Skip to main content

30 juni 2003, vondeling Lieve, Amsterdam

politie.nl: "Lieve Vondeling"

In een portiek van een huis aan de Van Ostadestraat (De Pijp) is op 30 juni een vondelingetje aangetroffen. Het bleek te gaan om een pasgeboren meisje dat slechts enkele uren oud was. Ze verkeerde in goede gezondheid. Het meisje heeft een blanke huidskleur, maar de mogelijkheid bestaat dat de baby een getinte huidskleur krijgt en weegt ruim zeven pond. De baby was gekleed in een wit vest met korte mouwen met aan de onderzijde een blauwe bies. Op borsthoogte een embleem met cijfers '55'. De baby droeg twee 'patchworkachtige' wantjes met daarin de kleuren rood en blauw. De wantjes waren met een rood lint met elkaar verbonden. De baby was toegedekt met een witte handdoek (80 x 40 cm) waarop in oranjerode sierletters de naam 'Bianca' staat geborduurd.

Een ieder die informatie heeft over deze vermissing wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Het gratis nummer van de Opsporingstiplijn is 0800-6070. Mailen kan ook naar info@lbvp.info.

De Telegraaf, 2 juli 2003: "Weer vondeling in Amsterdam"

VOS, NATHAN. AMSTERDAM, woensdag. In de portiek van een woning aan de Van Ostadestraat, in de Pijp, is maandagavond een pasgeboren meisje gevonden. De baby was niet ouder dan twee uur en verkeerde in goede gezondheid, zo laat de politie weten.

Het kind is na de vondst direct naar een ziekenhuis gebracht. Verplegend personeel heeft het meisje 'Lieve' gedoopt.

Rechercheurs van de Jeugd- en Zedenpolitie hebben de zaak in behandeling en zijn op zoek naar de moeder. Het gaat in elk geval niet om de vermiste hoogzwangere Deborah Rosiek, zo meldt een woordvoerder, die alleen weet dat het gevonden meisje geen donkere huidskleur heeft. 'Lieve' is de derde vondeling dit jaar in Amsterdam. In januari werd een jongetje van een jaar achtergelaten in een portiekwoning in de Indische Buurt en begin maart werd een baby aangetroffen op het Centraal Station van Amsterdam. Beide keren meldde de moeder zich na korte tijd.

De beroemdste vondeling van Amsterdam is het inmiddels 6-jarige jongetje Luca. Hij werd augustus vorig jaar achtergelaten bij de Burger King op het Centraal Station. Het knaapje stelde politie, artsen en Jeugdzorg voor grote raadsels omdat hij elke vorm van beharing miste en geen bekende taal begreep of sprak. Een maand later meldde de moeder van Luca, een Italiaans-Chinese vrouw, zich bij de politie. Zij werd later veroordeeld tot negentig dagen cel.

ANP, 8 juli 2003: "Identiteit vondeling nog steeds onbekend"

De identiteit van het Amsterdamse vondelingetje Lieve is nog steeds niet bekend. De politie zet zich met man en macht in om de moeder op te sporen maar de ongeveer 45 tips die zij heeft gekregen, hebben nog geen concreet resultaat opgeleverd, meldde zij dinsdag.

Het meisje werd vorige week maandag gevonden in een portiek van een woning in de hoofdstad. Ze was hoogstens twee uur oud. De baby werd onmiddellijk naar een ziekenhuis gebracht waar werd geconstateerd dat zij in goede gezondheid verkeerde. Inmiddels ontfermt de Raad voor de Kinderbescherming zich over haar

De politie maakt zich zorgen om de gemoedstoestand van de moeder. "Als je een kind zo jong op straat legt, is er reden voor bezorgdheid", aldus een woordvoerder. Het team van de jeugd- en zedenpolitie dat op de zaak is gezet, is nog altijd druk met het onderzoeken van de binnengekomen tips.

