Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

4 september 2010, vondeling, Wolvega

deweekkrant.nl, 6 september 2010: "[Update] Vondeling spoorloos"

WOLVEGA - De verdwijning van een baby die zaterdag 4 september rond 17.00 uur door een meisje werd gevonden in de berm van de Steenwijkerweg tussen De Blesse en Wolvega stelt de politie voor een raadsel.

Aanleiding
Zaterdag rond 17.00 uur fietste een minderjarige inwoonster van Wolvega via het fietspad van de Steenwijkerweg vanuit De Blesse naar Wolvega. Op een afstand van ongeveer 500 meter voor de bebouwde kom van Wolvega zag zij in de berm, vlak bij een sloot, een plastic zak liggen die bewoog. De Wolvegaaster stopte en opende de plastic zak. Ze zag dat er een levende baby in de zak lag. Ondertussen kwam er een vrouw bij haar staan. Deze vrouw had zij eerder gezien want de vrouw had al geruime tijd achter haar gefietst. De onbekende vrouw vroeg of de baby van haar was. Omdat dit niet het geval was heeft de vrouw de baby overgenomen om naar de politie te brengen. Bij de Lelylaan is de vrouw met de baby doorgelopen in de richting van het centrum van Wolvega.

Melding bij politie
De vindster vertelde haar ouders wat er gebeurd was, maar toen zij met de politie belden, bleek dat de vrouw zich niet gemeld had.

Onderzoek
Door de technische recherche is een onderzoek ingesteld bij de vindplaats van de baby. Ook is er uitgebreid sporenonderzoek gedaan, zijn getuigen gehoord, is de speurhond ingezet en is een buurtonderzoek ingesteld. Dit heeft er niet toe geleid dat de verblijfplaats van de baby bekend is geworden.

Signalement
Van de onbekende vrouw en haar fiets is het volgende signalement bekend:
- Blanke vrouw
- Leeftijd tussen de 45 – 60 jaar
- Grijs kort krullend haar
- Reed op een damesfiets van het merk Gazelle. Deze fiets had een zogenaamde lage instap en aan de bagagedrager waren twee fietstassen bevestigd. De fietstassen waren zwart/grijs van kleur.

De politie is op zoek naar getuigen die de melding van de vrouw kunnen ondersteunen en heeft de volgende vragen:
- Wie heeft gezien of iemand op zaterdag 4 september rond 17.00 uur ‘iets’ heeft achtergelaten in de berm van de Steenwijkerweg?
- Wie is er op de Steenwijkerweg, net buiten de bebouwde kom van Wolvega, iets opgevallen?
- Wie heeft zaterdag 4 september tussen 16.00 uur of later de onbekende vrouw op haar Gazellefiets met fietstassen gezien op het fietspad tussen De Blesse en Wolvega?
- Wie heeft zaterdag 4 september rond 17.00 uur een vrouw met een baby op haar arm gezien in Wolvega of omgeving of kent iemand die voldoet aan het signalement?

Hulpverlening
Ook wil de politie graag weten of er zich zaterdag na 17.00 uur een vrouw met een baby heeft gemeld bij een arts of andere zorg- of hulpverleningsinstelling.

Tips of informatie over deze zaak kunt u doorgeven aan de politie bereikbaar via het telefoonnummer 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800–7000. U kunt natuurlijk ook naar een politiebureau gaan.

Burgemeester Van Klaveren van de gemeente Weststellingwerf:: "Deze situatie roept veel vragen op. We zijn vooralsnog in afwachting van de resultaten van het politieonderzoek en roepen getuigen op zich vooral te melden bij de politie."

rtvoost.nl, 6 september 2010: "Politie zoekt verdwenen vondeling"

De Friese politie is een zoektocht begonnen naar een baby'tje dat zaterdag in een plastic zak gevonden zou zijn door een meisje uit Wolvega op de weg tussen Steenwijk en het Friese plaatsje.

Het meisje vond de baby toen ze op de Steenwijkerweg fietste en een plastic zak zag bewegen. Een onbekende vrouw die achter het meisje fietste nam uiteindelijk de baby mee en zei dat ze ermee naar de politie zou gaan. Die vrouw heeft zich alleen nooit bij de politie gemeld. De politie is een groot onderzoek begonnen en roept getuigen op zich te melden.

hartvannederland.nl, 6 september 2010: "14 tips over vondeling Wolvega"

