Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

3 augustus 2017, babylijkje jongetje, Rotterdam

politie.nl, 4 augustus 2017: "Onderzoek Platekade in volle gang"

Rotterdam - Het onderzoek naar het gevonden babylijkje is in volle gang. Zaterdag vindt sectie plaats op het lichaam. Het rechercheteam is ondertussen bezig met het verzamelen van informatie. Het team herhaalt de oproep aan getuigen om zich te melden.

Een team van zeker 20 rechercheurs is sinds donderdagmiddag bezig met het onderzoek. Camerabeelden uit de omgeving zijn veilig gesteld en worden de komende dagen uitgekeken. Vrijdag staat het team rondom de omgeving van de vindplaats voor een passantenonderzoek en gaan agenten langs deuren voor het buurtonderzoek. Dit alles om zoveel mogelijk informatie op te halen. Vragen over wie de baby is en hoe hij/zij om het leven is gekomen, blijven vooralsnog onbeantwoord.

Vragen
Uit de eerste getuigenverklaringen komt naar voren dat de vuilniszak in ieder geval vanaf zaterdag 29 juli op de uiteindelijke vindplaats heeft gelegen. Dat betekent dat het team nu meer specifieke vragen heeft aan het publiek.

  • Wie heeft de vuilniszak nog vóór zaterdag 29 juli zien liggen in de plantenbak aan de Antoine Platekade?
  • Wie heeft mogelijk gezien dat één of meerdere personen de zak toen onbeheerd hebben achtergelaten?
  • Wie heeft vóór zaterdag 29 juli iets gezien in de omgeving van de Antoine Platekade, wat mogelijk met de vondst van de baby te maken kan hebben?
  • De recherche wil graag spreken met mensen die het is opgevallen dat iemand uit hun (directe) omgeving vrij recent hoogzwanger is geweest, maar er sinds de bevalling geen baby is gezien.
  • Het is op dit moment niet duidelijk of de baby ter wereld is gekomen onder begeleiding van professionele zorgverleners. Toch doet de recherche een dringend beroep op de medische wereld om informatie te delen over de dode baby, indien er iets bekend is. Mensen die gebonden zijn aan een medisch beroepsgeheim en die daarom twijfelen of ze de tiplijn kunnen bellen, willen we vragen om zich te richten tot het adviesorgaan van hun (medische) beroepsgroep.

Tenslotte komt het team graag in contact met de moeder van de baby en vraagt haar zich te melden.

Contact
Ook via deze weg doet het team nog steeds een dringend beroep op getuigen om informatie door te geven. Dat kan via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of mail rechtstreeks naar het team via onderstaand tipformulier. Liever anoniem informatie doorgeven? Dat kan op www.meldmisdaadanoniem.nl of via 0800-7000.

Het rechercheteam bedankt de tipgevers die tot nu toe al contact hebben opgenomen met de politie. Raymond Kolsteren leidt het onderzoek. 'Deze zaak komt niet alleen bij mij, maar bij het hele team hard binnen. We gaan alle mogelijkheden benutten om te achterhalen wie de baby is en wat er is gebeurd. Bovendien heeft de moeder waarschijnlijk hulp nodig. Daarom is alle informatie voor dit onderzoek van groot belang. Ik ben dan ook blij dat getuigen zich bij ons melden met belangrijke informatie. Dank!”

Omschrijving
Het stoffelijk overschot van de baby werd donderdagochtend 3 augustus gevonden in een grijze vuilniszak. De zak lag verscholen in een plantenbak aan de Antoine Platekade en werd gevonden door een vrouw die haar hond uitliet. Zij alarmeerde direct de politie waarna een groot onderzoek werd gestart.

hartvannederland.nl, 3 augustus 2017: "Wandelaar treft babylijkje in plastic tas aan in Rotterdam"

Een toevallige passant heeft donderdagochtend een plastic tas met daarin een schedel aangetroffen op de stoep van de Antoine Platekade in Rotterdam. Het blijkt om het lichaam van een baby te gaan. De politie heeft de stoffelijke resten veiliggesteld en een onderzoek ingesteld.

Metronieuws, 3 augustus 2017: "Babylijkje gevonden in bosjes Rotterdam-Zuid"

door Job Halkes

Het stoffelijk overschot dat donderdagochtend werd ontdekt op de Kop van Zuid blijkt van een baby te zijn. Dat heeft de politie Rotterdam laten weten. Het lichaampje zat in een zak die door een voorbijganger werd gevonden. Na de ontdekking werd de omgeving afgezet voor onderzoek. De lugubere vondst werd gedaan in een plantenbak achter het Nieuwe Luxor Theater. Medewerkers van de Forensische Opsporing begonnen direct een onderzoek. Onduidelijk is nog wie de baby is en hoe lang het dode kindje daar heeft gelegen.

nrc.nl, 3 augustus 2017: "Zak met stoffelijke resten baby gevonden in Rotterdam"

De politie verricht momenteel onderzoek ter plekke. De Rotterdamse politie heeft donderdag in een plantenbak naast het Nieuwe Luxor Theater de stoffelijke resten van een baby gevonden. Het lichaam was verpakt in een zak. De politie is ter plaatse om onderzoek te doen. Medewerkers van de Forensische Opsporing scannen momenteel met apparatuur de door een voorbijganger aangetroffen resten. De locatie rond de Antoine Platekade is afgezet ten behoeve van het verdere onderzoek.

rijnmond.nl, 3 augustus 2017: "Mogelijk menselijke resten in bosjes Rotterdam-Zuid"

In de bosjes op de Antoine Platekade op de Wilhelminapier in Rotterdam-Zuid zijn donderdagochtend vermoedelijk menselijke resten gevonden. De resten waren verpakt in een zak. Iemand die een wandeling in de buurt van het Luxor Theater trof de resten donderdagochtend aan in de bosjes. De politie heeft het gebied achter en rondom de bosjes afgezet. Medewerkers van de Forensische Opsporing onderzoeken onder andere de aangetroffen resten.

rijnmond.nl, 3 augustus 2017: "Menselijke resten in Rotterdam-Zuid blijken van baby"

De menselijke resten die donderdagochtend in de bosjes op de Antoine Platekade in Rotterdam-Zuid werden gevonden, zijn van een baby. De politie kan niet zeggen hoelang het lichaampje in de bosjes heeft gelegen. De resten zaten verpakt in een zak en werden 's ochtends gevonden door iemand die een wandeling maakte in de buurt van het Luxor Theater. De persoon trof de resten aan in de bosjes.

