Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

6 oktober 1973, babylijkje meisje, Nederweert

Het Vrije Volk, 26 november 1973: "Vrouw doodt 'geheime' baby van dochter"

(Van een onzer verslaggevers). NEDERWEERT — Door haar met het hoofdje tegen een muur te slaan heeft mevrouw F. uit het Limburgse Nederweert haar pasgeboren kleindochter gedood. Mevrouw F. wilde de schande niet dragen, dat haar 17-jarige ongehuwde dochter moeder zou zijn.

De zwangerschap van het meisje heeft men steeds geheim kunnen houden. De grootmoeder was alleen bij de bevalling aanwezig. Vlak na de geboorte stopte de grootmoeder de baby in een plastic zak, om haar ergens buiten te vondeling te leggen. Toen de baby begon te huilen nam ze haar weer mee naar binnen en doodde haar. Mevrouw F. heeft het kindje zelf begraven.

Dit alles is reeds op 6 oktober gebeurd, maar pas nu bekend gemaakt. De zaak kwam aan het licht toen het meisje na de bevalling ziek werd en een dokter nodig had. De grootmoeder heeft enige tijd in voorarrest gezeten, maar is inmiddels, gezien haar psychische toestand door de officier van Justitie mr. Reijntjes, voorlopig op vrije voeten gesteld.

Leeuwarder Courant, 26 november 1973: "Drama in Nederweert - Grootmoeder slaat pasgeboren baby dood tegen muur"

WEERT — Een familiedrama in Nederweert heeft op 8 oktober j.l. het leven gekost aan een pasgeboren baby, zo is thans bekend geworden. Volgens de rijkspolitie te Roermond zou het kind door de grootmoeder tegen een muur in de woning van het gezin F. zijn doodgeslagen.

De ongehuwde minderjarige moeder van het kind had haar zwangerschap voor de buitenwereld geheim kunnen houden. Meteen na de geboorte werd het kind in een plastic zak te vondeling gelegd. Omdat de baby bleef schreeuwen, werd het kind weer binnengehaald. Daarna heeft het drama zich afgespeeld. Het kind heeft slechts enkele uren geleefd. De grootmoeder van het kind is voorlopig nog op vrije voeten gesteld, aldus de rijkspolitie.

Nieuwsblad van het Noorden, 26 november 1973: "Drama in Nederweert - Grootmoeder slaat pasgeboren baby dood tegen muur"

Een familiedrama in Nederweert heeft op 8 oktober het leven gekost aan een pasgeboren baby, zo is nu bekend geworden. Volgens de rijkspolitie te Roermond zou het kind tegen een muur in de woning van het gezin F. zijn doodgeslagen.

De daad zou gepleegd zijn door de grootmoeder van de baby, aldus de rijkspolitie. De ongehuwde minderjarige moeder van het kind had haar zwangerschap voor de buitenwereld geheim kunnen houden. Meteen na de geboorte werd het kind in een plastic zak te vondeling gelegd. Omdat de baby bleef schreeuwen werd 't kind weer binnengehaald. Daarna heeft het drama zich afgespeeld. Het kind heeft slechts enkele uren geleefd. De grootmoeder is voorlopig nog op vrije voeten

Nederlands Dagblad, 27 november 1973: "Pasgeboren kind gedood"

WEERT — Een familiedrama in Nederweert heeft op "I oktober j.l. het leven gekost aan een pasgeboren baby, zo is thans bekend geworden. Volgens de rijkspolitie te Roermond is het kind tegen een muur in de woning van het gezin F. doodgeslagen.

De daad zou gepleegd zijn door de grootmoeder van de baby, aldus de rijkspolitie. De ongehuwde minderjarige moeder van het kind had haar zwangerschap voor de buitenwereld geheim kunnen houden. Meteen na de geboorte werd het kind in een plastic zak te vondeling gelegd, maar omdat de baby bleef schreeuwen werd het kind weer binnengehaald. Daarna heeft het drama zich afgespeeld. Het kind heeft slechts enkele uren geleefd.