Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

23 maart 1988, babylijkje, Assen

Nieuwsblad van het Noorden, 24 maart 1988: "Baby-lijkje in tas gevonden"

SSEN- De Asser politie heeft gistermorgen op het Koopmansplein het lijk van een enkele dagen oude baby gevonden. Het stoffelijk overschot zat in een rode weekendtas, die was neergezet voor een winkel aan de zuidkant van het plein. De politie heeft nog geen flauw vermoeden van de indentiteit van het kind en de doodsoorzaak. De politie vermoedt dat de tas gistermorgen is neergezet. "Anders was hij waarschijnlijk wel eerder opgevallen," aldus .en woordvoerder. Een winkelier belde de politie, die de gesloten tas meenam naar het bureau. Pas na opening werd de lugubere vondst gedaan. De Asser politie (05920-16444) zoekt eventuele getuigen.

Nieuwsblad van het Noorden, 25 maart 1988: "'Zielige' vrouw moeder dood gevonden baby"

ASSEN -De Asser politie heeft de moeder opgespoord van de enkele dagen oude baby die woensdag dood werd gevonden in een weekendtas op het Koopmansplein in Assen. Het gaat om een 33-jarige vrouw die met psychische en lichamelijke problemen in een ziekenhuis is opgenomen. Officier van Justitie mr. H.A. Marquart Scholtz spreekt van een "heel zielig geval". Het is Justitie nog niet duidelijk of het kind om het leven is gebracht of een natuurlijke dood is gestorven.

De Telegraaf, 11 augustus 1988: "Moeder die baby doodde naar inrichting"

Van onze correspondent ASSEN, donderdag De rechtbank in Assen heeft bij monde van rechtbankpresident mr. J. Anneveldt de onmiddellijke plaatsing in een psychiatrische inrichting gelast van de 33-jarige Johanna van H. uit Assen die een half jaar geleden haar 5 maanden oude baby om het leven bracht. De vrouw werd door de rechtbank verder ontslagen van alle rechtsvervolging omdat zij ontoerekeningsvatbaar wordt geacht. De officier van justitie mr. H. Schuth beschuldigde haar tijdens een zitting achter gesloten deuren van moord op haar kindje, waarvan het lijkje werd gevonden in een boodschappentas op het drukke Koopmansplein in het centrum van Assen. Onderzoek wees uit dat het kind zwaar verwaarloosd was, verkeerd gevoed en mishandeld, onder andere door het in veel te hete baden te dompelen. De moeder werd enkele dagen na de gruwelijke vondst door de politie aangehouden en direct overgebracht naar een psychiatrische inrichting. Tegen de plaatsing daar had ze beroep aangetekend waardoor ze in een huis van bewaring belandde en gistermiddag alsnog terecht moest staan.