De politie heeft het gebied achter en rondom de bosjes afgezet. Medewerkers van de Forensische Opsporing onderzoeken onder andere de aangetroffen resten. Het lichaampje is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

rtlnieuws.nl, 3 augustus 2017: "Lichaam baby gevonden in zak Rotterdam"

In Rotterdam-Zuid zijn vanmorgen stoffelijke resten gevonden. Het blijkt te gaan om een baby. Het lichaam zat in een zak, meldt de Rotterdamse politie. Een voetganger ontdekte de zak op de stoep. Medewerkers van de Forensische Opsporing doen onderzoek. De omgeving waar het baby'tje is gevonden, is afgezet. Het lichaam van de baby is overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek.

ad.nl, 4 augustus 2017: "Politie wil zo snel mogelijk antwoorden over babylijkje Rotterdam"

Nadia Berkelder en Caspar Naber
De politie staat voor een raadsel. Wie was het kindje dat gisteren in een plantenbak op de Rotterdamse Wilhelminapier werd gevonden? Hoe lang lag het er al? En hoe is het gestorven? De politie houdt vandaag een passanten- en buurtonderzoek vanwege de vondst van een babylijkje.

Een voorbijgangster ziet even voor half tien een plastic zak liggen in de plantenbak op het rommelige parkeerterrein naast het Nieuwe Luxortheater. De zak ligt verscholen tussen het groen, dat zo'n halve meter hoog staat. Als ze besluit in de zak te kijken, krijgt ze de schrik van haar leven. Ze ziet een kindje, een baby nog. Dood. Ze belt de politie.

Of het om een jongen of een meisje gaat, is nog niet duidelijk. Ook niet hoe het kindje is gestorven, of hoe oud het precies is en al helemaal niet hoe lang het daar al lag, gedumpt in de zak. Een buurvrouw die haar hond uitliet, heeft de zak gisteren ook tussen de struiken zien liggen. ,,De hond wilde niet doorlopen, hij bleef erbij staan. Ik ben blij dat ik die zak niet heb opengemaakt. Dat heeft mijn buurvrouw wel gedaan. Ik vind het verschrikkelijk."

Forensisch rechercheurs gaan 's morgens voorzichtig te werk. Ze bestuderen de plaats waar de baby ligt met de handen op hun rug, bang om sporen achter te laten. Ze laten een scanapparaat komen om de zak in de plantenbak te onderzoeken.

Segway
Voor de mensen achter de afzetting is dan nog niet duidelijk wat de agenten precies onderzoeken. Toeristen op Segways scheren vrolijk langs het politielint. Onderzoekers stellen de inhoud van een prullenbak iets verderop veilig. Agenten bouwen een tent op rondom de plantenbak. Dan komt het nieuws: het gaat om een baby'tje. De politie zegt alles op alles te willen zetten om zo snel mogelijk antwoorden te vinden. ,,Dit is heel verdrietig", zegt een woordvoerster van de politie. ,,Voor de vrouw die het babylijkje heeft gevonden, maar ook voor de collega's. We willen zo snel mogelijk antwoorden hebben."

Beetje rouwen
Want ergens is een kind verdwenen. Misschien wel in Rotterdam, misschien ergens anders in Nederland. De politie vraagt mensen na te denken: kent iemand een vrouw die zwanger was en nu opeens niet meer? Weet iemand iets over een kindje dat al lange tijd niet meer is gezien? De politie verklaart officieel dat niet duidelijk is of er sprake is van een misdrijf. Christel van Dongen komt aan het begin van de avond twee potjes met roze bloemen brengen. ,,Ik werk daarboven op de 27ste. We hebben de hele dag gevolgd wat er gebeurde. Toen ik hoorde dat het om een baby'tje ging, schrok ik. Ik wilde hier toch naartoe, een beetje rouwen. Of om in ieder geval het baby'tje niet te laten vergeten."

nos.nl, 4 augustus 2017: "Politie bevraagt voorbijgangers over gevonden babylijkje Rotterdam"

De politie in Rotterdam vraagt voorbijgangers en buurtbewoners of zij meer weten over het babylijkje dat gisterochtend bij het Nieuwe Luxor Theater werd gevonden. Zo moet duidelijk worden wanneer de vuilniszak met het lichaam daar is neergelegd en wie dat heeft gedaan. Uit eerste getuigenverklaringen blijkt dat het kind er zeker al vanaf zaterdag lag.

Het lichaampje werd gisteren gevonden in een grijze vuilniszak, verstopt achter een plantenbak aan de Antoine Platekade. Een vrouw die haar hond uitliet stuitte erop. Een buurtbewoner zei dat hij eerder vliegen rond de zak had zien zoemen.

Morgen wordt er sectie verricht. Over de doodsoorzaak is nu nog niets bekend. De politie heeft zeker twintig rechercheurs op de zaak gezet. Zij willen graag in contact komen met mensen die iemand kennen die hoogzwanger is geweest, maar van wie ze nooit een baby hebben gezien.

AD, 5 augustus 2017: "Babylijkje lag al dagen op die plek"

Nadia Berkelder. Het dode kindje dat donderdag op de Wilhelminapier in Rotterdam is gevonden, lag daar in ieder geval sinds zaterdag. De politie heeft meerdere mensen gesproken die de vuilniszak hebben zien liggen waarin de baby was verpakt. Ook hebben hondenbezitters aangegeven dat hun hond in de dagen voor donderdag naar de plek toetrok.

