Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

5 mei 1989, babylijkje jongetje, Tilburg

Limburgsch Dagblad, 6 mei 1989: "Babylijkje in Tilburg gevonden"

TILBURG - De politie van Tilburg stelt een onderzoek in naar de dood van een pasgeboren kind. De baby is gistermiddag gevonden door een wandelaar langs de oever van het Wilhelminakanaal. Ter hoogte van een viaduct lag het lijkje verpakt in een dichtgeknoopte vuilniszak. De aandacht van de wandelaar werd getrokken door een uitstekend voetje. Volgens een woordvoerder van de Tilburgse politie heeft het eerste onderzoek uitgewezen dat de baby hooguit enkele dagen oud was. Zaterdag moet sectie uitwijzen hoe het kind, van wie het geslacht nog niet bekend is gemaakt, om het leven is gekomen. Het is de tweede maal binnen een week dat in de regio een babylijkje is gevonden. Zaterdag 29 april vond een inwoner van Loon op Zand het in boodschappentassen verpakte lijkje van een pasgeboren jongetje langs de oever van een zandafgraving tussen Loon op Zand en Tilburg. De politie van Tilburg gaat er niet van uit dat beide zaken met elkaar verband houden.

Het Vrije Volk, 6 mei 1989: "Babylijkje gevonden"

TILBURG — De politie van Tilburg stelt een onderzoek in naar de dood van een pasgeboren kind. De baby werd gistermiddag gevonden door een wandelaar langs de oever van het Wilhelminakanaal.

Leeuwarder Courant, 6 mei 1989: "In Tilburg tweede dode baby gevonden binnen een week"

TILBURG (ANP) - De politie van Tilburg stelt een onderzoek in naar de dood van een pasgeboren kind. De baby is gistermiddag door een wandelaar gevonden langs de oever van het Wilhelminakanaal. Volgens een woordvoerder van de Tilburgse politie heeft het eerste onderzoek uitgewezen dat de baby hooguit enkele dagen oud was. Sectie moet uitwijzen hoe het kind om het leven is gekomen. Het is de tweede maal binnen een week dat in de regio een babylijkje is gevonden. Vorige week zaterdag vond een inwoner van Loon op Zand het lijkje van een pasgeboren jongetje langs de oever van een zandafgraving tussen Loon op Zand en Tilburg. De politie van Tilburg gaat er niet van uit dat beide zaken met elkaar verband houden.

Limburgsch dagblad, 8 mei 1989: "Vermoedelijke moeder dode baby gevonden"

TILBURG - Met de aanhouding zaterdagmiddag van een 25-jarige ongehuwde Tilburgse vrouw denkt de politie de moeder te hebben gevonden van de baby die vrijdagmiddag Tilburg door voorbijgangers dood werd aangetroffen in een plastic zak langs het Wilhelminakanaal. Sporen in het struikgewas langs het kanaal waar de baby in eerste instantie was neergelegd en ook de plastic zak waarin het lijkje was verpakt, legden volgens een politiewoordvoerder een 'nauwkeurige relatie' met de betreffende vrouw. „In ieder geval zijn er voldoende aangingen dat de vrouw recent in verwachting is geweest", aldus de politiewoordvoerder.

De vrouw, die bij het eerste verhoor ontkende iets met de zaak te maken hebben, is in overleg met de officier van justitie en een psychiater niet in verzekering gesteld. Vanwege haar gemoedstoestand werd zij zaterdagavond opgenomen in een psychiatrische inrichting. Intussen heeft sectie op het lichaam van de baby (een jongetje) uitgewezen dat het kind heeft geleefd en vermoedelijk zeer kort na de geboorte is overleden. De uitslag van het onderzoek naar de doodsoorzaak is nog niet bekend.

Nieuwsblad van het Noorden, 8 mei 1989: "Moeder gevonden van baby in vuilniszak"

Van onze redactie binnenland TILBURG - Met de aanhouding van een 25-jarige ongehuwde Tilburgse vrouw zaterdag denkt de politie de moeder te hebben gevonden van de baby die vrijdagmiddag in Tilburg door voorbijgangers dood werd aangetroffen in een plastic zak langs het Wilhelminakanaal.

Sporen in het struikgewas langs het kanaal waar de baby in eerste instantie was neergelegd en ook de plastic zak waarin het lijkje was verpakt, legden volgens de politie een "nauwkeurige relatie" met de vrouw. "In ieder geval zijn er voldoende aanwijzingen dat de vrouw recent in verwachting is geweest," aldus de politiewoordvoerder. De vrouw, die bij het eerste verhoor ontkende iets met de zaak te maken te hebben, is in overleg met de officier van Justitie en een psychiater niet in verzekering gesteld, maar opgenomen in een psychiatrische inrichting. Intussen heeft sectie op het lichaam van de baby (een jongetje) uitgewezen dat het kind heeft geleefd en vermoedelijk zeer kort na de geboorte is overleden. De uitslag van het onderzoek naar de doodsoorzaak is nog niet bekend, de geboortedatum evenmin. Wanneer, door wie en onder welke omstandigheden de baby langs het kanaal is gelegd, moet nog verder worden onderzocht.

Het Vrije Volk, 11 mei 1989: "Babylijkje gevonden"

TILBURG — De politie van Tilburg stelt een onderzoek in naar de dood van een pasgeboren kind. De baby werd gevonden door een wandelaar langs de oever van het Wilhelminakanaal.

De Telegraaf, 19 mei 1989: "Drama rond dode baby opgelost"

Van onze correspondent. TILBURG, vrijdag. De zaak van het gevonden babylijkje in Tilburg is opgelost. Het lichaampje werd op 5 mei in een vuilniszak langs de Goirlekanaaldijk aangetroffen. Al een dag later werd een psychisch totaal verwarde Tilburgse vrouw van 25 jaar aangehouden. De vrouw heeft bekend de moeder te zijn. Volgens de politie is de vrouw door de geboorte van het jongetje volkomen verrast. De baby was op 28 april in het huis van de alleenwonende Tilburgse geboren en overleed diezelfde dag nog, door gebrek aan deskundige hulp tijdens en na de bevalling. De vrouw, die erg teruggetrokken leefde, heeft het dode lichaampje een week bewaard voordat zij het op 4 mei wegbracht.