Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

2 mei 1977, babylijkje meisje, Vledderveen

De Telegraaf, 3 mei 1976: "Meisje (15) legde baby in weiland"

Van een onzer Verslaggevers. DIEVER, dinsdag. Een 15-jarig meisje uit Vledderveen in de gemeente Diever, die in verwachting was, heeft zich kort na de geboorte van haar baby ontdaan. Zij heeft het enkele dagen oude meisje in een deken gewikkeld en in een plastic zak gestopt waarna zij het in een weiland in Vledderveen heeft achtergelaten. Een twaalf man sterk team van de rijkspolitie, stootte gistermiddag op het 15-jarige meisje dat voor iedereen verborgen had gehouden dat zij in verwachting was, ook voor haar ouders.

Leeuwarder Courant, 3 mei 1976

ASSEN - Gistermorgen is in een weiland in Vledderveen in Drenthe het lijkje van een baby gevonden die waarschijnlijk achtenveertig uur heeft geleefd. Het meisje is vermoedelijk door verstikking om het leven gebracht. Het werd gevonden door de eigenaar van het land. De baby lag in een doek gewikkeld in een plastic draagtas. De rijkspolitie heeft inmiddels de moeder van het kind aangehouden. Het is een 15-jarig meisje uit Vledderveen."

Het Vrije Volk, 3 mei 1977: "Babylijkje gevonden; moeder (15) aangehouden"

VLEDDERVEEN - Een vijftienjarig meisje uit Vledderveen is gisteren door de rijkspolitie in Drente aangehouden. Ze is de moeder van een twee dagen oude baby die eerder op de dag dood werd aangetroffen in een weiland bij Vledderveen. De baby, een meisje, is vermoedelijk door verstikking om het leven gebracht De eigenaar van het land trof het kind aan, gewikkeld in een doek, in een plastic draagtas.

Limburgsch Dagblad, 3 mei 1977: "Babylijkje"

ASSEN - Gistermorgen omstreeks elf uur is in een weiland in Vledderveen in Drenthe het lijkje van een baby gevonden dat waarschijnlijk achtenveertig uur heeft geleefd. De baby, een meisje, is vermoedelijk door verstikking om het leven gebracht. Het werd gevonden door de eigenaar van het land. De baby werd in een doek gewikkeld aangetroffen in een plastic draagtas. De politie heeft een 15-jarig meisje - de moeder van de baby - aangehouden.

Nieuwsblad van het Noorden, 3 mei 1976: "Twee dagen na geboorte Moeder (15) doodt baby in Vledderveen"

(Van een onzer verslaggevers). Een 15-jarig meisje uit Vledderveen heeft bekend, dat zij haar baby twee dagen na de geboorte heeft omgebracht. Het lijkje van de baby werd gistermorgen gevonden in een greppel. De baby was gewikkeld in een doek en zat in een plastic boodschappentas. Het meisje, dat volgens de politie de moeder is, is gistermiddag door de recherche van de rijkspolitie uit Assen en agenten uit Diever aangehouden. Dat gebeurde na een buurtonderzoek in Vledderveen, waarbij twaalf mensen van de rijkspolitie waren betrokken. Volgens de politie is het meisje tot haar daad gekomen, omdat zij bang was dat haar buitenechtelijke moederschap bekend zou raken. Ze ging na de geboorte (ongeveer een week geleden) gewoon naar school. Het is nog niet bekend of de ouders van het meisje op de hoogte zijn geweest. Het onderzoek duurt nog voort. Het lijkje werd in de greppel gevonden door een inwoner van Vledderveen, de eigenaar van het land.

Nieuwsblad van het Noorden, 4 mei 1976: "Moeder meisje van 15 mogelijk medeplichtig aan babymoord"

(Van een onzer verslaggevers). De politie heeft nog twee verdachten aangehouden in de zaak van de vermoorde baby, die als gemeld, maandagmorgen in een weiland in Vledderveen werd gevonden. De moeder van het 15-jarige meisje uit Vledderveen, dat de moord heeft bekend, is wegens medeplichtigheid gearresteerd. Ook heeft de politie de vader van de dode baby opgespoord, een 19-jarige jongen uit Diever. Sectie op het kinderlijkje heeft uitgewezen dat de baby geen 48 uur, maar zeker acht tot tien dagen oud is geworden. Bovendien heeft men ontdekt dat het kindje gestorven is aan hersenletsel. Eerst dacht men aan verstikking. Het onderzoek wordt nog voortgezet.

Nederlands dagblad, 4 mei 1976: "In het kort"

VLEDDERVEEN (Dr.) (ANP) - De rijkspolitie in Drenthe heeft een vijftienjarig meisje uit Vledderveen aangehouden. Zij is de moeder van een 48 uur oude baby die maandagmorgen dood werd gevonden in een plastic draagtas op een weiland in Vledderveen.

Limburgsch Dagblad, 4 mei 1977: "Dode baby"

ASSEN - Door sectie in het gerechtelijk geneeskundig laboratorium in Rijswijk is gebleken dat de overleden baby die maandagmorgen in Vledderveen (gem. Vledder) in een plastic tas is gevonden, acht a tien dagen tevoren geboren moet zijn. Inmiddels heeft de politie ook de ongeveer 19-jarige vader gevonden die in Diever woont. De moeder van de 15-jarige moeder in Vledderveen is aangehouden. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid.

De Telegraaf, 5 mei 1976: "Moeder bekende doden van baby"

Van een onzer verslaggevers. VLEDDERVEEN, donderdag. In verband met de babymoord in Vledderveen heeft de politie de moeder van het 15-jarige schoolmeisje dat inmiddels bekend leeft haar baby om het leven te hebben gebracht, aangehouden. Ook is de vader van de vermoorde baby opgespoord. Het is een 19-jarige jongen uit Diever, die hangende het onderzoek eveneens is opgesloten. Sectie op het maandagochtend in een weiland in Vledderveen gevonden babylijkje van het vrouwelijk geslacht heeft uitgewezen, dat de baby ongeveer tien dagen oud moet zijn geweest Het is niet door verstikking om het leven gekomen zoals aanvankelijk werd vermoed, maar is gestorven aan hersenletsel.

Nederlands Dagblad, 6 mei 1976

ASSEN (ANP) - Door sectie in het gerechtelijk geneeskundig laboratorium in Rijswijk is gebleken dat de overleden baby die maandagmorgen in Vledderveen (gem.Vledder) in een Plastic tas is gevonden, acht à tien dagen tevoren geboren moet zijn. Inmiddels heeft de politie ook de ongeveer 19-jarige vader gevonden die in Diever woont. De moeder van de 15-jarige moeder in Vledderveen is aangehouden. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid. Uit de sectie bleek voorts dat de baby niet aan verstikking maar aan hersenletsel is overleden.