Skip to main content

5 juni 2003, vondeling Linde Leerdam, Leerdam

ANP, 5 juni 2003: "Vondeling in schuur in Leerdam"

In Leerdam is donderdagmiddag in een schuur aan de Drossaardslaan een vondeling aangetroffen van ongeveer twee weken oud. De politie stelt een onderzoek in, omdat ze wil weten wie de ouders zijn van het meisje en wie de baby heeft achtergelaten. De vondeling is gezond. Ze lag volgens de politie nog niet lang in de schuur. De politie zoekt getuigen.

nu.nl, 5 juni 2003: "Baby te vondeling gelegd in Leerdam"

LEERDAM - In Leerdam is donderdagmiddag in een schuur aan de Drossaardslaan een vondeling aangetroffen van ongeveer twee weken oud. De politie stelt een onderzoek in, omdat ze wil weten wie de ouders zijn van het meisje en wie de baby heeft achtergelaten. De vondeling is gezond. Ze lag volgens de politie nog niet lang in de schuur. De politie zoekt getuigen.

RTV Rijnmond, 5 juni 2003: "Moeder vondeling vrijgesteld"

De moeder van het kind, dat vorige week in Leerdam te vondeling werd gelegd, is dinsdagmiddag op vrije voeten gesteld. Justitie zegt dat het politieonderzoek doorgaat, maar dat het niet noodzakelijk is om de vrouw langer vast te houden. Bewoners van de Drossaardslaan in Leerdam vonden vorige week donderdag een jonge baby in een schuur. Zaterdag hield de politie de vrouw aan. Ze bekende al snel dat zij de moeder van het kind was. De vrouw zou haar drie weken oude baby in het geheim en op eigen kracht ter wereld hebben gebracht. Kraamzorginstellingen zouden niets af hebben geweten van de zwangerschap. De Kinderbescherming heeft het meisje voorlopig Linde van Leerdam genoemd. Ze is ondergebracht bij pleegouders.

Dagblad van het Noorden, 6 juni 2003: "Vondeling in schuur in Leerdam"

In Leerdam is donderdagmiddag in een schuur aan de Drossaardslaan een vondeling aangetroffen van ongeveer twee weken oud. De politie stelt een onderzoek in, omdat ze wil weten wie de ouders zijn van het meisje en wie de baby heeft achtergelaten. De vondeling is gezond. Ze lag volgens de politie nog niet lang in de schuur. De politie zoekt getuigen.

NRC, 6 juni 2003: "Vondeling in schuur gevonden"

In de schuur van een woning in Leerdam is gisteren een twee weken oude baby te vondeling gelegd. Het meisje werd rond het middaguur gevonden door buren die alarmeerd werden door haar gehuil. Ze waarschuwden de politie. De bewoonster van het betreffende huis was op dat moment niet aanwezig. De baby lag op een plastic zak op de grond en was slechts gekleed in een klein hemdje. Naast haar stonden pakjes babyvoeding. Het vondelingetje wordt op dit moment verzorgd in het ziekenhuis van Gorinchem. Ze verkeert in goede gezondheid en is niet ondervoed, aldus een woordvoerder van de politie. Er zijn vijftien rechercheurs op de zaak gezet.

Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2003: "Baby gevonden in Leerdam"

LEERDAM - In Leerdam is gistermiddag in een schuur achter een woning aan de Drossaardslaan een vondeling van twee weken oud aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in. Ze wil weten wie de ouders van het meisje zijn en wie de baby heeft achtergelaten. Ze lag volgens de politie nog niet lang in de schuur. De politie zoekt getuigen van het voorval. Er is een team van vijftien rechercheurs mee aan de slag.

De baby verkeert in goede gezondheid. De baby is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor nader onderzoek. Bij het eerste onderzoek werd geconstateerd dat de baby er goed verzorgd uit zag. De baby heeft blauwe ogen, blond haar en een blanke huid. Ze is ongeveer 50 centimeter lang. De baby ligt nog altijd ter observatie in het ziekenhuis. De vindplaats ligt in het hart van een woonwijk, bij een winkelcentrum, waar doorgaans veel verkeer is. De politie hield vandaag een buurtonderzoek.

de Volkskrant, 6 juni 2003: "Twee weken oude baby in schuur gevonden"

LEERDAM - In een schuur in Leerdam is donderdagmiddag een vondeling aangetroffen van ongeveer twee weken oud. De politie is op zoek naar de ouders van het meisje en degene die de baby heeft achtergelaten. De vondeling is gezond. Ze lag volgens de politie nog niet lang in de schuur. De politie zoekt getuigen.

ANP, 6 juni 2003: "Politie heeft nog geen spoor in zaak vondeling"

Het onderzoek van de politie naar de vondeling, die donderdag in Leerdam werd gevonden, heeft nog geen resultaat opgeleverd. De politie van Zuid Holland Zuid gaat er vanuit dat de herkomst niet snel wordt achterhaald.

