Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

21 augustus 1971, babylijkje jongetje, Ruinerwold

Het Vrije Volk, 23 augustus 1971: "Babylijkje in sloot bij Ruinerwold"

RUINERWOLD — Tijdens een fietstochtje zaterdag ontdekte een echtpaar op een buitenweg bi] Ruinerwold het lijkje van een pasgeboren baby. Het jongetje lag In een laken gewikkeld, met daar omheen een stuk plastic in een sloot. Verderop in de sloot lag een plastic boodschappentas waarmee het kind waarschijnlijk is vervoerd. De politie heeft nog geen aanknopingspunten gevonden.

Limburgs Dagblad, 23 augustus 1971: "Pasgeboren baby dood gevonden"

RUINERWOLD, 23 aug. — Uit een sloot in het Drentse Ruinerwold is zaterdag het lijkje van een pasgeboren baby opgevist. Het werd 's avonds ontdekt door een echtpaar, dat een fietstochtje maakte. Het lichaampje was in een laken gewikkeld, waaromheen een stuk plastic. Ook werd in de sloot een boodschappentas gevonden, waarmee het lijkje mogelijk kan zijn vervoerd.

Leeuwarder Courant, 23 augustus 1971: "Babylijkje gevonden in sloot in Ruinerwold"

RUINERWOLD — In Ruinerwold is zaterdag in een sloot het lijkje van een pasgeboren baby gevonden. Het werd 's avonds ontdekt door een echtpaar, dat een fietstochtje maakte. Het lichaampje was in een laken gewikkeld, waaromheen een stuk plastic. Ook werd in de sloot een boodschappentas gevonden, waarmee het lijkje mogelijk kan zijn vervoerd.

De Telegraaf, 23 augustus 1971: "Babylijkje gevonden"

RUINERWOLD, maandag. Uit een sloot in het Drentse Ruinerwold is zaterdag het lijkje van een pasgeboren baby opgevist. Het werd 's avonds ontdekt door een echtpaar, dat een fietstochtje maakte. Het lichaampje was in een laken gewikkeld, waaromheen een stuk plastic. Ook werd in de sloot een boodschappentas gevonden, waarmee het lijkje mogelijk kan zijn vervoerd.

Nieuwsblad van het Noorden, 23 augustus 1971: "Vrouw vindt lijk pas geboren baby in sloot in Ruinerwold"

(Van onze redactie in Hoogeveen) In een sloot langs de Hesselterweg in het Drentse Ruinerwold is het lijkje gevonden van een pasgeboren baby. De ontdekking werd zaterdagavond omstreeks half zeven gedaan door de heer en mevrouw L. Smilde uit Ruinerwold tijdens een fietstochtje. "Het was verschrikkelijk. Ik ben er nog steeds van in de war. Noem het maar vrouwelijke intuïtie dat mijn man en ik het in de sloot drijvende pakje hebben opengemaakt. Ik kreeg een ingeving, dat het iets met een kind te maken had", aldus mevrouw Smilde.

De Hesselterweg in Ruinerwold tegenover de Hardeweg is een eenzame weg die voornamelijk door landbouwers wordt gebruikt. Mevrouw Smilde vertelt dat haar man veronderstelde dat er in een plastic zak een biggetje in het water was gegooid. "Ik voelde echter dat dit niet waar was. Daarvoor was alles veel te zorgvuldig ingebonden. Eerst in plastic, vervolgens in een groot smoezelig stuk katoen. Waarschijnlijk heeft men het kraamlaken gebruikt," meent mevrouw Smilde. Adjudant Seinen van de Rijkspolitie in Ruinerwold zest nog niets te kunnen mededelen hebben geen enkel vermoedt onderzoek wordt ook bemoeilijkt door het feit dat we nergens sporen hebben gevonden van een auto of mensen in de berm langs de sloot waar de baby is aangetroffen. Het kan als het ware zo uit een rijdende auto in het water zijn gegooid. Wel hebben we een lappentas aangetroffen waarin het lijkje moet zijn vervoerd."