Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

25 mei 1988, babylijkje Engel van Nienoord, Leek

Nieuwsblad van het Noorden, 25 mei 1988: "Babylijkje gevonden"

LEEK — Werknemers van het werkvoorzieningsschap Buwezo hebben vanmorgen by een stortplaats van modder en zand bij het landgoed Nienoord het lijk van een enkele dagen oude baby gevonden. Het lijkje zat in een doos, die in een huisvuilzak was gedaan. Het gaat om een meisje. Niet bekend is, wanneer het kindje is geboren. De Rijkspolitie van Marum is belast met het onderzoek.

Leeuwarder Courant, 26 mei 1988: "Babylijkje gevonden bij Nienoord Leek"

LEEK (ANP) - Werknemers van het werkvoorzieningschap Buwezo in Leek hebben gisteren in een bos bij het landgoed Nienoord in een plastic zak het stoffelijk overschot van een baby gevonden. Het betreft een meisje van enkele dagen oud, aldus een woordvoerder van de rijkspolitie te Groningen De rijkspolitie stelt een onderzoek in. Er zal sectie worden verricht op het stoffelijk overschot.

Limburgsch Dagblad, 26 mei 1988: "Babylijkje"

Werknemers van de werkvoorziening in Leek hebben gisteren in een bos bij het Landgoed Nienoord in Leek in een plastic zak het stoffelijk overschot van een baby gevonden. Het betreft een baby van enkele dagen oud, alduS een woordvoerder van de Rijkspolitie te Groningen.

De Telegraaf, 26 mei 1988: "Babylijkje gevonden"

LEEK, donderdag. In een bos bij het landgoed Nienoord bij Leek is gisteren in een plastic zak het stoffelijk overschot van een baby gevonden. Het betreft een baby van enkele dagen oud, aldus de rijkspolitie te Groningen.

Nieuwsblad van het Noorden, 31 mei 1988: "Onderzoek babylijkje vastgelopen"

LEEK - Zes dagen na de vondst van het lijkje van een pasgeboren baby op het landgoed Nienoord heeft de Rijkspolitie nog steeds geen spoor van de moeder (of vader). "Er zit moeder in nood. We zouden heel graag zien dat zij zich meldt", zegt een politieman. Sectie op het lijkje heeft niet duidelijk kunnen maken of het voldragen meisje dood dan wel levend is geboren en aan welke doodsoorzaak moet worden gedacht. Onbekend is wanneer het kindje is gestorven. Sporen van geweld zijn niet gevonden. Het lijkje lag in een schoenendoos met daarop het merk Otter, die verpakt was in drie over elkaar geschoven en met bruine tape dichtgeplakte vuilniszakken. Waarschijnlijk is de baby (blanke huid, donker haar) rond Pinksteren geboren en dinsdag of woensdag in Nienoord achtergelaten. Niet onmogelijk is dat alles zich een of twee weken eerder heeft afgespeeld. Het naamloze lijkje is inmiddels in Zevenhuizen begraven.

Leeuwarder Courant, 31 mei 1988: "Moeder Leekster babylijkje nog niet gevonden"

LEEK - Zes dagen na de vondst van het lijkje van een pasgeboren baby op het landgoed Nienoord heeft de Rijkspolitie nog steeds geen spoor van de moeder (of vader). "Er zit moeder in nood. We zouden heel graag zien dat zij zich meldt. Er is eventueel nazorg beschikbaar", aldus een van de bij het onderzoek betrokken politiemannen.

Sectie op het lijkje heeft niet duidelijk gemaakt of het meisje dood dan wel levend is geboren en aan welke doodsoorzaak moet worden gedacht. Onbekend is wanneer het kindje is gestorven. Sporen van geweld zijn niet gevonden. Ook is niet meer vast te stellen of het meisje is gestikt. Het lijkje was verpakt in een schoenendoos, die in drie over elkaar geschoven vuilniszakken zat. Waarschijnlijk is de baby (blanke huid, donker haar) voor Pinksteren of tijdens de Pinksterdagen geboren en dinsdag 24 of woensdag 25 mei in Nienoord achtergelaten. Het naamloze lijkje is inmiddels in Zevenhuizen begraven.

InfoLeek.nl, 6 december 2023: "Nieuw grafmonument voor onbekende baby op begraafplaats Zevenhuizen"

Zevenhuizen – Donderdag 7 december onthullen wethouder Harry Stomphorst en mevrouw Yktje van der Velde het nieuwe grafmonument voor een gevonden babylijkje in 1988. Het monumentje ligt op de begraafplaats van Zevenhuizen.

Medewerkers van de werkvoorziening vonden op 25 mei 1988 het lijkje van het pasgeboren meisje op het landgoed Nienoord. Hoe oud het meisje was en waaraan ze is overleden, is niet bekend. Het naamloze lijkje kreeg een plek op de begraafplaats van Zevenhuizen.