Margot Thiebou laat een paar keer per dag haar hond uit in de buurt. ,,Ik merkte de afgelopen dagen al dat mijn hond iets rook. Ik heb hem meegetrokken", zegt ze als ze voor de bloemenhulde staat die omwonenden hebben achtergelaten. Ook zij heeft de vuilniszak zien liggen. ,,Ik ben blij dat ik niet gekeken heb." De dode baby werd donderdagmorgen gevonden door een vrouw die haar hond aan het uitlaten was. Tot nu toe is niet bekend wie de baby is, hoe oud hij of zij was, hoe het kindje dood was en waaraan het is overleden.

In de loop van vandaag wordt sectie verricht op het lichaampje. ,,Hopelijk hebben we dan meer informatie", zegt een woordvoerster van de politie. De politie heeft gisteren heel de dag onderzoek gedaan in de buurt van de vindplaats, een plantenbak op de kade naast het Nieuwe Luxor theater. Alle buren krijgen bezoek, passanten worden aangesproken en er zijn stoepborden geplaatst. We hebben inmiddels camerabeelden veiliggesteld. Uren aan materiaal. Die moeten we nu gaan bekijken. We gaan alles uit de kast trekken om erachter te komen wat er gebeurd is."

Het onderzoeksteam vraagt mensen die vrouwen kennen die onlangs hoogzwanger zijn geweest, maar die geen baby hebben gezien zich te melden. Ook doet het een beroep op zorgverleners om belangrijke informatie te delen met de politie.

AD, 5 augustus 2017: "Dit is een nachtmerrie voor het onderzoeksteam"

Nadia Berkelder. Het onderzoek naar de identiteit van het dode kindje dat donderdag werd gevonden is lastig. De hoop is gevestigd op dna en tips. Politiemensen spreken deze vrijdag de hele dag voorbijgangers aan op de Wilhelminapier in Rotterdam Zuid: of ze misschien iets gezien of gehoord hebben. De informatie wordt gebruikt om een tijdlijn te maken en beter te kunnen zoeken. En met resultaat: na een paar uur is al duidelijk dat de vuilniszak met het lichaampje erin er al zeker sinds zaterdag lag.

Alle andere vragen staan nog open: wie was het kindje? Hoe oud was het? Waaraan is het overleden? Hoe lang heeft het geleefd? En hoe lang is het al dood? De sectie op het lichaampje, die vandaag plaatsvindt, moet daar antwoord op geven. ,,Dit zijn drama's uit forensisch oogpunt", zegt forensisch patholoog Frank van de Goot. ,,Het is een nachtmerrie voor het onderzoeksteam."

Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut kunnen het geslacht eenvoudig bepalen en de leeftijd ook. De identiteit wordt moeilijker, zegt Van de Goot. ,,Er wordt natuurlijk dna afgenomen en een dna-profiel gemaakt. Als dat er is, moeten ze de moeder zoeken. En dat wordt heel lastig." Hoe lastig dat kan zijn, bleek bij de zaak van een baby'tje dat in 2015 te vondeling werd gelegd in Den Haag. Via dna werd haar biologische vader gevonden. Hij stond in de databank van de politie. De man had echter geen idee wie de moeder was, omdat hij veel wisselende contacten had.

Doodsoorzaak
Bij baby's is het moeilijk om aan te tonen waaraan ze zijn overleden, zegt Van de Goot. ,, Bij 50 procent van de kinderen die in het ziekenhuis dood worden geboren, blijkt de afwijking in de placenta te zitten en niet in het kind. Tenzij er grof geweld is gebruikt, wordt het moeilijk om een doodsoorzaak vast te stellen. Als een kind bijvoorbeeld gesmoord is, kun je dat later eigenlijk niet terugzien."

Kleertjes of knuffels kunnen helpen bij de identificatie. Het is niet duidelijk of het Rotterdamse kindje aangekleed was of spullen bij zich had in de vuilniszak waarin het werd gevonden. Een kindje dat vorig jaar dood werd achtergelaten in een tas in Amsterdam, had witte rompertjes aan die bij de Primark waren gekocht. Overigens is de identiteit van dat kind tot nu toe ook nog niet vastgesteld. Als de ouders niet in de database van justitie staan, is de politie voor het vaststellen van de identiteit afhankelijk van informatie van de buitenwereld. Van mensen die een kind missen uit hun omgeving, mensen die een tot voor kort zwangere vrouw kennen en nooit een kind hebben gezien, of van mensen die een moeder én kind kwijt zijn.

Achtertuin
Dat het kind in de openbare ruimte is gevonden, maakt identificatie nog lastiger. Dode kinderen die in een achtertuin liggen, zijn eenvoudig te herleiden tot de ouders. Als een kind eenmaal is aangegeven is het onwaarschijnlijk dat het aan de aandacht ontsnapt, zegt Kerstin van Tiggelen van Kenniscentrum NIDAA (zie kader). Veel kinderen die dood worden gevonden, zijn 'buiten het systeem', geboren, is haar ervaring. ",Als het kindje voortkomt uit de illegaliteit ben je eigenlijk kansloos", zegt Van de Goot.

AD, 5 augustus 2017: "Moeder dode baby kan in nood zijn"

De moeder van de dode baby, die donderdag op de Rotterdamse Wilhelminapier in een grijze vuilniszak is gevonden, heeft waarschijnlijk zelf hulp nodig. Dat denkt de politie. De hoop is dan ook dat zij zich meldt, of dat de recherche haar op het spoor komt met hulp van getuigen. Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond meent ook dat de moeder het beste direct hulp krijgt bij het verwerken van het trauma, ongeacht of het kindje dood is geboren of is gedood.

AD, 5 augustus 2017: "Babylijkje lag al dagen op die plek"

Nadia Berkelder. Het dode kindje dat donderdag op de Wilhelminapier in Rotterdam is gevonden, lag daar in ieder geval sinds zaterdag. De politie heeft meerdere mensen gesproken die de vuilniszak hebben zien liggen waarin de baby was verpakt. Ook hebben hondenbezitters aangegeven dat hun hond in de dagen voor donderdag naar de plek toetrok. Margot Thiebou laat een paar keer per dag haar hond uit in de buurt. ,,Ik merkte de afgelopen dagen al dat mijn hond iets rook. Ik heb hem meegetrokken", zegt ze als ze voor de bloemenhulde staat die omwonenden hebben achtergelaten. Ook zij heeft de vuilniszak zien liggen. ,,Ik ben blij dat ik niet gekeken heb."

