Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

8 november 1992, vondeling Dennis Rik de Hoop, Doetinchem

Leeuwarder Courant, 9 november 1992: "Baby in Doetinchem te vondeling gelegd"

DOETINCHEM (GPD) - In Doetinchem is een pasgeboren baby te vondeling gelegd. Het jongetje werd gistermiddag gevonden in een voormalige gemeentetuin in de wijk De Hoop. Het lag, gewikkeld in een trui, in een plastic zak. Twee spelende kinderen troffen de baby aan.

Toen het jongetje werd gevonden, was het zo'n drie tot zes uur oud. De navelstreng was nog niet verwijderd en het kind zat onder het bloed. Hij is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Nieuwsblad van het Noorden, 9 november 1992: "Vondeling in Doetinchem"

DOETINCHEM — In Doetinchem is een pasgeboren kind te vondeling gelegd. Het jongetje werd gistermiddag gevonden in een voormalige gemeentetuin in de wijk De Hoop. Het lag gewikkeld in een trui en een plastic zak. Twee spelende kinderen troffen het jongetje aan.
Toen de baby werd gevonden, was het zo'n drie tot zes uur oud. De navelstreng was nog niet verwijderd en het kind zat onder het bloed. De baby werd met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Volgens de politie maakt de baby het intussen prima.

De Telegraaf, 10 november 1992: "Vondelingetje gaat Dennis Rik de Hoop heten - Jongens vinden baby in Doetinchems park

door Jan Colijn
DOETINCHEM, dinsdag. Dennis Rik de Hoop. Dat wordt de voorlopige naam voor het vondelingetje dat afgelopen zondag gewikkeld ion een trui met plastic eromheen, werd ontdekt in een park in het Achterhoekse Doetinchem. Zijn voornamen zijn afkomstig van zijn twee redders, terwijl de familienaam is afgeleid van de wijk waar de zuigeling werd gevonden.

Het vondelingetje werd zondag in de loop van de middag gevonden in de voormalige gemeentetuin aan de Torontostraat in de wijk De Hoop. De navelstreng was nog niet verwijderd en de baby zat nog onder het bloed.

Dennis Brouwer (14) was samen met zijn vriend Rik aan het wandelen toen hij plotseling gehuil hoorde: „Eerst dacht ik aan jonge katjes, maar toen ik een stuk plastic zag liggen en er in keek, zag ik plotseling een baby. Ik schrok me een ongeluk. In eerste instantie zetten we het allebei op een lopen.

Onlangs had ik een documentaire op tv gezien over iemand die een vondeling had gevonden. Daarvan waren me een paar dingen bij gebleven. Ik heb toen tegen Rik gezegd dat-ie terug moest gaan om bij het kindje te blijven, maar dat hij vooral niets aan moest raken. Zelf ben ik naar huis gerend om de politie te bellen. Die geloofde het eerst niet, maar kwam even later toch kijken. Daarna werden we gecomplimenteerd omdat we zo goed hadden gehandeld."

Een ding weten Dennis en Rik zeker: Degene die de baby te vondeling heeft gelegd, heeft niet gewild dat het zou worden ontdekt. „Daarvoor lag het op een veel te verlaten plaats. Achter een moerasje, verscholen in de bramenstruiken. Als we er niet toevallig langs waren gekomen, was het ongetwijfeld gestorven", blikt Dennis verontwaardigd terug.

De lbo-leerling heeft nu nog maar een wens: De baby zien. „Toen we het kindje vonden was het nog maar drie tot zes uren oud en dat was bepaald geen prettig gezicht. Hoewel dat tot nog toe niet mocht, wil ik 'm daarom beslist nog een keer zien. Anders doe ik geen oog dicht."

Volgens gemeentewoordvoerder Peter Droste wordt nu volgens de procedure die daar voor staat bij de officier van justitie een machtiging aangevraagd die nodig is voor het opmaken van de geboorteakte. Daarop moeten behalve de geboortedatum ook de vindplaats en de voorlopige voornaam en familienaam worden ingevuld. Met deze machtiging kan burgemeester mr. J. Fokkens aangifte doen bij de afdeling Burgerzaken. „Wellicht kan dat al deze week gebeuren", aldus Droste. Vervolgens gaat de akte naar het ministerie van Justitie, waarna het bij Koninklijk Besluit wordt bekrachtigd. Uiteindelijk moet vervolgens een pleeggezin worden gevonden. Behandelend arts dr. A. Zwart wil geen informatie verstrekken over haar opmerkelijke patientje. Nadat het vondelingetje aanvankelijk met onderkoelingsverschijnselen was overgebracht naar het Slingeland-ziekenhuis in Doetinchem, maakt hij het nu volgens politiewoordvoerder G. Grootjans goed. Hij verklaart verder dat een inmiddels opgestart buurtonderzoek waarbij de trui naar het zoeken van de natuurlijke moeder een cruciale rol speelt, nog niets heeft opgeleverd.

