Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

27 mei 1994, babylijkje jongetje, Antwerpen/Nederland

De Telegraaf, 28 mei 1994: "Nederlandse trucker tipt politie België over babylijkje"

Van een onzer verslaggevers. ST. NIKLAAS (BELGIË), zaterdag. De Belgische Rijkswacht heeft vrijdagochtend langs de weg Antwerpen-Knokke het lijkje gevonden van een pasgeboren Nederlandse baby. Het jongetje was kort na de geboorte gewurgd en werd op aanwijzingen van de 26-jarige vrachtwagenchauffeur Jan Hendrik B. (26) uit Doetinchem gevonden in de struikjes bij een parkeerplaats.

Volgens de chauffeur, die in verband met mogelijke medeplichtigheid aan de moord is voorgeleid aan de officier van justitie, had hij een etmaal eerder een Nederlandse hoogzwangere vrouw langs de weg opgepikt, die stond te liften. Blijkens een kettinkje, dat de vrouw draagt, heet zij Martine en is haar geboortedag 24 april. Het jaar is onbekend, maar hij schat haar ongeveer dertig jaar. De chauffeur, die bijna wekelijks rijdt op België en trouw de bij de parkeerplaats gelegen koekjesfabriek Jacky bezoekt, werd door de vrouw na de moord op de baby in de steek gelaten. Hij is nog te zeer overstuur om al te veel waarde aan zijn onsamenhangend relaas te hechten, maar de Belgische politie vermoedt dat de vrouw in de bosjes van het zoontje is bevallen en dat het kindje direct daarna is vermoord.

De vrouw is na het wurgen van de baby meteen weggevlucht. Waarschijnlijk is zij de weg overgestoken en heeft zij een lift in de richting van Antwerpen genomen. Werknemers van Jacky, die Jan Hendrik B. goed kennen, omschrijven hem als een goedsul. De Belgische Rijkswacht gaf gisteravond laat een signalement vrij van de vrouw, die volgens haar eigen verklaring aan de Doetinchemmer liftte van Frankrijk naar Nederland. Zij is 1.60 m groot, draagt een zwarte blouse en broek en spreekt met een zwaar Nederlands/Limburgs accent. Martine is slank gebouwd en heeft blond haar. Ondanks alle nasporingen ontbreekt van haar ieder spoor.

Leeuwarder Courant, 4 juni 1994: "Video van benzinestation helpt chauffeur uit de cel"

DOETINCHEM (ANP) - Videobeelden van een benzinestation hebben deze week geleid tot vrijlating van een 26-jarige vrachtwagenchauffeur uit Doetinchem. De man zat al een week vast in een Belgische cel op verdenking van babymoord.

De chauffeur had een week geleden op weg naar België in Zevenaar bij Doetinchem een liftster meegenomen. Bij het Belgische St. Gilles-Waas werd de vrouw onwel, maar verbood de chauffeur een dokter te roepen. Toen de man om zijn wagen heenliep om de vrouw eruit te halen omdat ze toch geen hulp wilde, ontdekte hij dat ze een dode baby bij zich had. De chauffeur snelde naar een woning en belde de politie. Toen die bij de vrachtwagen arriveerde was de vrouw verdwenen, maar zij had de dode baby laten liggen. De politie hechtte geen geloof aan het relaas van de man en nam de chauffeur in hechtenis.

De werkgever van de chauffeur, een transportonderneming uit Gendringen, zocht de zaak uit. Het bedrijf vernam dat de chauffeur en de liftster bij een benzinestation in Doetinchem waren geweest. Bij navraag bij het bewuste benzinestation bleek de liftster op een videoband te staan. De videoband werd na overhandiging aan de Belgische politie op de televisie getoond. Dat leidde woensdagavond tot aanhouding van een 35-jarige vrouw uit Roermond. Zij bekende dat de chauffeur niets met de zaak te maken had, waarop de man werd vrijgelaten. Sectie heeft inmiddels uitgewezen dat de baby dood is geboren.

Limburgsch Dagblad, 4 juni 1994: "Ook vrachtwagenchauffeur vrijgelaten | Moeder dode baby op vrije voeten"

Van onze verslaggever. ROERMOND - De 35-jarige Roermondse vrouw die woensdagavond in haar woonplaats werd aangehouden op verdenking van moord op een baby, een jongetje, is op vrije voeten. Uit onderzoek is gebleken dat de baby een natuurlijke dood is gestorven. De Roermondse is echter zo overstuur van de gebeurtenissen, dat ze is overgedragen aan hulpverleners. Het feit dat de baby een natuurlijke dood is gestorven, heeft tevens geleid tot de vrijlating van een 26-jarige chauffeur J. H. B. uit Doetinchem.

De man had vorige week donderdag de vrouw een lift gegeven. De Roermondse stapte in Doetinchem in en reed met hem dwars door België. Tijdens de rit, bleef ze alsmaar klagen. Ook veranderde zij van reisdoel. Op een gegeven moment werd dat de Doetinchemmer te gortig en op een parkeerplaats Sint Gilles-Waas zette hij de vrouw uit de auto. Toen hij optrok, zag hij in het licht van de koplampen een dode baby liggen. Daarop waarschuwde hij de autoriteiten. Maar omdat de politie bloedsporen in de cabine vond, werd de man ter plekke aangehouden. Van de Roermondse ontbrak op dat moment elk spoor.