De dode baby werd donderdagmorgen gevonden door een vrouw die haar hond aan het uitlaten was. Tot nu toe is niet bekend wie de baby is, hoe oud hij of zij was, hoe het kindje dood was en waaraan het is overleden. In de loop van vandaag wordt sectie verricht op het lichaampje. ,,Hopelijk hebben we dan meer informatie", zegt een woordvoerster van de politie. De politie heeft gisteren heel de dag onderzoek gedaan in de buurt van de vindplaats, een plantenbak op de kade naast het Nieuwe Luxor theater. Alle buren krijgen bezoek, passanten worden aangesproken en er zijn stoepborden geplaatst. We hebben inmiddels camerabeelden veiliggesteld. Uren aan materiaal. Die moeten we nu gaan bekijken. We gaan alles uit de kast trekken om erachter te komen wat er gebeurd is."

Het onderzoeksteam vraagt mensen die vrouwen kennen die onlangs hoogzwanger zijn geweest, maar die geen baby hebben gezien zich te melden. Ook doet het een beroep op zorgverleners om belangrijke informatie te delen met de politie.

Omstandigheden
Hoe de hulp eruit ziet, hangt van de omstandigheden af waaronder de baby is overleden. De Rotterdamse politie kan hier nog niets over zeggen. Dit weekeinde wordt er sectie verricht op het lichaampje. Stichting Beschermde Wieg, initiatiefnemer van de vondelingenkamers in onder meer Hoogvliet, denkt ook dat de moeder in nood is. ,,Kom bij ons als je anoniem hulp wilt krijgen.'' Dit kan ook medische hulp zijn, die een moeder gewoonlijk van een specialist krijgt. De politie weet niet zeker of de moeder zelf is bevallen, of medische hulp heeft gekregen.

ANP, 5 augustus 2017: "Dode baby was een jongetje"

Van Dedem. ROTTERDAM (ANP) - De dode baby die donderdag in Rotterdam werd gevonden, was een jongetje. Dat is zaterdag gebleken uit sectie op het lijkje door het Nederlands Forensisch Instituut, meldt de politie. De zak met de stoffelijke resten van de baby lag al sinds vorige zaterdag in een plantenbak op de Antoine Platekade, zo is gebleken uit getuigenverklaringen. Het onderzoek naar de doodsoorzaak gaat voorlopig door.

Het Parool, 5 augustus 2017: "Dode baby lag zeker vijf dagen op pier"

Nadia Berkelder. Het dode kindje dat donderdag op de Wilhelminapier in Rotterdam is gevonden, lag daar in elk geval al sinds zaterdag. De politie heeft meerdere mensen gesproken die de vuilniszak hebben zien liggen waarin de baby was verpakt. Ook hebben hondenbezitters aangegeven dat hun hond in de dagen voor donderdag naar de plek toetrok. Margot Thiebou laat een paar keer per dag haar hond uit in de buurt. "Ik merkte de afgelopen dagen al dat mijn hond iets rook. Ik heb hem meegetrokken," zegt ze bij de bloemen die omwonenden hebben achtergelaten. Ook zij heeft de vuilniszak zien liggen. "Ik ben blij dat ik niet gekeken heb."

De dode baby werd donderdagmorgen gevonden door een vrouw die haar hond aan het uitlaten was. Tot nu toe is niet bekend wie de baby is, hoe oud hij of zij was, hoe lang het kindje al dood was en waaraan het kind is overleden. Zaterdag wordt sectie verricht op het lichaampje. "Hopelijk hebben we dan meer informatie," zegt een woordvoerster van de politie.

Uren aan beeldmateriaal
De politie heeft gisteren de hele dag onderzoek gedaan in de buurt van de vindplaats, een plantenbak op de kade naast het Nieuwe Luxor theater. Alle buren krijgen bezoek, passanten worden aangesproken en er zijn stoepborden geplaatst. "We hebben inmiddels camerabeelden veiliggesteld. Uren aan materiaal. Die moeten we nu gaan bekijken. We gaan alles uit de kast trekken om erachter te komen wat er is gebeurd." Het onderzoeksteam vraagt mensen die vrouwen kennen die onlangs hoogzwanger zijn geweest, maar bij wie ze geen baby hebben gezien, zich te melden. Ook doet de recherche een beroep op zorgverleners om mogelijk belangrijke informatie te delen met de politie.

Nederlands Dagblad, 5 augustus 2017

Op het babylichaampje dat bij de Antoine Platekade in Rotterdam in een vuilniszak werd gevonden, heeft vandaag sectie plaats. Uit eerste getuigenverklaringen blijkt dat de zak met het lichaampje in ieder geval al sinds vorige week zaterdag lag op de plek waar het is aangetroffen. Een passant vond het lichaampje donderdag in een plantenbak bij het Nieuwe Luxor Theater.

nu.nl, 5 augustus 2017: "Gevonden stoffelijke resten baby in Rotterdam blijken van jongen"

De dode baby die donderdag op de Antoine Platekade in Rotterdam is aangetroffen, blijkt een jongen te zijn. Dit blijkt zaterdag uit sectie op het lijk door het Nederlands Forensisch Instituut, meldt de politie.

De zak met de stoffelijke resten van de baby lag al sinds vorige zaterdag in een plantenbak in de buurt van het Nieuwe Luxor Theater, zo is gebleken uit getuigenverklaringen. Agenten hebben vrijdag bij de vindplek de hele dag een passanten- en buurtonderzoek gehouden. Er zijn nog steeds veel onduidelijkheden in de zaak. Zo weet de politie niet wie de baby heeft achtergelaten, de identiteit van zowel de ouders en het kind en hoe de baby om het leven is gekomen. Het onderzoek naar de doodsoorzaak gaat voorlopig door. De politie wil in contact komen met mensen die weten dat er iemand in hun omgeving recent hoogzwanger was en na de bevalling niet met een baby is gezien.