De politie Friesland heeft 14 tips binnengekregen over de onbekende baby die zaterdagmiddag in de berm van de Steenwijkerweg in Wolvega werd gevonden. Een meisje vond het kindje in een plastic zak langs de weg. Vlak na de vondst kwam er een andere vrouw naast haar staan. Zij nam de baby van haar over en liep er mee weg. Toen de ouders van het inmiddels thuisgekomen meisje voor de zekerheid een belletje pleegden naar de politie bleek dat de vrouw zich niet met de baby op het bureau had gemeld. De technische recherche heeft onderzoek gedaan bij de vindplaats. De politie is op zoek naar getuigen. Mensen met meer informatie kunnen bellen met 0900-8844. Twee tips zijn volgens de politie bruikbaar in het onderzoek, omdat die gaan over de vrouw die de baby zou hebben meegenomen.

nu.nl, 6 september 2010: "Vondeling meegenomen door onbekende vrouw"

AMSTERDAM - Een baby die zaterdagmiddag in de buurt van het Friese Wolvega in een plastic zak te vondeling was gelegd is door een onbekende vrouw meegenomen. Het meisje dat de baby vond droeg de vondeling over aan een onbekende die het naar de politie zou brengen. Het kind kwam daar echter nooit aan, meldt de politie maandag. De baby werd rond 17.00 uur door een minderjarige inwoonster van Wolvega gevonden in de berm van de Steenwijkerweg tussen De Blesse en Wolvega.

metronieuws.nl, 7 september 2010: "Troost: deze baby leefde tenminste"

Een verdwenen vondeling, het moet niet gekker worden. En het kan ook niet gekker, zo stellen de hangvolwassenen vast die staan te kletsen voor de Snackresto Lauwrink in Wolvega. Ze nemen de zaak nog eens door. Afgelopen zaterdag zag een 16-jarige dorpsgenote langs het fietspad tussen De Blesse en Wolvega een plastic zak bewegen. Er zat een baby in, een hele jonge. Toen werd ze aangesproken door een grijsgekrulde vrouw van een jaar of vijftig die vermoedelijk achter haar had gefietst. Of die baby van haar was, vroeg de vrouw. Niet? Geef maar hier, dan zorg ik wel dat het kindje bij de politie komt, zei de vrouw met de krullen. Ze liep naar het dorp, met de fiets aan de hand en de baby op de arm. Maar bij de politie meldde de vrouw zich niet. Wie de vrouw is, en wie de baby, zijn vragen die het regiokorps nu vergieten vol speurwerk bezorgen. Een verzinsel van het meisje op de fiets? Niet waarschijnlijk, vindt de politie. De dorpscommentatoren zijn het daarmee eens. Het is de moeder zelf geweest die de baby heeft meegenomen, denkt Petra, die daarmee de meest gangbare theorie verwoordt die in Wolvega is te horen. “Daarom is het te hopen dat die poppe (Fries voor baby, red.) nog leeft”, zegt Co Zwaan in café De Babbel, even verderop. “Een poppe in plastic zak raakt zo onderkoeld. Die moet er dus maar kort hebben gelegen.” Precies, zegt Natascha van der Zee: “Er was niemand anders in de buurt dan het meisje en de vrouw. Die zag haar plan om het kind te dumpen mislukken doordat er een meisje aankwam. Het is niet te hopen, maar het kan heel goed dat ze de baby alsnog elders heeft gedumpt.”

Friese politie: Bruikbare tips
De politie heeft veel tips binnengekregen over de ‘verdwenen vondeling’ van Wolvega. “Daar zitten zeker twee zeer bruikbare tussen”, zegt woordvoerder Ferdinand Nautra. “Burgers zijn aangeslagen op het signalement van de vrouw en hebben daar gedetailleerde informatie over.” Met meisje dat de baby als eerste vond, gaat het inmiddels redelijk. “Het is natuurlijk niet niks: eerst vindt ze een baby. Dan vraagt iedereen zich af of ze wel de waarheid spreekt en wordt ze een heel weekend verhoord.”

Het Nieuwsblad, 7 september 2010: "Vrouw grist te vondeling gelegde baby mee"

De politie van het Nederlandse Friesland onderzoekt of een baby die te vondeling werd gelegd, meteen daarna ontvoerd is door een andere vrouw.

De politie werd getipt door een minderjarig meisje uit Wolvega, die zaterdagmiddag al fietsend de baby ontdekt zou hebben. Ze reed rond 17uur op de Steenwijkerweg van De Blesse naar haar huis in Wolvega, toen ze in de berm een plastic zak zag die bewoog. Toen ze de zak oppakte, merkte ze dat er een levende baby in stak. Een dame die al een tijdje achter het meisje reed, stopte ook. Ze nam de baby van de tiener over en zei dat zij het kind wel naar het dichtstbijzijnde politiebureau zou brengen.

Toen de ouders van het meisje later die dag naar de politie belden, bleek dat de vrouw zich niet had gemeld met de baby. De vrouw was tussen de 45 en de 60 jaar oud, ze was blank en had grijs, krullend haar.

