Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

30 juni 1973, vondeling jongetje, Rotterdam

Het Vrije Volk, 2 juli 1973: "Jonge moeder legt baby te vondeling - En meldt zich later bij politie"

ROTTERDAM — Een jonge moeder heeft zich zaterdagnacht bij de politie gemeld enkele uren nadat zij haar baby te vondeling had gelegd. Inmiddels was het drie à vier maanden oude jongetje al gevonden door de twaalfjarige Linda v. d. Berg die de baby, gewikkeld in een imitatie-bontjas zag liggen in een hoekje van een bus-wachthuisje aan de Maaskade.

De vrouw ligt behoorlijk met zichzelf overhoop en er moet eens goed gepraat worden", aldus het commentaar van de politie die over de identiteit van de 18-jarige moeder verder niets wenst prijs te geven. „De vader van de baby is nog steeds spoorloos," zegt de politie. „Naar hem wordt gezocht. De vrouw heeft haar kind uit wanhoop in het wachthuisje gelegd." Linda van de Berg had het kind dat er gezond uitzag overhandigd aan een passerende vrouw die de baby mee naar huis nam en vervolgens de politie in kennis stelde van de vondst.

De moeder had haar kind stevig ingepakt. Het jongetje droeg een badstoffen kruippakje en een petje. Bovendien was hem juist een schone luier omgedaan. De Raad voor de Kinderbescherming heeft de baby voorlopig in een tehuis ondergebracht.

De Telegraaf, 2 juli 1973: "Moeder kreeg spijt - Politie babyoppas voor vondeling"

Van onze Rotterdamse redactie. ROTTERDAM. maandag. Bijna een etmaal lang heeft de Rotterdamse kinderpolitie zich in het afgelopen weekeinde moeten ontfermen over een ongeveer drie maanden oude baby, die zaterdagmiddag door zijn moeder op de Rotterdamse Maaskade te vondeling was gelegd. Gisteren meldde de moeder zich bij de politie met het verzoek haar kindje terug te mogen. Over de motieven van de moeder — haar naam wil men onder geen beding prijsgeven — houdt de kinderpolitie de mond gesloten. Ook is niet bekend of proces-verbaal is opgemaakt. Het rond drie maanden oude jongetje werd zaterdagmiddag door een elfjarig - Rotterdams meisje bij een bushalte op de Maaskade gevonden. De baby lag in een reiswiegje, en was dik gekleed. Het meisje waarschuwde de politie over haar vondst. Een kindertehuis hielp de politie een handje bij de verzorging.

Leeuwarder courant, 2 juli 1973: "In Rotterdam baby te vondeling gelegd"

ROTTERDAM — Bij een bushalte aan de Maaskade in Rotterdam is zaterdagmiddag een vondelingetje gevonden. Eén elfjarig meisje trof daar een drie à vier maanden oud jongetje aan en waarschuwde de politie. De baby was gekleed in een blauw badstoffen kruippakje met witte rand. Het kind droeg verder een wit plastic broekje en een blauwe papieren luier. Het was gewikkeld in een imitatiebontjasje. De baby droeg voorts een blauw petje. De baby is in een tehuis opgenomen.