Trouw, 5 augustus 2017: "Vandaag sectie op baby in vuilniszak"

Op het babylichaampje dat deze week in Rotterdam in een vuilniszak werd gevonden, vindt vandaag sectie plaats. Uit eerste getuigenverklaringen blijkt dat de zak met de stoffelijke resten in ieder geval al sinds zaterdag lag op de plek waar het is aangetroffen. De politie heeft gisteren in de omgeving van de vindplaats een passanten- en buurtonderzoek gehouden. De politie hoopt in contact te komen met mensen die weten dat er iemand in hun omgeving hoogzwanger was, die later niet met een baby is gezien. ANP

ANP, 11 augustus 2017: "35 tips na vondst dode baby Rotterdam"

Coen Brandhorst. ROTTERDAM (ANP) - De politie in Rotterdam heeft de afgelopen week zo’n 35 tips binnengekregen over de dode baby die vorige week donderdag in de stad werd gevonden. Deze tips hebben nog niet geleid tot oplossing van de zaak.

De recherche doet nogmaals een dringende oproep aan de moeder om zich te melden. Het is nog onduidelijk of een professionele hulpverlener bij de bevalling was. Mensen die hier mogelijk iets van af weten worden opgeroepen contact op te nemen met de politie. De leden van het rechercheteam zijn verder op zoek naar vrouwen die de afgelopen week hadden moeten bevallen, maar nog niet met een baby zijn gezien. Ook willen de onderzoekers graag met mensen spreken die vrouwen kennen van wie het vermoeden bestaat dat ze zwanger waren, maar die dit ontkenden. De vuilniszak met de stoffelijke resten van het jongetje lag al enige tijd in een plantenbak op de Antoine Platekade. Sectie op het lichaampje afgelopen weekend gaf nog geen duidelijkheid over de doodsoorzaak en omstandigheden. Er wordt nog verder forensisch onderzoek gedaan.

De Gooi- en Eemlander, 12 augustus 2017: "Vijfendertig tips na vondst dode baby"

Rotterdam De politie in Rotterdam heeft de afgelopen week zo’n 35 tips binnengekregen over de dode baby die vorige week donderdag in de stad werd gevonden. Deze tips hebben nog niet geleid tot oplossing van de zaak. De Rotterdamse recherche doet nogmaals een dringende oproep aan de moeder of anderen die iets van de zaak weten om zich te melden.

Reformatorisch Dagblad, 12 augustus 2017: "Politie krijgt 35 tips rond dode baby"

ROTTERDAM (ANP). De politie in Rotterdam heeft de afgelopen week zo'n 35 tips binnengekregen over de dode baby die vorige week donderdag in de stad werd gevonden. Deze tips hebben nog niet geleid tot een oplossing van de zaak.

De recherche deed gisteren nogmaals een dringende oproep aan de moeder om zich te melden. Het is nog onduidelijk of er destijds een professionele hulpverlener bij de bevalling was. Mensen die hier mogelijk iets over weten, worden opgeroepen contact op te nemen met de politie. Het rechercheteam is verder op zoek naar vrouwen die de afgelopen week hadden moeten bevallen, maar nog niet met een baby zijn gezien.

AD, 17 augustus 2017: "Flyeractie over dood baby'tje bij cruiseschepen"

Adrianne de Koning. De politie deelt flyers uit bij de cruiseschepen die in Rotterdam aanleggen, in de hoop zo meer informatie te krijgen over het dode baby’tje dat 3 augustus in een vuilniszak werd gevonden op de Rotterdamse Wilhelminapier.

Met flyers vraagt de politie naar informatie. Het jongetje lag sinds zaterdag 29 juli in de bosjes op de Antoine Platekade en werd dagen later gevonden door een vrouw die de hond uitliet. Aan de andere kant van de pier leggen de cruiseschepen aan, mogelijk heeft bijvoorbeeld het personeel rond die tijd iets gezien.

De politie heeft geen idee wat zich voor de zaterdag toen de vuilniszak de eerste keer is opgevallen, heeft afgespeeld. De recherche trekt alles uit de kast om te achterhalen wie het kindje en wie de moeder is. Het onderzoek van het NFI is nog niet klaar. Daarom weet de Rotterdamse politie nog niet meer over de doodsoorzaak en de etniciteit van het overleden kindje.

AD, 18 augustus 2017: "Flyeractie baby bij cruiseschepen"

De politie deelt flyers uit bij de cruiseschepen die in Rotterdam aanleggen, in de hoop zo meer informatie te krijgen over het dode baby'tje dat 3 augustus in een vuilniszak werd gevonden op de Wilhelminapier. De politie weet dat het jongetje zaterdag al in de bosjes lag, maar heeft geen idee wat zich precies heeft afgespeeld. De etniciteit en doodsoorzaak zijn nog onbekend.

ad.nl, 29 augustus 2017: "Moeder van dode baby Rotterdam komt uit Azië"

Sander Sonnemans
De moeder van de baby van wie 3 augustus het stoffelijk overschot in een plastic zak werd gevonden in een plantenbak in Rotterdam, is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Dat is vanavond bekend gemaakt in het misdaadprogramma Opsporing Verzocht.

De afkomst van de moeder is vastgesteld na dna-onderzoek. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar precies in Azië. De politie hoopt na aanvullend onderzoek hier meer over te kunnen zeggen. ,,De moeder kan gewoon in Nederland wonen,’’ zegt politiewoordvoeder Sandra van der Hoogt, ,,Maar haar roots liggen in Azië.’’ Inmiddels is aan de hand van forensisch onderzoek vast komen te staan dat de baby, een jongetje, op 24 juli al niet meer in leven was. De zak met daarin de baby is 29 juli al door een voorbijganger in de plantenbak gezien, maar er werd door de passant geen acht op geslagen. Een vrouw die haar hond uitliet, ontdekte het lichaampje op 3 augustus.