De Telegraaf, 12 november 1992: "Burgemeester Doetinchem doet aangifte geboorte Dennis Rik - Adoptieouders in de rij voor vondeling"

DOETINCHEM, donderdag. Diverse families hebben zich gemeld voor adoptie van Dennis Rik de Hoop, het vondelingetje dat afgelopen weekeinde in een park in Doetinchem werd ontdekt. Volgens directeur W.B. Bavinck van de Raad voor de Kinderbescherming in Arnhem gaat het om een twaalftal gezinnen uit de regio Gelderland.

Burgemeester mr. J. Fokkens van Doetinchem heeft gisteren bij de gemeentelijke burgerlijke stand officieel aangifte gedaan van de geboorte van Dennis Rik. Volgens de procedure heeft de gemeente eerst een machtiging moeten aanvragen bij de officier van justitie in Arnhem. Nadat die werd afgegeven, staat het vondelingetje sinds gisteren officieel ingeschreven als inwoner van Doetinchem.

Zodra Dennis Rik straks gezond wordt verklaard en hij wordt ontslagen uit het ziekenhuis, wordt hij ondergebracht bij een tijdelijk pleeggezin. Bavinck: „Hiervoor hebben wij een aantal gastgezinnen in ons bestand. Vervolgens wordt gezocht naar een adoptiefamilie.

Dat kan echter nog een maand of drie duren. Eerst wordt namelijk afgewacht of het politieonderzoek wat oplevert. Wordt de moeder alsnog achterhaald, nemen we contact op met haar om te vragen wat ze wil: het kind houden of eventueel afstaan."

De kosten van verpleging van Dennis Rik komen voor rekening van de Kinderbescherming. „Die regeling gaat in zodra het kindje aan onze zorg wordt toevertrouwd. Meestal gebeurt dat vrij snel, vaak enkele dagen nadat het gevonden wordt. Vervolgens verhalen wij de kosten op onze verzekeraar. Soms wil die nog wel eens met de hand over het hart strijken en met terugwerkende kracht ook de eerste paar dagen vergoeden. Gebeurt dat echter niet dan springt het ministerie van Justitie financieel bij," aldus Bavinck. Zoals gemeld is de zuigeling vernoemd naar zijn twee redders Dennis Brouwer (14) en Rik Piek (13). De familienaam is afgeleid van de wijk De Hoop waar de vondeling werd ontdekt. Mocht de natuurlijke moeder zich alsnog melden dan moet de geboorteakte gewijzigd worden.

Limburgsch Dagblad, 21 november 1992: "Moeder vondeling onvindbaar"

DOETINCHEM - De politie heeft nog altijd geen enkel spoor van de moeder die zondag 8 november haar pasgeboren zoon te vondeling heeft gelegd in de voormalige gemeentetuin aan de Torontostraat in Doetinchem. Adjudant Grootjans van de plaatselijke politie vreest dat het onderzoek gestopt moet worden als er geen nieuwe gegevens boven water komen. Een oproep in de krant is naar zijn opvatting de laatste strohalm om nieuwe aanknopingspunten te krijgen.

Nieuwsblad van het Noorden, 11 december 1992: "Zoeken naar moeder gestaakt"

DOETINCHEM — De politie van Doetinchem heeft het onderzoek gestaakt naar de herkomst van de baby die zondag 8 november door twee jongens werd aangetroffen in een tuin. Alle aanwijzingen zijn inmiddels onderzocht, maar dat leverde geen spoor op van de ouders van het kind. Het onderzoek zal worden heropend als zich nieuwe ontwikkelingen voordoen. Dit heeft een woordvoerder van de gemeentepolitie in Doetinchem vanmorgen bevestigd.

De baby, Dennis Rik de Hoop, is inmiddels via de Raad voor de Kinderbescherming opgenomen in een pleeggezin. Het kind heeft de voornamen gekregen van de twee jongens die hem hebben gevonden, de achternaam verwijst naar de wijk waarin het te vondeling was gelegd.

De Telegraaf, 11 december 1992: "Politie staakt speurtocht naar moeder vondeling"

DOETINCHEM, vrijdag. De politie van Doetinchem heeft het onderzoek stopgezet naar de identiteit van de moeder van de vondeling, die zondag 8 november in een plaatselijk park werd ontdekt. Volgens woordvoerder J. Jansen is in totaal een tiental tips verscheidene malen nagetrokken en zijn er op dit moment geen verdere aanknopingspunten.

