Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

5 oktober 2007, babylijkje meisje en vondeling meisje, Rotterdam

NOS, 5 oktober 2007: "Verhaal vondelingen verzonnen"

Het verhaal over twee vondelingen die in Rotterdam op de stoep van een woning lagen, blijkt verzonnen door de moeder. Zij is de bewoonster van het huis, waar de twee pasgeboren meisjes zogenaamd op de stoep waren gevonden. De vrouw, die alleen woont, is gearresteerd.

Vanmiddag liet de vrouw aan de politie weten dat ze twee baby's had gevonden voor haar woning in de Rotterdamse wijk Alexanderpolder. Eén kind was overleden, het andere werd naar het ziekenhuis gebracht. De politie zette de buurt af en begon een groot onderzoek.

Verpakkingsmateriaal

De vrouw maakte melding bij de politie van de vondst van de kinderen voor de deur van haar woning aan de Kopenhagenstraat in de Rotterdamse wijk Alexanderpolder. Het tweetal lag in "een soort verpakkingsmateriaal". Toen agenten arriveerden, bleek een van de kinderen te zijn overleden. Het andere kind is naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. In het belang van het onderzoek wil de politie van beide kinderen nog niet zeggen of het om een jongetje of een meisje gaat. Het zijn volgens de zegsman baby's van enkele dagen oud.

Tientallen buurtbewoners stonden vrijdagmiddag bij de woning waar de baby's werden ontdekt. Geen van de aanwezigen zegt de vrouw die op het adres woont te kennen.

nu.nl, 5 oktober 2007: "Twee baby's gevonden in Rotterdam"

ROTTERDAM - In Rotterdam zijn vrijdagmiddag op straat twee pasgeboren baby's gevonden. Een vrouw trof de kinderen aan voor de deur van haar woning aan de Kopenhagenstraat in de Rotterdamse wijk Alexanderpolder. De vrouw ontdekte de vondelingen rond 14.45 uur en nam ze mee naar binnen. Het tweetal lag in "een soort verpakkingsmateriaal". Ze waarschuwde direct de politie.

Overleden
"Toen agenten arriveerden, bleek een van de kinderen al te zijn overleden", aldus een woordvoerder van de politie. Het andere kind is naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. In het belang van het onderzoek wil de politie van beide kinderen nog niet zeggen of het om een jongetje of een meisje gaat.

Ouders
Het zijn volgens de zegsman baby's van enkele dagen oud. "Het is nog volkomen onduidelijk wie de ouders van de kinderen zijn of wie ze te vondeling heeft gelegd." De technische recherche is in de woning bezig met sporenonderzoek. Tientallen buurtbewoners stonden vrijdagmiddag bij de woning waar de baby's werden ontdekt. Geen van de aanwezigen zegt de vrouw die op het adres woont te kennen of te weten waarom de kinderen juist bij haar woning zijn neergelegd. De politie heeft de omgeving afgezet en is een buurtonderzoek begonnen.

AD, 5 oktober 2007: "Vindster vondelingen verdacht"

ROTTERDAM - Grote consternatie gisteren in de Rotterdamse deelgemeente Prins-Alexander waar een dode en een zwaargewonde baby zijn aangetroffen. De 21-jarige moeder van het tweetal, die aanvankelijk claimde dat zij de meisjesbabys voor haar deur had gevonden, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood.

De Kaapverdiaanse belde om kwart voor drie 's middags de politie dat iemand twee piepjonge kindjes voor de deur van haar portiekflat aan de Kopenhagenstraat had gelegd. Hulpdiensten spoedden zich naar de rampplek, maar voor een babytje kwam de hulp te laat. De andere is per helikopter naar het Sophiaziekenhuis gevlogen. In de avond bekende de zogenaamde vindster tegenover de politie de moeder te zijn van de twee meisjes. Bij de politie heeft zich ook een man gemeld die van meer zegt te weten.

Volkskrant, 5 oktober 2007: "Geen geweld gebruikt tegen Rotterdamse vondeling"

De 21-jarige moeder van de tweeling die zogenaamd te vondeling was gelegd in Rotterdam, heeft geen geweld gebruikt tegen het kind dat is overleden... De vrouw heeft wel geprobeerd voor de twee baby's te zorgen, maar was niet bij machte dit te organiseren. De Rotterdamse was in haar eentje toen ze in de woning aan de Kopenhagenstraat beviel van de tweeling, zo is uit het onderzoek van de politie naar voren gekomen. Aanvankelijk verklaarde ze dat ze de baby's voor haar huis had gevonden en mee naar binnen had genomen. Toen de politie arriveerde was een kind overleden.

Hart van Nederland, 8 oktober 2007: "Kans op negen jaar cel voor moeder vondelingen"

Negen jaar celstraf. Dat kan de 21-jarige moeder van de tweeling krijgen, die afgelopen vrijdag zogenaamd te vondeling werd gelegd in Rotterdam. Sectie heeft uitgewezen dat het babytje dat is overleden, niet door geweld om 't leven is gekomen. Maar de jonge moeder wordt wél aangeklaagd voor het niet voldoen van haar zorgplicht, en daar staat dus ook een fikse straf op. Het meisje dat nog leeft, maakt het naar omstandigheden goed.

