Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

5 november 1996, vondeling Astrid Vermeer, Amsterdam

ANP, 5 november 1996: "Voorbijgangster ontdekt vondeling bij studentenflat Amsterdam-Noord"

Een voorbijganster heeft dinsdagmorgen bij een studentenflat aan de H. Cleyndertweg in Amsterdam-Noord een vondeling aangetroffen. Het meisje, dat in blakende gezondheid verkeert, is naar schatting twee dagen oud. De politie onderzoekt de herkomst van de bijna 5 pond wegende baby. Van de moeder ontbreekt elk spoor.

De voorbijgangster hoorde rond negen uur gehuil en ontdekte vervolgens de baby in een portiek van een van de flats. Het kindje lag in een zwarte nep-leren rugtas. De vrouw bracht de baby direct naar het politiebureau. Volgens een arts zijn er geen medische complicaties en is de boreling 's ochtends nog gevoed. In overleg met justitie is het kind in een opvangtehuis ondergebracht.

De baby was alleen gekleed in een groen polo-shirt, maat M, en was verder gewikkeld in een badlaken met daarop een nijlpaard en de tekst Miami Beach. Een buurtonderzoek heeft vooralsnog niets opgeleverd. De politie zoekt getuigen.

Reformatorisch Dagblad, 6 november 1996: "Voorbijgangster ontdekt vondeling bij studentenflat"

Een voorbijgangster heeft gisteren bij een studentenflat aan de H. Cleyndertweg in Amsterdam-Noord een vondeling aangetroffen. Het meisje, dat in blakende gezondheid verkeert, is naar schatting twee dagen oud. De politie onderzoekt de herkomst van de bijna 5 pond wegende baby. Van de moeder ontbreekt elk spoor.

De voorbijgangster hoorde rond negen uur gehuil en ontdekte vervolgens de baby in een portiek van een van de flats. Het kindje lag in een zwarte nepleren rugtas. De vrouw bracht de baby direct naar het politiebureau. Volgens een arts zijn er geen medische complicaties en is de boreling 's ochtends nog gevoed. In overleg met Justitie is het kind in een opvangtehuis ondergebracht. De baby was alleen gekleed in een groen poloshirt, maat M, en was verder gewikkeld in een badlaken met daarop een nijlpaard en de tekst Miami Beach. Een buurtonderzoek heeft vooralsnog niets opgeleverd. De politie zoekt getuigen.

Het Parool, 6 november 1996: "Vondeling in portiek van flat Noord"

(Van een verslaggeefster) AMSTERDAM - In een portiek van een flat in Noord is gisteren een twee dagen oude baby gevonden. Een voorbijgangster hoorde een baby huilen en trof de vondeling aan in een zwarte, nepleren rugtas. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld om de ouders van het meisje te achterhalen.

De baby heeft een lichtgetinte huidskleur. Zij droeg slechts een groot polo-shirt en was gewikkeld in een badlaken mt daarop een getekend nijlpaard en de woorden Miami Beach. Ze verkeerde in goede gezondheid. Volgens de arts die haar heeft onderzocht, moet ze niet lang voor de vondst nog zijn gevoed.

Het kind is via de Raad voor de Kinderbescherming tijdelijk in een opvanghuis geplaatst. De politie heeft diverse telefoontjes gekregen, maar die hebben nog geen licht in de zaak gebracht, aldus een woordvoerder.

ANP, 6 november 1996: "Tips leiden nog niet tot duidelijkheid over Amsterdamse vondeling"

De politie van Amsterdam had tot woensdagmorgen slechts enkele tips ontvangen over de dinsdagmorgen in Noord aangetroffen vondeling. Geen van de tips brengt tot nu toe meer duidelijkheid, aldus een woordvoerster van de politie.

Een voorbijgangster ontdekte het kind dinsdag bij een studentenflat aan de H. Cleyndertweg. De baby, een meisje van bijna 5 pond dat in blakende gezondheid verkeert, lag in een zwarte nep-leren rugtas. Ze was gekleed in een groen polo-shirt, maat M, en was gewikkeld in een badlaken met daarop een nijlpaard en de tekst Miami Beach.

Volgens een arts was het kind 's morgens nog gevoed. De vondeling is in een opvanghuis ondergebracht.

Algemeen Dagblad, 6 november 1996: "Vondeling in portiek"

Amsterdam - In een portiek van een studentenflat in Amsterdam-Noord is gisteren een baby van twee dagen te vondeling gelegd. Het kind - een meisje - verkeert in blakende gezondheid. Het meisje zat in een zwarte kunstleren rugtas en was gewikkeld in een badlaken. Ze had slechts een groen poloshirt in een volwassenenmaat aan.

De politie heeft een buurtonderzoek gehouden rond de H. Cleyndertweg in Amsterdam-Noord, maar dat heeft nog niets opgeleverd. De baby is vermoedelijk van een blanke moeder. Het kind is tijdelijk in een opvanghuis ondergebracht.

De baby is ongeveer 50 centimeter lang, weegt vier tot vijf pond en heeft glad zwart haar en bruine ogen. Het badlaken waarin het meisje was gewikkeld is paars-roze-groen gemeleerd, heeft een afbeelding van een op zijn rug liggend nijlpaard op een zwemband. Op het laken staat 'Miami Beach'.

ANP, 7 november 1996: "Vondeling heet Astrid Vermeer"

De baby die dinsdagmorgen in Amsterdam Noord op straat is gevonden, gaat verder door het leven als Astrid Vermeer. De inschrijving bij de burgerlijke stand vindt vandaag plaats.

Dat maakte de politie donderdag bekend. Volgens een woordvoerster is met opzet voor een neutrale naam gekozen. "Er zit geen diepere betekenis achter."

Bij de Sociale Jeugd- en Zedenpolitie zijn nog steeds slechts enkele telefonische tips binnengekomen. Van de moeder ontbreekt nog elk spoor.

Een voorbijgangster trof het meisje dinsdag aan bij een studentenflat aan de H. Cleyndertweg. De baby verkeerde in een blakende gezondheid en was volgens een arts die morgen nog gevoed. Astrid lag in een zwarte nep-leren rugtas en was gekleed in een groen polo-shirt en gewikkeld in een badlaken met daarop de afbeelding van een nijlpaard en de tekst Miami Beach.

ANP, 10 februari 1997: "Politie geeft zoektocht naar moeder vondeling niet op"

De Amsterdamse politie geeft de speurtocht naar de moeder van vondeling Astrid Vermeer nog niet op. In de flat aan de H.J. Cleijndertweg waar de baby op 5 november werd gevonden, verspreidde de politie deze week vijfhonderd stencils.

Onder een vertederende foto van de kleine Astrid staat de tekst: "Ik ben inmiddels negen weken oud, maar wel een beetje verdrietig. Ik weet niet wie mijn moeder is en zou zo graag met haar in contact komen."

Het meisje is geboren op 3 november. Twee dagen later vond een voorbijganger haar in het portiek van de studentenflat aan de Cleijndertweg. Ze droeg een groen t-shirt maat M. Ze lag in een zwart leren rugzak, gewikkeld in een groot badlaken met de tekst Miami Beach.

In het stencil roept Astrid mensen die weten wie haar moeder is op zich te melden bij de Jeugd- en Zedenpolitie of de Raad voor de Kinderbescherming. "Zij zullen haar goed opvangen en snel bij mij brengen, waar ik hartstikke blij mee zou zijn", schrijft de agent die in Astrids huid kroop.