Naspeuringen van de werkgever van de chauffeur brachten aan het licht dat de vrouw zich al bij een tankstation in Doetinchem vreemd had gedragen en dat een en ander op video was vastgelegd. De videoband werd doorgespeeld aan de Belgische justitie. Deze beelden verschenen ook op de televisie en zo kon de identiteit van de Roermondse worden achterhaald. Woensdagavond werd ze aangehouden. Volgens een woordvoerder van justitie in Roermond is dit geen zaak voor de rechter, maar voor hulpverleners. „De vrouw is ernstig verward en heeft dringend hulp nodig." Toen de ware doodsoorzaak bekend werd bij de Belgische autoriteiten, besloot de Dendermondse raadkamer om de 26-jarige B. onmiddellijk in vrijheid te stellen.

De Telegraaf, 7 juni 1994: "Gevangen trucker weer vrij na speurwerk directeursvrouw: Ik was overtuigd van Henk-Jan's onschuld"

door JAN COLIJN. GENDRINGEN, dinsdag. Als ze zelf niet zo nauw was bij het het avontuur dan had ze het relaas wellicht niet geloofd. Directeursvrouw Willeke Harmsen van het transportbedrijf Jan Harmsen uit het Achterhoekse Gendringen schudt nog steeds ongelovig haar hoofd. Dank zij haar speurwerk werd trucker Henk-Jan B. (26) uit Doetinchem het afgelopen weekeinde vrijgelaten uit een Belgische cel. Hij zat vast op vermaking van moord op een baby, maar naar nu blijkt heeft de moeder twee dagen lang met het lichaampje van zoontje in een sporttas rondgelopen. „Het is akkemaal zo bizar. Eigenlijk is het meer een Amerikaans dan een Achtergoeks verhaal."

Voor de chauffeurs van het bedrijfje is het uit den boze lift(st)ers mee te nemen. Toch maakte Henk-Jan vorige week uitzondering. De vrouw die vroeg haar mee te nemen, oogde namelijk doodziek. Achteraf werd zijn meelevendheid hem echter noodlottig. Al snel bleek dat het bepaald niet in orde was met de passagiere, die zichzelf Martine noemde. De vrouw werd telkens onwel en was als een steen aan het been voor de chauffeur. Die besloot haar uiteindelijk op een parkeerplaats uit de auto te zetten.

In paniek
Directeursvrouw Willeke „De vrouw verklaarde dat ze problemen had met haar stoelgang en vroeg Henk-Jan om een schone onderbroek. Dat was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen. Hij gaf haar een exemplaar, maar verfde tegelijk dat ze uit de auto Toen hij het portier . Pende zag hij wat uit de sport,*_ vallen en hoorde een doffe ap. Omdat hij aanvankelijk ?acht dat het de vuile onder- r°ek was, besteedde hij er aandacht aan. Toen hij met de auto achteruit reed, zag hij in het licht van de koplampen dat het een baby was. Daarop raakte hij in paniek en is onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde woning gereden om alarm te slaan."

Maar in plaats dat de chauffeur werd geprezen om zijn gedrag, werd hij door de RijkJkswacht gearresteerd op verdenking van moord. Hij werd in een cel gezet samen vet een crimineel die werd verdacht van een reeks roofmoorden waarbij zeven doden vielen. Van 'Martine', ontbrak ieder spoor. Willeke Harmsen: „We werden 's ochtends om half zes uit ons bed gebeld en het enige dat de politie kwijt wilde was dat de truck in beslag was genomen en dat Henk-Jan vast zat Via veel omwegen kwam ik pas na heet weekeinde er achter waarom hij gevangen zat."

Video-opnamen
"Toen ik hoorde dat hij had in Doetinchem ben ik naar het pompstation gegaan. Daar bleek dat er video-opnamen van de bewuste vrouw waren gemaakt. Die heb ik vervolgens doorgespeeld aan de Belgische politie. Nadat de banden waren uitgezonden, werd de vrouw herkend. Het blaak te gaan om de circa 35 jaar oude H.E. uit Roermond. Zij staat erom bekend dat ze al liftend door Europa trekt. Gelukkig kon ze worden opgespoord. Willeke Harmsen: „Hoewel ze weinig zinnigs heeft gezegd, heeft ze wel verklaard dat Henk-Jan absoluut niets met de zaak te maken heeft. Uit lijkschouwing is namelijk gieken dat de baby doodgeren moet zijn. Al twee dagen voordat Henk-Jan haar meenam. Al die tijd heeft ze dus met het kindje rondgezeuld." Bij onderzoek van de cabine werd nog een deel van de navelstreng ontdekt, terwijl later op de parkeerplaats ook de nageboorte werd gevonden. „Al die tijd heeft die vrouw die dus nog in zich gehad", gruwt de directeursvrouw.

Overstuur
Trucker Henk-Jan heeft momenteel een week vakantie om op adem te komen. Hij is nog zodanig overstuur dat hij zijn verhaal niet kan doen. En de veroorzaakster van alle ellende, 'Martine', is inmiddels opgenomen in een inrichting. „Achteraf kan ik me wel voorstellen dat de Rijkswacht hem gevangen heeft genomen. De politie zat immers met een dode baby, een vrachtwagen vol bloed en een trucker die vertelt over een vrouw die spoorloos is. Maar ik was overtuigd van Henk- Jan's onschuld. Iedereen die hem kent was daar onmiddellijk van overtuigd. Het is des te triester dat iemand het slachtoffer wordt van zijn naastenliefde."

Fotobijschrift
Dank zij het speurwerk van directeursvrouw Willeke Harmsen is trucker Henk-Jan B. op vrije voeten gesteld nadat hij onschuldig vastzat in een Belgische cel op verdenking van babymoord: „ledereen die hem kent was er onmiddellijk van overtuigd dat hij dit niet kon hebben gedaan." FOTO HENK BRAAKHEKKE