Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

7 juni 2004, babylijkje, Den Haag

Inleiding

Bij de schoonmaak van de grachten wordt langs de Bierkade een lijkje gevonden van een baby. Xhalid A. en zijn vriendin Doenja K. brengen de baby al op 17 oktober 2003 om het leven.

De moeder verklaart dat noch de familie van de moeder, noch die van de vader mocht weten van de zwangerschap. De moeder ontkende de zwangerschap dan ook en verborg alle lichamelijke tekenen daarvan.

Strafzaak moeder

Rechtbank 's-Gravenhage, 26 november 2004, LJN AR6518.
De rechtbank veroordeelt de moeder tot drie jaar celstraf en tbs met diverse voorwaarden. Naar vonnis.

Strafzaak vader

Rechtbank 's-Gravenhage, 26 november 2004, LJN AR6514.
De rechtbank veroordeelt de vader voor het doden van de baby tot zeven jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Naar vonnis.

Gerechtshof 's-Gravenhage, 12 september 2005, LJN AU2469.
De rechtbank veroordeelt de vader in hoger beroep tot negen jaar celstraf. Naar vonnis van het Gerechtshof (hoger beroep).

Hoge Raad, 9 januari 2007, LJN AZ3307.
De Hoge Raad verwerpt het beroep wegens gebrek aan gronden waarop de uitspraak in hoger beroep kan worden vernietigd. Naar vonnis van de Hoge Raad (cassatie).

Haagsche Courant, 24 februari 2004: "Lijkje baby door ouders in water gegooid"

door Robbert Salome. DEN HAAG - De vader en moeder van een pasgeboren baby worden ervan verdacht hun kind in oktober vorig jaar op gruwelijke wijze te hebben omgebracht. Na de moord zouden de ouders uit Den Haag het babylijkje in het water van de Bierkade hebben gegooid. Het stoffelijk overschot is nooit gevonden.

De 20-jarige vader en de 18-jarige moeder moeten vrijdag voor het eerst voor de rechtbank in Den Haag verschijnen. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de verdachten eerst worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum, de justitiele observatiekliniek in Utrecht.

Politie en justitie hebben de moord lange tijd stilgehouden. De advocaat van de 20-jarige vader, mr. J. Grabowsky, is blij met die gehanteerde radiostilte. "Het is een zeer emotionele zaak, ook voor de verdachten", zegt zij.

De politie werd in oktober van het misdrijf op de hoogte gesteld door de moeder van de 18-jarige vrouw. Het viel haar op dat haar hoogzwangere dochter ineens niet meer in verwachting was. De vrouw schakelde de politie in, die de 18-jarige en haar 20-jarige vriend aanhield.

Vlak na hun arrestatie bekenden de twee dat zij de baby kort na de geboorte hadden omgebracht. Dat zou zijn gebeurd door het kindje de nek te breken, het te verstikken en de keel door te snijden. Over wie de gruwelijke handelingen verrichtte, bestaat nog onduidelijkheid.

Het lijkje zou na de moord in een plastic zak zijn gestopt en in het water van de Bierkade zijn gegooid. Duikers van de brandweer hebben in oktober enkele dagen in het water gezocht naar het lichaampje, maar dat werd niet gevonden. Vermoedelijk is het met de stroming meegevoerd.

Volgens advocaat Grabowsky is het motief voor de moord 'vaag'. "Andere mensen hadden de ouders al aangeboden voor het kindje te zorgen en het op te voeden", zegt ze.

Het OM wil de ouders voor moord vervolgen. Het zal nog zeker enkele maanden duren voor de twee zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Haagsche Courant, 10 juni 2004: "Door ouders gedode baby gevonden"

DEN HAAG - Een babylijkje waarnaar de politie sinds oktober vorig jaar zocht, blijkt maandag te zijn gevonden. Het kind, dat door de ouders in het water aan de Bierkade in Den Haag was gegooid nadat zij het hadden omgebracht, werd aangetroffen in het water bij de elektriciteitscentrale aan het De Constant Rebecqueplein. Het Openbaar Ministerie heeft dat vandaag bekendgemaakt. De 20-jarige vader en de 18-jarige moeder brachten hun baby in oktober direct na de geboorte om, verpakten het in plastic en gooiden het in het water. Waarom de twee dat deden, is tot op heden onduidelijk. De ouders staan op 16 juli terecht voor de Haagse rechtbank. De moeder van de 18-jarige vrouw waarschuwde de politie. Het viel de vrouw op dat haar dochter ineens niet meer in verwachting was. Vlak na hun arrestatie bekenden de twee. Eerste zoektochten leverden niets op.