Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

24 maart 1991, babylijkje jongetje, Schiedam

Het Vrije Volk, 25 maart 1991: "Kinderen vinden lijkje van baby"

SCHIEDAM — Twee spelende kinderen van 10 en 12 jaar hebben gisteren, aan het begin van de middag, in Schiedam een babylijkje gevonden, verpakt in vermoedelijk een plastic zak. Over dit laatste wil de politie nog geen mededelingen doen. De kinderen deden hun lugubere vondst aan de waterkant van de Poldervaart, nabij de Margriethal. Direct na hun vondst renden ze naar het politiebureau en deden danig overstuur hun verslag. De politie zette daarna de omgeving af en schakelde duikers van de brandweer in om naar aanwijzingen te zoeken. Dat ging tot half zes door. Om tien over half zes werd de versperring weggehaald. Hedenmiddag is sectie verricht om zekerheid te krijgen over de doodsoorzaak.

De Telegraaf, 26 maart 1991: "Babylijkje blijkt jongetje te zijn"

Van onze Rotterdamse redactie SCHIEDAM, dinsdag Het babylijkje, dat zondagmiddag in Schiedam door twee spelende kinderen werd gevonden, blijkt een jongetje te zijn. De identiteit van het dode kindje is nog niet bekend.

Uit sectie is gisteren gebleken dat de baby zeker heeft geleefd. Volgens woordvoerder J.P. van Hoff van de Schiedamse politie gaat het om een voldragen vrucht. Hoe oud de pasgeborene precies is, wilde de woordvoerder niet zeggen. Het is volgens Van Hoff niet duidelijk of de baby nog in leven was toen het buiten werd neergelegd, of dat het jongetje op dat moment al was overleden. „Hoewel het lichaampje geen uiterlijke sporen van geweld vertoont, sluiten we een misdrijf nog altijd niet uit", aldus de politiewoordvoerder. De Schiedamse politie heeft gisteren aan het eind van de dag een speciaal rechercheteam geformeerd, dat zich vooral gaat bezighouden met een uitgebreid sporenonderzoek.

De uiterst lugubere vondst werd afgelopen zondag aan het begin van de middag gedaan, op een steenworp afstand van het volkstuinencomplex 'Ons Genoegen' en het sportpark Harga, de thuisbasis van de Schiedamse voetbalclub SVV. Twee kinderen van 10 en 12 jaar oud zagen vlak langs het water van de Poldervaart een pakketje liggen. Nadat ze er een tijdje mee hadden gespeeld, rolden de kinderen het plastic open. Tot hun ontsteltenis kwam het levenloze lichaampje van een jongetje tevoorschijn. Direct renden de twee Schiedammertjes naar het vlakbij staande politiebureau aan het Blijdorpplein, waar ze danig overstuur hun verslag deden. De gealarmeerde agenten zetten meteen de omgeving van de vindplaats af. Duikers van de brandweer zochten de gehele middag het water van de Poldervaart af op zoek naar aanknopingspunten. De zoektocht bleef echter zonder resultaat, waarna tegen de avond de afzetting werd opgeheven.

Het Vrije Volk, 26 maart 1991: "Vraagtekens rond vondst baby"

SCHIEDAM — De dode baby die zondagmiddag door twee kinderen werd gevonden langs de Poldervaart in Schiedam heeft na de geboorte nog enige tijd geleefd, zo is gebleken uit sectie bij het gerechtelijk laboratorium. Het nog zeer jonge kind, een jongetje, was verpakt in plastic en een doek. Of het al dood was toen het werd verpakt is nog niet duidelijk. Het onderzoek heeft niet veel concrete aanknopingspunten opgeleverd. Zo heeft men niet kunnen vaststellen of er geweld is gebruikt en hoe lang de baby al dood is. Het aantal sporen is niet overweldigend, aldus een woordvoerder van de politie.

Nieuwsblad van het Noorden, 26 maart 1991: "Doodsoorzaak niet bekend"

SCHIEDAM — De dode baby die zondagmiddag door twee kinderen werd gevonden langs de Poldervaart in Schiedam heeft na de geboorte nog enige tijd geleefd. Dat is gebleken uit sectie in het gerechtelijk laboratorium. Het nog zeer jonge kind, een jongetje, was verpakt in plastic en een doek. Of het al dood was, toen het werd verpakt is nog niet duidelijk. Het onderzoek heeft nog niet veel concrete aanknopingspunten opgeleverd. Zo is niet vastgesteld of er geweld is gebruikt en hoe lang de baby al dood is. Het aantal sporen is niet overweldigend, zegt een politiewoordvoerder. De politie gaat in de buurt verder onderzoek doen.