Metro, 8 oktober 2007: "Gevonden baby: 'Vondeling' aan beterende hand"

BUITEN LEVENSGEVAAR. De toestand van de baby die vrijdag gevonden werd bij een woning aan de Kopenhagenstraat in de Rotterdamse wijk Alexanderpolder gaat vooruit. Ze ligt nog in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar. Vrijdagmiddag vond de politie in de woning twee baby's van enkele dagen oud. Een van de meisjes bleek te zijn overleden. De andere werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De politie deed de vondst nadat de bewoonster van het pand had gemeld dat de baby's bij haar te vondeling waren gelegd. De 21-jarige vrouw bleek later zelf de moeder van de twee kinderen te zijn, en werd aangehouden. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een van haar twee dochtertjes. Vermoedelijk wordt ze vandaag of morgen voorgeleid. Na de melding werd de woning lange tijd door de technische recherche onderzocht. Voor de geschokte buurtbewoners werd 's avonds een informatiebijeenkomst georganiseerd.

ANP, 8 oktober 2007: "Moeder 'vondelingen' pleegde geen geweld"

De 21-jarige moeder van de tweeling die vrijdag zogenaamd te vondeling was gelegd in Rotterdam, heeft geen geweld gebruikt tegen het kind dat is overleden. Dat heeft sectie uitgewezen. De vrouw heeft wel geprobeerd voor de twee baby's te zorgen, maar was niet bij machte dit te organiseren. Dit zei het Openbaar Ministerie maandag.

De Rotterdamse was in haar eentje toen ze donderdag in de woning aan de Kopenhagenstraat beviel van de tweeling, zo is uit onderzoek naar voren gekomen. De volgende dag meldde ze dat ze de baby's voor haar huis had gevonden en mee naar binnen had genomen. Toen de politie arriveerde was een kind overleden.

De 'vondst' leidde tot grote commotie. De politie doorzocht de woning en zette een tijdje de buurt af, waarna de alleenstaande vrouw vertelde dat zij de moeder was. Nu er geen sprake is van een geweldsmisdrijf heeft het Openbaar Ministerie besloten de vrouw niet voor te geleiden voor de rechter-commissaris. Zij blijft wel verdacht van het niet voldoen aan de zorgplicht die zij had voor de pasgeborenen.

De baby die het overleefde, is buiten levensgevaar. Het gaat beter met haar. Het meisje werd naar een ziekenhuis gebracht. Het is bij het OM niet bekend wat er met haar gaat gebeuren.

nrc.nl, 9 oktober 2007: "Moeder ’vondelingen’ pleegde geen geweld"

ROTTERDAM - De 21-jarige moeder van de tweeling die vrijdag zogenaamd te vondeling was gelegd in Rotterdam, heeft geen geweld gebruikt tegen het kind dat is overleden. Dat heeft sectie uitgewezen. De vrouw heeft wel geprobeerd voor de twee baby's te zorgen, maar was niet bij machte dit te organiseren. Dit zei het Openbaar Ministerie maandag.

De Rotterdamse was in haar eentje toen ze donderdag in de woning aan de Kopenhagenstraat beviel van de tweeling, zo is uit onderzoek naar voren gekomen. De volgende dag meldde ze dat ze de baby's voor haar huis had gevonden en mee naar binnen had genomen. Toen de politie arriveerde was een kind overleden. De 'vondst' leidde tot grote commotie. De politie doorzocht de woning en zette een tijdje de buurt af, waarna de alleenstaande vrouw vertelde dat zij de moeder was.

Nu er geen sprake is van een geweldsmisdrijf heeft het Openbaar Ministerie besloten de vrouw niet voor te geleiden voor de rechter-commissaris. Zij blijft wel verdacht van het niet voldoen aan de zorgplicht die zij had voor de pasgeborenen. De baby die het overleefde, is buiten levensgevaar. Het gaat beter met haar. Het meisje werd naar een ziekenhuis gebracht. Het is bij het OM niet bekend wat er met haar gaat gebeuren.

Trouw, 9 oktober 2007: "Moeder ’vondelingen’ pleegde geen geweld"

rotterdam – De 21-jarige moeder van de tweeling die vrijdag zogenaamd te vondeling was gelegd in Rotterdam, heeft geen geweld gebruikt tegen het kind dat is overleden, zo blijkt uit sectie. De vrouw was alleen toen ze donderdag thuis beviel van de baby’s. Ze heeft geprobeerd voor hen te zorgen, maar was niet in staat dit te organiseren. De volgende dag meldde ze haar vondst. Nu er geen sprake is van een geweldsmisdrijf wordt de vrouw niet voorgeleid voor de rechter-commissaris. Zij blijft wel verdacht van het niet voldoen aan de zorgplicht voor de pasgeborenen.

nrc.nl, 9 oktober 2007: "Moeder ’vondelingen’ pleegde geen geweld"

ROTTERDAM. De 21-jarige moeder van de tweeling die vrijdag zogenaamd te vondeling was gelegd in Rotterdam, heeft geen geweld gebruikt tegen het kind dat is overleden. Dat heeft sectie uitgewezen. De vrouw heeft wel geprobeerd voor de twee baby’s te zorgen, maar was niet bij machte dit te organiseren. Dit zei het Openbaar Ministerie gisteren. De Rotterdamse was in haar eentje toen ze donderdag in de woning aan de Kopenhagenstraat beviel van de tweeling. De volgende dag meldde ze dat ze de kindjes voor haar huis had gevonden en mee naar binnen had genomen. Toen de politie arriveerde was één kind overleden. (ANP)