Gelderlander, 23 maart 2021: "Op dezelfde plek is 14 jaar vóór Sem ook al een baby gevonden: ‘De impact is enorm’"

Henny Haggeman | DOETINCHEM - In 1992, veertien jaar voor Sem Vijverberg, werd er ook al een vondeling aangetroffen in de Kapperskolk. Dat jongetje overleefde. In wijk De Hoop herinnert een plakboek aan hem. "Ik heb te doen met de drie kinderen die in 2006 het lijkje van Sem Vijverberg vonden”, zegt Riek Brouwer. De bewoonster (68) van de wijk De Hoop in Doetinchem weet waar ze over praat. Haar zoon – toen 14 – vond in 1992 een pasgeboren jongetje op bijna dezelfde plek in een vuilniszak, hangend aan een bramenstruik bij de Kapperskolk. Het verschil is dat deze vondeling het overleefde en inmiddels 28 is. "De impact is enorm”, zegt Riek. "Nog altijd. Mijn zoon kon lang niet slapen en heeft er nog last van. Hij voelt zich een vader en verantwoordelijk voor het kindje. En ik voel me een soort moeder.”

Pop blijkt in 2006 babylijkje
Hét verhaal dat de afgelopen dagen rondging in de wijk De Hoop was het babylijkje dat zondag 29 januari 2006 is gevonden in het bevroren water van de Kapperskolk. Romy (7), Koen (13) en Lars (14) dachten die zondag eerst een pop te zien in de rietkraag, maar het bleek een overleden kindje dat de naam Sem Vijverberg kreeg. Vijftien jaar na dato brengt de politie het drama weer in het nieuws. Gehoopt wordt op nieuwe informatie, zodat alsnog duidelijk wordt wie de ouders zijn. En wie de baby met fors geweld om het leven heeft gebracht. Bij Riek en haar man Jan (67) gaan de gedachten – zoals altijd als de media bericht over een vondeling – terug naar zondagmiddag 8 november 1992. Haar zoon en zijn vriend zitten al uren achter de computer en worden naar buiten gestuurd door Riek. Ze lopen het een steenworp verderop gelegen park Kapperskolk in. Ineens horen ze gekerm en geschreeuw, zo tekende De Gelderlander later op. Ze zien een vuilniszak in een bramenstruik hangen.

‘De vuilniszak bewoog’
"De zak bewoog”, zegt Riek. "Onze zoon dacht dat er jonge poesjes in zaten, die wel vaker hier in de kolk werden verdronken. Maar toen hij in de zak keek zag hij een baby onder het bloed van de nageboorte, gewikkeld in een roze trui.” De zoon van Riek gaat hulp halen, zijn vriend blijft bij de zak. De politie komt en neemt de jongens mee naar het bureau. Pas veel later op de dag ziet Riek haar zoon weer, als hij terug wordt gebracht door de politie. "Tegenwoordig is er geestelijke begeleiding”, zegt Riek. "Toen niet. Helemaal overstuur kwam hij terug. Het heeft zijn leven beïnvloed.” De vondeling – 28 inmiddels – werd vernoemd naar de vinders en de wijk waar hij werd gevonden. Wie zijn ouders waren is nooit ontdekt. ,,Er waren wel geruchten over een zwanger meisje”, zegt Riek. ,,En een rode auto die eerder op de dag was gesignaleerd. Allemaal geruchten. De baby hadden we wel in huis willen nemen. Maar dat is niet aan de orde gekomen. Er was al snel een pleeggezin, ergens buiten Doetinchem. ‘Als hij het daar goed heeft, vind ik het goed’, zei ik.”

Plakboek vol krantenknipsels uit 1992
Ze haalt een plakboek uit de kast met daarin alle krantenknipsels die in november 1992 en daarna over ‘haar’ vondeling zijn verschenen. ,,Heb ik voor de vondeling bewaard”, zegt Riek. "Maar contact met hem hebben we niet. Een aantal jaren geleden hoorden we via via dat hij contact wilde opnemen. Dat heeft hij toch niet gedaan. Maar hij is van harte welkom.” Om uit te sluiten dat er verband is tussen het babylijkje uit 2006 en de vondeling uit 1992 wil de politie dna-onderzoek doen.

Stadion heet voor één keer Sem Vijverberg
DOETINCHEM - Stadion De Vijverberg heet 2 april voor één keer Sem Vijverberg. Deze vrijdagavond staat de wedstrijd van De Graafschap tegen FC Dordrecht in het teken van Sem Vijverberg, het pasgeboren jongetje dat 29 januari 2006 levenloos in het bevroren water van de Kapperskolk is gevonden. Na vijftien jaar is de politie opnieuw een zoektocht gestart naar de ouders en degene die hem met fors geweld om het leven heeft gebracht. De Graafschap en FC Dordrecht zullen beide in een shirt spelen dat verwijst naar Sem. De wedstrijd is digitaal live te zien op ESPN en in het schakelprogramma van de zender. Via De Graafschap wil de politie extra aandacht voor Sem Vijverberg. Ook de komende week zal de voetbalclub al acties houden.