Volgens Van der Hoogt is sprake geweest van een voldragen zwangerschap en heeft het er alle schijn van dat de moeder zonder professionele hulp is bevallen. De woordvoerder zegt niet uit te sluiten dat de gezochte vrouw tot het personeel van een cruiseschip behoort dat afgelopen zomer in de Rotterdamse haven heeft gelegen. De politie vraagt mensen die een vermoeden hebben wie de Aziatische vrouw is die voor 24 juli hoogzwanger was en zonder reden geen baby heeft, zich te melden.

nu.nl, 29 augustus 2017: "Onbekende moeder van overleden baby Rotterdam heeft Aziatische roots"

De onbekende moeder van de dode baby die op 3 augustus in een plantenbak in Rotterdam is gevonden heeft Aziatische roots. Dat blijkt onder meer uit DNA-onderzoek, liet de politie in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht weten.

Het is op dit moment nog niet duidelijk waar precies in Azië. De politie hoopt na aanvullend onderzoek hier meer over te kunnen zeggen. De moeder kan ook in Nederland wonen, maar heeft in ieder geval haar roots in Azië. De politie heeft het onderzoek uitgebreid naar de nabijgelegen cruiseterminal. Misschien dat zij zich als personeelslid aan boord van een van de schepen bevond. De vuilniszak met de stoffelijke resten van het jongetje lag enige tijd in een plantenbak op de Antoine Platekade achter het Nieuwe Luxortheater. Een vrouw die haar hond uitliet, ontdekte het lichaampje.

Opsporing Verzocht, 29 augustus 2017: "Onbekende moeder van overleden baby Rotterdam heeft Aziatische roots"

Op 3 augustus 2017 vindt een vrouw die haar hond uitlaat omstreeks 09.30 uur een vuilniszak met daarin een dode baby. De vuilniszak ligt tussen planten aan de Antoine Platekade in Rotterdam op de Kop van Zuid.

Jongetje
Het was meteen duidelijk dat het kindje niet meer leefde. Toen de politie even later met het onderzoek startte werd snel duidelijk dat het om een jongetje ging. De politie is nog altijd op zoek naar de ouders, maar vooral naar de moeder van de baby. Het is niet bekend wie ze is, of waarom ze al dan niet gedwongen afstand heeft gedaan van haar zoontje. De politie hoopt dat mensen kunnen helpen bij het traceren van die moeder, ook omdat ze misschien wel dringend hulp nodig heeft.

Aziatische afkomst
Het is niet duidelijk wanneer het jongetje overleden is. Inmiddels weet de politie meer over de afkomst van de ouders van de baby. Uit de uitslagen van oa DNA-onderzoek blijkt vooralsnog dat de moeder van het kindje oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Oost Azië is. De moeder kan ook gewoon in Nederland wonen, maar heeft in ieder geval haar roots in Azië.

Al langere tijd overleden
Het jongetje is op donderdag 3 augustus aangetroffen en inmiddels is na forensisch onderzoek duidelijk geworden dat het omstreeks 24 juli al niet meer in leven was. Het is niet precies te zeggen wanneer het kindje geboren is, dat moet op 24 juli of in de periode daarvoor geweest zijn. Voldragen zwangerschap De baby was volledig volgroeid, dus het is een voldragen zwangerschap geweest. Dat betekent dat de vrouw waarschijnlijk zichtbaar zwanger is geweest. En dat kan dus in haar omgeving zijn opgevallen. De moeder van de baby is mogelijk bevallen zonder professionele hulp. Wie heeft een vermoeden wie deze oorspronkelijk Aziatische vrouw is, die dus in de periode tot 24 juli hoogzwanger was en nu zonder duidelijke reden geen kindje heeft?

Getuigen gezocht
De vuilniszak met het baby’tje lag achter het Nieuwe Luxortheater aan de Antoine Platekade op de Kop van Zuid. Het is een plek waar veel mensen langslopen. De politie hoopt daarom dat er gezien is dat de vuilniszak daar werd neergelegd ergens in de periode voor zaterdag 29 juli. Maar de politie wil ook graag spreken met iedereen die de zak daar voor de 29e heeft zien liggen. De politie heeft veel mensen gesproken die in de buurt van de vindplaats wonen en er is iemand die de zak er al op zaterdag 29 juli heeft zien liggen, zonder te beseffen wat de inhoud was. Wie heeft gezien dat de vuilniszak werd neergelegd?

Terminal
De politie houdt met diverse scenario’s rekening. Maar het bijzondere van Rotterdam is dat er dicht bij de vindplaats van de baby een cruiseterminal is waar cruiseschepen aanmeren. Dat is hemelsbreed zo’n 250 meter bij elkaar vandaan. Die cruiseschepen hebben een bemanning van soms wel een paar honderd man, waarvan een deel afkomstig is uit Azië. Dat is ook de reden dat de politie nu ook onderzoek doet onder het personeel van de cruiseschepen. Er zijn flyers uitgedeeld. Hopelijk kan op die manier worden achterhaald of de moeder van de baby zich misschien als personeelslid aan boord van één van die schepen bevond. Vanuit het buitenland kan gebeld worden naar dit telefoonnummer: +31 79 345 98 76

Uitvaart baby
De politie treft nu samen met de gemeente Rotterdam voorbereidingen om het kindje een laatste rustplaats te geven. Zodra daar meer over bekend wordt, laten we dat weten.

Zuid-Oost Azië
De herkomst van de moeder van de baby is zeer waarschijnlijk Zuid-Oost-Azië: Myanmar, Laos, Vietnam, Cambodja, Thailand, Maleisië, Brunei, Filippijnen en Indonesië.

Begrafenis
Het kindje krijgt in een besloten bijeenkomst een respectvol afscheid. De plek aan de Antoine Platekade waar het kindje in de vuilniszak is gevonden, zal 20 september worden leeggemaakt. Er zullen bij het grafje ook een aantal spulletjes worden geplaatst die mensen destijds daar bij de Antoine Platekade hebben achtergelaten.

AD/Rotterdams Dagblad, 30 augustus 2017: "Moeder van dode baby in plastic zak komt uit Azië"

De moeder van de baby van wie 3 augustus het stoffelijk overschot in een plastic zak werd gevonden in een plantenbak in Rotterdam, is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Dat is gisteravond bekendgemaakt in het misdaadprogramma Opsporing Verzocht. De afkomst van de moeder is vastgesteld na dna-onderzoek. ,"De moeder kan gewoon in Nederland wonen'', zegt politiewoordvoeder Sandra van der Hoogt, ,,Maar haar roots liggen in Azië."

