Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

4 januari 2007, babylijkje Engel van 't Meer, Den Bosch

Inleiding

In recreatiegebied Engelermeer in Den Bosch wordt in een plastic boodschappentas een babylijkje gevonden. Volgens het NFI is het vrijwel zeker dat het meisje al overleden was bij achterlating. Burgemeester Rombouts van Den Bosch geeft het meisje de naam Engel van 't Meer. Het meisje wordt op 16 januari op de begraafplaats in de wijk Orthen begraven.

Omroep Brabant, 13 december 2007: "Vondeling Engel van 't Meer"

DEN BOSCH - Wandelaars in Den Bosch doen op donderdag 4 januari een gruwelijke vondst. In het recreatiegebied Engelermeer vinden ze een dode baby. Het lichaampje is verpakt in een plastic zak. Het blijkt om een meisje van een paar dagen oud te gaan.

De politie begint een groot onderzoek waaraan vijftien rechercheurs werken. Met een helikopter worden overzichtsfoto's van de omgeving gemaakt, talloze passanten worden ondervraagd en er wordt een compositietekening verspreid van een vrouw die op woensdag 3 januari nabij het Engelermeer is gezien.

De politie doet een dringende oproep aan de moeder om zich te melden. Ook in de tv-programma's Bureau Brabant en Opsporing Verzocht wordt aandacht besteed aan de vondst van het kindje. Dit levert ruim 70 tips op, maar desondanks blijft de identiteit van de baby onbekend.

Grafsteen
Burgemeester rombouts van Den Bosch geeft het meisje de naam Engel van 't Meer. Tijdens een sobere plechtigheid wordt ze op de begraafplaats in de wijk Orthen begraven. Met een speciale inzameling, die ruim 1100 euro oplevert, wordt een grafsteen gemaakt.

In maart probeert de politie met een grootscheepse actie opnieuw te achterhalen wie het baby'tje levenloos heeft achtergelaten. Ruim 70.000 flyers worden in Den Bosch en omgeving verspreid, om er zo achter te komen wie de ouders van de Engel van 't Meer zijn. Dit levert 21 reacties op, maar het onderzoek loopt opnieuw spaak.

Klik op de radio- of tv-knop linksboven om de volgende bijdragen te beluisteren of bekijken:
* Vondst dode baby bij het Engelermeer in Den Bosch
* Actie voor de inzameling van geld voor een grafsteen of monumentje bij het graf
* Baby Engel van 't Meer begraven
* Flyeractie om identiteit baby te achterhalen

De Engel van 't Meer staat centraal in het TV-programma M&M doen Brabant 2007, dat op Tweede Kerstdag wordt uitgezonden.

Omroep Brabant, 13 december 2007: "Politie kreeg ‘erg goede tip’ over babylijkje Engelermeer, maar oplossing blijft uit"

René van der Lee | DEN BOSCH - Ruim elf jaar nadat bij het Engelermeer in Den Bosch een babylijkje werd gevonden, heeft de politie toch nog een ‘erg goede tip’ binnengekregen. De tip leidde de recherche naar een vrouw, die toestemming gaf om haar dna af te nemen. Maar de vrouw bleek niet de moeder van het meisje te zijn.

De tip vloeide voort uit een aflevering van de serie cold case-verhalen die Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem afgelopen zomer publiceerden. De informatie die de tipgever verstrekte 'klopte tactisch helemaal’, zegt Jeroen Snellen, leider van het coldcaseteam van de politie in Oost-Brabant. Justitie gaf toestemming om de betreffende vrouw te benaderen voor dna-onderzoek. De uitkomst daarvan boorde de hoop om toch nog te achterhalen wie de Engel van 't Meer is, de grond in. "Want dna liegt niet", zegt Snellen."

beeld en geluid

2007
Omroep Brabant, verslag Karin Kamp

dossier-20070104-90993872

2007
Omroep Brabant, verslag Linda Hoebink 'Vondeling Engel van 't Meer'

dossier-20070104-5643412

2007
Omroep Brabant 'Anonieme initiatiefnemer inzamelingsactie'

dossier-20070104-24122312

20 mei 2008
Omroep Brabant 'Monument Engel van 't Meer gestolen'