'We hebben het meisje zaterdag intensief ondervraagd', zegt woordvoerder Ferdinand Nauta van de Friese politie. 'We hebben geen reden om aan haar verhaal te twijfelen.' De technische recherche doorzocht de plaats waar de baby werd gevonden, en er werden speurhonden ingezet. Een oproep in de Nederlandse media leverde al achttien tips op, maar nog geen spoor naar de ontvreemde vondeling. (CEL)

De Telegraaf, 7 september 2010: "'Baby in berm'; Kind zou zijn meegenomen door vrouw op fiets | Friesland in de ban van vreemd verhaal"

door André Spaansen WOLVEGA, dinsdag Een Fries meisje zegt een baby te hebben aangetroffen in de berm langs de Steenwijkerweg bij Wolvega en dat het kindje door een oudere vrouw is meegenomen.

VOLLEDIGE TEKST: Tot gisteravond was de kleine zoek, evenals de vrouw. De politie, die het verhaal serieus neemt, is druk bezig met het oplossen van de raadsels rondom de mysterieuze baby. De verklaring van het meisje is het enige dat de politie heeft, ook is er geen kindje van enige weken oud zoek.

De politie kreeg gisteren veertien tips. Twee ervan betroffen het signalement van de vrouw die het kindje zaterdag rond vijf uur in de middag meenam. Het zou gaan om een blanke vrouw van een jaar of 45 tot 60 met grijs, kort haar die op een Gazelle met fietstassen fietste. De jonge vindster is een betrouwbaar, stabiel meisje uit Wolvega. Tien rechercheurs zijn met de zaak bezig.

Het meisje, rond 14 of 15 jaar oud, zegt dat ze het kindje in een tas zag toen het plastic bewoog. Achter haar fietste een vrouw op honderd tot tweehonderd meter afstand, die het meisje opzocht toen die stopte en er met de baby vandoor fietste. "Ze zou het kindje naar de politie brengen. Maar dat is niet gebeurd", aldus politiezegsman Ferdinand Nauta.Het dichtstbijzijnde gebouw is een hotel op honderden meters afstand. "We zagen de zoektocht van de politie en toen werd duidelijk dat er wat loos was", aldus een medewerker. "Het was hier aan de overkant, maar de vragen zijn ook voor ons onbeantwoord." De weg werd van naburig dorp De Blesse tot Wolvega met speurhonden afgezocht. "Er werd gedacht dat het om een moord ging."

In Wolvega was de vondst het gesprek van de dag. "Tegenwoordig kan alles, straks is het kinderhandel", speculeert een vrouw. De jeugd is er vol van. "Ik heb die zak wel gezien, maar er niet in gekeken", verzucht een meisje. Ook anderen zeggen vanaf de ochtenduren een zak te hebben zien liggen, maar niets bewoog of maakte geluid.

Vondeling
Mogelijk was de oudere dame de oma, zo wordt geredeneerd: "Haar dochter is vast de moeder. Die is stiekem bevallen en heeft de kleine te vondeling gelegd, en dat haar moeder toch bekend. De oma heeft de kleine teruggepakt en houdt het binnenskamers."

halloleeuwarden.nl, 23 september 2010: "Politie stopt onderzoek naar melding verdwenen vondeling bij Wolvega"

WOLVEGA, 23 september – De politie doet geen verder actief onderzoek meer naar de melding van de gevonden baby. Uit het ingestelde onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen die de melding bevestigen.

Aanleiding
Op zaterdag 4 september werd bij de politie gemeld dat een minderjarige inwoonster van Wolvega in de berm van de Steenwijkerweg een baby had gevonden. Toen ze met de baby op het fietspad stond was er een vrouw, die daar ook fietste, bij haar gekomen. Deze vrouw had de baby van haar overgenomen om naar de politie te brengen. Bij de politie heeft zich nooit een vrouw gemeld.

Onderzoek
Door de politie is uitgebreid onderzoek verricht. Er zijn getuigen gehoord, er is een buurtonderzoek ingesteld en op de vindplaats van de baby is sporenonderzoek gedaan. Ook zijn er in de media getuigen oproepen gedaan. Deze activiteiten hebben er niet toe geleid dat de verblijfplaats van de baby bekend is geworden of dat de melding is bevestigd.

Gesprek
Rechercheurs van het team hebben de meldster en haar ouders op de hoogte gebracht. Mochten er nieuwe aanwijzingen binnenkomen dan wordt de zaak opnieuw bekeken.
Bron: politie Fryslân

Beeld en geluid

6 september 2010
NOS Nieuws

6 september 2010
Foto- en persbureau Meter

10 september 2010
GPTV Friesland