Lieve is de derde vondeling in Amsterdam dit jaar. In januari werd een jongen van een jaar achtergelaten in een portiek en begin maart werd een baby aangetroffen op het Centraal Station. Beide keren meldde de moeder zich na korte tijd.

Trouw, 9 juli 2003: "Identiteit vondeling"

De identiteit van het Amsterdamse vondelingetje Lieve is nog niet bekend. De politie poogt de moeder op te sporen, maar de ongeveer 45 tips die zij heeft gekregen, hebben nog geen resultaat opgeleverd, meldde zij gisteren.

Het meisje werd vorige week maandag gevonden in een portiek in de hoofdstad. Ze was hoogstens twee uur oud. De baby werd onmiddellijk naar een ziekenhuis gebracht waar werd geconstateerd dat zij gezond was. Inmiddels ontfermt de Raad voor de Kinderbescherming zich over haar.

De politie maakt zich zorgen om de gemoedstoestand van de moeder. ,,Als je een kind zo jong op straat legt, is er reden voor bezorgdheid'', aldus een woordvoerder. Het team van de jeugd- en zedenpolitie dat op de zaak is gezet, is nog altijd druk met het onderzoeken van de binnengekomen tips.

Lieve is de derde vondeling in Amsterdam dit jaar. In januari werd een jongen van een jaar achtergelaten in een portiek en begin maart werd een baby aangetroffen op het Centraal Station. Beide keren meldde de moeder zich na korte tijd.

nu.nl, 9 juli 2003: "Opnieuw vondeling in Amsterdam"

[...] Ruim een week geleden vonden voorbijgangers in de Amsterdamse wijk De Pijp in een portiek een pasgeboren meisje dat amper twee uur oud was. Ondanks 45 tips is de identiteit van de vondeling, die de naam 'Lieve' kreeg, nog steeds onbekend. De politie is met man en macht bezig de moeder op te sporen. [...]

NRC, 10 juli 2003: "Weer vondeling in Amsterdam"

Voor de tweede keer in ruim een week tijd is in Amsterdam een vondeling aangetroffen. Gistermiddag werd een kind aangetroffen bij een flatgebouw aan de Molenwijk in Amsterdam-Noord. Het zou gaan om een jongetje. Ruim een week geleden vonden voorbijgangers in de Amsterdamse wijk De Pijp in een portiek een pasgeboren meisje dat amper twee uur oud was. Ondanks 45 tips is de identiteit van de vondeling, die de naam Lieve kreeg, nog steeds onbekend.

ad.nl, 25 februari 2006: "Vondeling in grote boodschappentas"

[...] Juli: De politie vindt in de Amsterdamse Pijp een amper twee uur oud meisje. In het ziekenhuis wordt het meisje 'Lieve' gedoopt. In dezelfde week wordt ook een jongetje aangetroffen bij een flatgebouw aan de Molenwijk in Amsterdam-Noord. Het kind was in een laken gewikkeld en lag in een vuilniszak. [...]

vermist.nl: "Moeder van VONDELING LIEVE"

Uiterlijke kenmerken
Zwart haar, bruine ogen, blanke huidskleur, gewicht zeven pond. Het kind werd ongewassen aangetroffen en ze had een touwtje om haar navelstreng. Ze was gewikkeld in een witte plastic tas en toegedekt met een witte handdoek (80 x 40) waarin met oranjerode letters de naam 'Bianca' is geborduurd. Ze droeg twee 'patchworkachtige wantjes en een wit vest met korte mouwen met aan de onderzijde een blauwe bies. Op borsthoogte een embleem met de cijfers '55'.

Gezocht door
Derden

Extra info
De moeder van de vondeling Lieve wordt gezocht. Lieve werd op maandag 30 juni geboren en was pas enkele uren oud toen ze 's avonds werd gevonden in een portiek van een huis in de Amsterdamse wijk De Pijp. De vondeling is naar het ziekenhuis gebracht waar verplegend personeel het meisje 'Lieve' heeft gedoopt. Ze verkeert in goede gezondheid.