Inmiddels is aan de hand van forensisch onderzoek vast komen te staan dat de baby, een jongetje, op 24 juli al niet meer in leven was. Volgens Van der Hoogt is sprake geweest van een voldragen zwangerschap en heeft het er alle schijn van dat de moeder zonder professionele hulp is bevallen. De politie sluit niet uit dat zij werkzaam was op een cruiseschip.

De Gooi- en Eemlander, 30 augustus 2017: "Aziatische roots moeder van dode baby"

Rotterdam De onbekende moeder van de dode baby die op 3 augustus in een plantenbak in Rotterdam is gevonden heeft Aziatische roots. Dat blijkt onder meer uit DNA-onderzoek, liet de politie in het opsporingsprogramma ’Opsporing verzocht’ weten.

Het is op dit moment nog niet duidelijk waar precies in Azië. De politie hoopt na aanvullend onderzoek hier meer over te kunnen zeggen. De moeder kan ook in Nederland wonen, maar heeft in ieder geval haar roots in Azië. De politie heeft het onderzoek uitgebreid naar de nabijgelegen cruiseterminal op de Kop van Zuid. Misschien dat zij zich als personeelslid aan boord van een van de schepen bevond. De vuilniszak met de stoffelijke resten van het jongetje lag enige tijd in een plantenbak op de Antoine Platekade achter het Nieuwe Luxortheater. Een vrouw die haar hond uitliet, ontdekte het lichaampje. Het is de politie niet duidelijk wanneer de baby precies is overleden. Inmiddels is na forensisch onderzoek wel duidelijk dat het omstreeks 24 juli al niet meer in leven was. De baby was volgroeid. De politie treft nu samen met de gemeente Rotterdam voorbereidingen om het kindje een laatste rustplaats te geven.

De Telegraaf, 30 augustus 2017: "Moeder dode baby Aziatisch"

Rotterdam - De moeder van de dode baby die op 3 augustus dood in een vuilniszak werd gevonden op de Rotterdamse Wilhelminapier, is van Aziatische afkomst. Dat blijkt uit dna-onderzoek. Volgens de politie is nog niet duidelijk uit welk land of streek in Azië de moeder afkomstig is, maar hoopt daar na aanvullend onderzoek uitsluitsel over te krijgen. "Voor de duidelijkheid: de moeder kan ook gewoon in Nederland wonen, maar heeft in ieder geval haar roots in Azië”, aldus een politiewoordvoerster.

Uitgesloten wordt ook niet dat de moeder werkzaam is geweest op een van de cruiseschepen die op de Wilhelminapier in Rotterdam aanmeren. De baby werd gevonden in een vuilniszak achter het Nieuwe Luxortheater aan de Antoine Platekade. De vindplaats is dichtbij de cruiseterminal. Er is geflyerd onder het cruisepersoneel dat voor een deel afkomstig is uit Azië.

De politie heeft nog altijd geen spoor van de moeder en heeft geen idee wat zich heeft afgespeeld. voor de zaterdag, toen de vuilniszak de eerste keer is opgevallen. Over de doodsoorzaak van het jongetje is niets bekend. Wel is duidelijk dat het kind omstreeks 24 juli al niet meer in leven was. De baby was volledig volgroeid. De politie is met de gemeente bezig om het kindje een laatste rustplaats te geven.

Trouw, 30 augustus 2017: "Moeder dode baby komt uit Azië"

De onbekende moeder van de dode baby die op 3 augustus in een plantenbak in Rotterdam is gevonden heeft Aziatische roots. Dat blijkt onder meer uit DNA-onderzoek. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar precies in Azië. De politie hoopt na aanvullend onderzoek hier meer over te kunnen zeggen. De moeder kan ook in Nederland wonen. De politie heeft het onderzoek uitgebreid naar de nabijgelegen cruiseterminal. Misschien dat zij zich als personeelslid aan boord van een van de schepen bevond. ANP

AD, 19 september 2017: "Moeder dode baby Rotterdam komt uit Zuid-Oost Azië"

Nadia Berkelder. De moeder van het dode baby’tje dat op 3 augustus dood werd gevonden op de Wilhelminapier in Rotterdam komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië. Dat heeft de politie dinsdagavond bekendgemaakt tijdens het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Eerder was al bekendgemaakt dat de vrouw oorspronkelijk uit Azië moest komen. Dat gebied is nu verkleind tot landen als Vietnam, Thailand, Filippijnen en Indonesië.

De politie heeft nog geen idee wie de moeder van het kind is. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de moeder werkte op één van de cruiseschepen die de Wilhelminapier heeft aangedaan. Het kindje leefde nog op 24 juli, heeft onderzoek uitgewezen. Op 29 juli hebben voorbijgangers de vuilniszak zien liggen waarin het kindje gevonden werd.

De baby wordt binnenkort begraven in Rotterdam. De knuffels en andere dingen die mensen hebben achtergelaten op de plaats waar het jongetje werd gevonden, worden bij het grafje geplaatst.

ANP, 19 september 2017: "Achtergrond van moeder overleden baby in Rotterdam ligt in Zuidoost-Azië"

Fibeke Smit. De achtergrond van de onbekende moeder van de overleden baby die begin augustus in een plantenbak in Rotterdam is gevonden ligt in Zuidoost-Azië. Er was al bekend dat ze haar oorsprong heeft in Azië, maar uit aanvullend onderzoek is nu gebleken dat het specifiek om Zuidoost-Azië gaat. Dinsdag werd in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht opnieuw aandacht aan de zaak besteed.

Nadrukkelijk werd gezegd dat de moeder ook in Nederland kan wonen, maar dat in ieder geval haar oorsprong in dat deel van Azië ligt. De vuilniszak met de stoffelijke resten van het jongetje werd op 3 augustus gevonden in de plantenbak op de Antoine Platekade achter het Nieuwe Luxortheater. Een vrouw die haar hond uitliet, ontdekte het lichaampje.