Het gaat om een blauwogig, blank meisje, dat bij vondst gekleed was in een wit rompertje. De twee weken oude baby, die na een dag observatie in een ziekenhuis gezond is verklaard, is inmiddels in een gastoudergezin ondergebracht.

Volgens een politiewoordvoerder zijn slechts enkele mogelijkheden weggevallen door vergelijking van gegevens uit het onderzoek ter plaatse. De politie weet niet in welke richting het onderzoek zich verder zal ontwikkelen. Onderzoek in de buurt, onder huisartsen, verloskundigen en andere hulpverleners heeft geen duidelijke aanwijzingen opgeleverd.

De politie gaat ervan uit dat het kind bewust is achtergelaten. Het team van vijftien rechercheurs blijft gehandhaafd.

BN/DeStem, 6 juni 2003: "Vondeling in schuur in Leerdam"

LEERDAM - In Leerdam is gistermiddag in een schuur aan de Drossaardslaan een vondeling aangetroffen van ongeveer twee weken oud. De politie stelt een onderzoek in om te achterhalen wie de ouders zijn van het meisje en wie de baby heeft achtergelaten. De vondeling is gezond. Ze lag volgens de politie nog niet lang in de schuur.

ANP, 7 juni 2003: "Politie houdt moeder vondeling aan"

De politie heeft een zaterdag een jonge vrouw uit Leerdam aangehouden die zegt de moeder te zijn van het vondelingetje dat donderdag in Leerdam werd aangetrofen. Dat heeft de politie Zuid-Hollnd Zuid bekendgemaakt.

Het twee weken oude meisje werd aangetroffen in een schuur achter een woning, gelegen in het hart van een moderne Leerdamse woonwijk. Een team van vijftien rechercheurs is er na 'intensief speurwerk' zaterdag in geslaagd een vrouw te arresteren op verdenking van het te vondeling leggen van de baby.

De vrouw heeft verklaard de moeder van het kind te zijn. De politie heeft de woning van de vrouw, van wie de identiteit niet is bekendgemaakt, doorzocht. Er is hulpverlening voor de Leerdamse ingeschakeld. De baby verkeert in goede gezondheid.

NRC Handelsblad, 10 juni 2003: "Moeder vondeling aangehouden"

Een vrouw uit Leerdam is zaterdag aangehouden op verdenking van het te vondeling leggen van een baby op donderdag 5 juni. De vrouw verklaarde de moeder van het twee weken oude meisje te zijn. Dat heeft de politie Zuid-Holland-Zuid zaterdag laten weten. De identiteit van de vrouw is niet bekendgemaakt. De politie heeft de woning van de vrouw doorzocht en psychische hulpverlening ingeschakeld. Buurtbewoners vonden het vondelingetje donderdagmiddag in een schuur in een nieuwbouwwijk in Leerdam. De baby is ondergebracht in een opvanggezin. De aangehouden vrouw wordt vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dagblad Rivierenland, 21 augustus 2003: "Vondeling in Leerdam terug bij moeder"

De baby die in juni - toen twee weken oud - te vondeling werd gelegd aan de Leerdamse Drossaardslaan is weer terug bij haar moeder. Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging van de moeder omdat ,,dat geen enkele toegevoegde waarde heeft, aldus woordvoerster E. Mulder.

Moeder en kind maken het volgens haar goed. De beslissing de zaak te seponeren is genomen samen met de Raad voor de Kinderbescherming en de politie. De moeder krijgt begeleiding van hulpverleners. De kinderbescherming was niet bereikbaar voor commentaar.

Eigenaresse van de schuur waar de baby werd gevonden Gerda van Rooden, is op de hoogte van de hereniging van moeder en kind, die volgens haar ongeveer een maand geleden heeft plaats gevonden. Achteraf bleek ze de moeder te kennen. Na de hereniging is ze er op visite geweest. Ze kent de beweegredenen van de moeder om haar kind te vondeling te leggen en wil daar verder niets over kwijt. "Het is nu belangrijk de zaak te laten rusten.

De baby - een meisje - werd 5 juni door een buurvrouw gevonden in een plastic zak in de schuur van de familie Van Rooden aan de Drossaardslaan. Ze was gekleed in een rompertje en een luier en zag er goed verzorgd uit. De moeder had ook nog wat babyvoeding achter gelaten.

Het meisje kreeg de naam Linde Leerdam en werd door de Kinderbescherming ondergebracht bij een crisisgezin dat voor dit soort gevallen is opgeleid en gescreend. De politie zette vijftien mensen op de zaak en kon twee dagen later melden dat de moeder was gevonden.

ad.nl, 25 februari 2006: "Vondeling in grote boodschappentas"

[...] Juni: In een schuur aan de Drossaardslaan in Leerdam ligt een twee weken oud meisje. De baby is gezond en blijkt te zijn achtergelaten door zijn moeder. Zij wordt twee dagen later opgepakt. [...]