvoerder nog onbekend waaraan de baby is gestorven.

De Telegraaf, 1 oktober 2002: "Onderkoeling wordt vondelingetje fataal"

door Marjolein van der Gaag
DEN HAAG - Een pasgeboren baby die in een kartonnen doos op een bankje in de Haagse Schilderswijk te vondeling was gelegd, is overleden. Het meisje werd zondagmorgen rond half negen ontdekt door een buurtbewoner, die de politie waarschuwde. Het kindje lag slechts gewikkeld in enkele doeken in een kartonnen doos, die was neergezet op een stenen bankje bij een parkeerplaats aan de Pieter Lastmanstraat. Toen de politie arriveerde, leefde de baby nog. Het ernstig onderkoelde meisje werd met spoed naar het Juliana Kinderziekenhuis vervoerd. Daar overleed het vondelingetje later op de dag.

De Haagse politie staat voor een raadsel en is op zoek naar de moeder van het meisje. Ook zoekt de politie getuigen, die hebben gezien wie de doos heeft neergezet. Bij de Stichting Turkse Werkgroep aan de naastgelegen Van Ostadestraat is met verbijstering gereageerd op het incident. Voorzitter S. Ergül vermoedt dat de baby wellicht afkomstig is van een tienermoeder. "Er komen hier in de wijk veel ongewenste zwangerschappen onder schoolmeisjes voor", vertelt hij. "Seksuele voorlichting krijgen ze niet en als ze dan zwanger zijn, durven ze dat niet aan hun ouders te vertellen. Dat is heel triest."

Ook buurtbewoners reageren geschokt op de gebeurtenis. "Het is echt ongelooflijk. Wie doet nu zoiets? Het wordt ook steeds gekker", verzucht een oudere bewoner van de Pieter Lastmanstraat. Zijn overbuurman zou zondagmorgen de politie hebben gebeld, nadat hij een huilende baby had gehoord en vanuit het raam van zijn portiekwoning iets in de kartonnen doos zag bewegen. De Haagse politie wil niet op de speculaties ingaan. "Wij hopen zo snel mogelijk bruikbare tips binnen te krijgen. De Pieter Lastmanstraat is een drukke straat. Zeker in de nacht van zaterdag op zondag moeten daar nog flink wat mensen zijn langsgekomen", aldus een woordvoerder.

Reformatorisch Dagblad, 1 oktober 2002: "Haagse vondelinge overleden door onderkoeling"

DEN HAAG - Een pasgeboren meisje dat de politie zondag in de Haagse Pieter Lastmanstraat aantrof, is later die dag in het Juliana Kinderziekenhuis overleden. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. Het meisje lag in een kartonnen doos, gewikkeld in wat doeken. Ze is direct overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze later overleed. De politie van Bureau Hoefkade onderzoekt wie het kindje te vondeling heeft gelegd en wie de tot nu toe onbekende moeder is. De politie is op zoek naar eventuele getuigen.

ad.nl, 25 februari 2006: "Vondeling in grote boodschappentas"

[...] September: Een kindje dat in de Pieter Lastmanstraat in Den Haag wordt gevonden, sterft in het ziekenhuis. Het pasgeboren meisje lag in doeken gewikkeld in een doos. [...]