Inwoners Zevenhuizen plaatsten monumentje op graf
De vondst van het meisje maakte diepe indruk op een deel van de inwoners van Zevenhuizen. Dat het kindje daar zo was achtergelaten, maakte veel emoties los bij de inwoners. Zij hebben toen op eigen initiatief een monumentje geplaatst op het graf.

Oud monumentje vervangen door nieuw
In januari van dit jaar is het monumentje omgevallen. Het was er zo slecht aan toe, dat het niet meer te repareren was volgens de steenhouwer van Natuursteen Westerkwartier in Grootegast. De steenhouwer heeft toen aangeboden kosteloos een nieuw monumentje te maken. De gemeente heeft contact gezocht met de vereniging dorpsbelangen van Zevenhuizen. Om zo te achterhalen wie betrokken was bij het oude monument. Zij brachten de gemeente in contact met mevrouw van der Velde. Zij heeft in 1988 samen met de buurt gezorgd, dat er een monumentje kwam. Voor haar staat het monumentje symbool voor alle baby’s die voor, tijdens of vlak na de geboorte overlijden. Zij heeft het nieuwe monumentje uitgezocht bij de steenhouwer en de tekst bedacht.

Geen spoor gevonden
De Rijkspolitie heeft in die tijd onderzoek gedaan naar het babylijkje. Ze hebben geen spoor gevonden van de moeder of vader. Sectie op het lijkje heeft ook niet duidelijk kunnen maken wat de doodsoorzaak van het kindje was. Er waren geen sporen van geweld. Het lijkje lag in een schoenendoos met daar omheen een aantal vuilniszakken.

RTV Noord, 7 december 2023: "Nieuw monument voor gevonden babylichaam bij Nienoord"

Op 25 mei 1988, 35 jaar geleden, werd er in de ochtend op landgoed Nienoord in Leek een babylichaampje gevonden. Omwonenden waren zo onder de indruk dat er een monument voor is gemaakt, maar dat ging begin dit jaar kapot. Nu staat er een nieuw monument, voor alle vroeg overleden kinderen. Wethouder Harry Stomphorst van Westerkwartier gaat terug naar die dag in mei: 'Mensen van het werkvoorzieningsschap waren daar op het landgoed bezig om wat onkruid te wieden en dat soort zaken. Die troffen daar een kartonnen doos aan, omwikkeld met een aantal vuilniszakken, en een babylichaampje daarin. Dat was natuurlijk een behoorlijke schok.'

Nooit duidelijkheid
Wat er met het jonge kindje, een meisje, is gebeurd, is nooit duidelijk geworden. 'Het is te vondeling gelegd, dat impliceert natuurlijk dat die moeder een groot probleem had', aldus Stomphorst. Zes dagen na de vondst kopt het Nieuwsblad van het Noorden: Onderzoek babylijkje vastgelopen. Stomphorst: 'De DNA-technieken waren in die jaren nog niet zo verfijnd, dus het was ook heel lastig om te achterhalen waar het vandaan kwam. Er heeft zich ook nooit een moeder gemeld, we hopen altijd dat dat alsnog zal gebeuren.'

Begraafplaats van Zevenhuizen
Het lichaampje kreeg een plek op de begraafplaats van Zevenhuizen, waar ook een monument werd geplaatst, als symbool voor alle te vondeling gelegde kinderen. 'De inwoners van Zevenhuizen trokken zich dit heel erg aan, het is natuurlijk ook best een heftige gebeurtenis. Zij hebben gezorgd voor een monumentje op het graf van dit meisje.' Een van hen is Yktje van der Velde. Zij heeft zich hard gemaakt voor een plek voor dit kind. 'Iedereen liep hier maar wat overheen, zonder te weten dat er een baby'tje lag. En dat deed mijn hart zeer.' In overleg met de gemeente mocht er een monument geplaatst worden. Daar was ze blij om, 'want ieder kind verdient gewoon een naam'.

Nieuw monument
In januari dit jaar kreeg de gemeente een melding dat het grafmonument was omgevallen. Stomphorst: 'We hebben toen gekeken of we het nog konden restaureren, dat bleek niet mogelijk. Maar daar ter plekke bood de steenhouwer aan: ik vind dit ook zo'n bijzondere situatie, dat ik daar gratis een nieuw monumentje voor ga maken.' Initiatiefneemster Van der Velde is blij met het nieuwe monument, ze vindt het mooier dan wat de gemeente destijds had geregeld. 'Toen hadden ze er een kruisje opgezet met N.N., naamloos. Dat vond ik heel jammer, maar nu is het helemaal weer rechtgetrokken. We mochten een naam bedenken, en dat is 'Engel van Nienoord' geworden.' Die naam prijkt op het hartvormige monument. Ze bezocht het oude monument regelmatig en hield het schoon. 'Dat ga ik met deze ook proberen te doen. Het is prachtig geworden.'