Het is niet duidelijk wanneer de baby precies is overleden. Wel is duidelijk dat de baby was volgroeid. Het kindje was omstreeks 24 juli al niet meer in leven. De politie zal het kindje op korte termijn een laatste rustplaats geven. Samen met de gemeente wordt een besloten bijeenkomst voorbereid.

AD, 20 september 2017: "Moeder dode baby uit Zuid-Oost Azië"

De moeder van het dode baby'tje dat op 3 augustus dood werd gevonden op de Wilhelminapier in Rotterdam komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt tijdens het tv-programma Opsporing Verzocht. De politie heeft nog geen idee wie zij is. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de moeder werkte op een cruiseschip.

AD, 22 september 2017: "Ergens op een cruiseschip huilt een moeder om haar 'kerel'"

Nadia Berkelder. De baby die in augustus op de Wilhelminapier in Rotterdam werd gevonden, is gisteren begraven. Van de moeder ontbreekt nog ieder spoor.

Had ze al die tijd haar bollende buik verborgen onder haar werkkleding? Was ze alleen toen ze haar kind baarde, ergens in een hut op het benedendek? Raakte ze in paniek toen ze weeën kreeg? Wisten haar collega's van haar geheim? En hoe heeft ze haar kind van boord gesmokkeld? Maar vooral: hoe gaat het nu met haar, twee maanden na de bevalling. Vaart ze nog steeds haar wekelijkse rondes over de Noordzee? Van Hamburg naar Southampton, via Le Havre en Zeebrugge terug naar Rotterdam, alsof er niets gebeurd is?

De politie houdt er serieus rekening mee dat de moeder van de baby die op 3 augustus op de Wilhelminapier in Rotterdam dood is gevonden, op een cruiseschip werkt. Dat komt door de plek waar een voorbijgangster het jongetje, verpakt in een vuilniszak, aantrof, op nog geen honderd meter van de cruiseterminal in Rotterdam. En door de afkomst van het kind: dna-onderzoek heeft uitgewezen dat hij uit Zuidoost-Azië moet komen. Een groot deel van de bemanning op cruiseschepen is Filipijns.

Aida Prima
Het jongetje heeft zeker zes dagen dood op de kade gelegen, blijkt uit getuigenverklaringen en onderzoek van het lichaam. Daarom moet de moeder, áls ze inderdaad op een cruiseschip werkt, bijna zeker aan boord van de Aida Prima zijn geweest, het schip dat Rotterdam wekelijks aandoet op een rondvaart over de Noordzee. Het Duitse cruiseschip van een Italiaanse rederij heeft rond de 1.000 personeelsleden aan boord.

Gisteren, op de dag dat de Aida Prima weer in Rotterdam aanlegde, is het kindje begraven. De vrouw die hem vond was erbij, net als het rechercheteam dat erop gebrand is om zijn moeder te vinden, een wethouder en stadsdichter Derek Otte, die een gedicht voorlas. ,,Dus staan we hier kerel, zo samen om je heen; want weet je, Rotterdammers...laten elkaar nooit alleen." De knuffels die mensen voor hem neerlegden op de Wilhelminapier zijn verplaatst naar het graf op de Zuiderbegraafplaats.

Geen naam
Een naam kreeg hij niet. Het jongetje is begraven op het gedeelte van de begraafplaats waar de anonieme doden liggen. Bij een akte van geboorte wordt alleen een naam ingevuld als de ouders dat wensen, zegt een woordvoerster van de gemeente Rotterdam. En die zijn niet bekend. De speurtocht in dna-databanken heeft nog niemand opgeleverd die directe familie van het ventje is. Onderzoek naar de cruisebemanning wordt bemoeilijkt doordat cruiseschepen juridisch onder het land van de rederij vallen, in dit geval Italië. Overigens houdt de politie de mogelijkheid open dat de vrouw in Rotterdam woont. "Het enige wat we weten is dat ze Aziatische roots heeft."

,"De zaak is weliswaar nog niet afgesloten, maar het is nu al een zaak die we nooit gaan vergeten", zegt Raymond Kolsteren, teamleider van het politieonderzoek, in een persverklaring. ,"Deze heeft op veel mensen indruk gemaakt. De drive om deze zaak op te lossen is vanaf het begin hoog. Ik hoop dat we ooit het ware verhaal te horen krijgen."

De Telegraaf, 22 september 2017: "Emotionele uitvaart onbekende baby"

door Gerda Frankenhuis. Rotterdam - De onbekende baby die op 3 augustus dood in een vuilniszak werd gevonden op de Rotterdamse Wilhelminapier is gisterochtend begraven. Het jongetje werd naamloos te ruste gelegd op Zuiderbegraafplaats in Rotterdam-Zuid, waar een speciaal veld is aangelegd waar ongeïdentificeerde mensen worden begraven. Een eenzame uitvaart was het zeker niet. „Rechercheurs die de zaak onderzoeken, mensen uit de buurt die het baby’tje hebben gevonden, gemeenteambtenaren, werknemers van de uitvaartondernemer en wethouder Hugo de Jonge namens het college van burgemeester en wethouders waren er bij aanwezig”, vertelt een gemeentewoordvoerster.

Het was een indrukwekkende begrafenis. „Het was emotioneel en heel respectvol.” Ook droeg de stadsdichter Derek Otte nog een gedicht voor. Knuffels en andere spulletjes die mensen hebben achtergelaten op de plek waar het jongetje werd gevonden, zijn bij het grafje geplaatst.

Jaarlijks verzorgt de gemeente 125 keer een begrafenis die door de gemeente wordt geregeld. „Maar niemand krijgt in Rotterdam een eenzame uitvaart, tenzij dat de uitdrukkelijke wens van de overledene is geweest”, vertelt ’s Jeanneke van Nielen, teammanager Bijzondere Zaken van de gemeente.

Rotterdam voert de wet op de lijkbezorging uit als iemand is overleden maar er niemand opdracht heeft gegeven voor een uitvaart. „Wij gaan dan onderzoek doen naar familieleden die de uitvaart willen, kunnen of moeten regelen. Alleen als er niemand in beeld is, geeft de gemeente de opdracht. Maar dat betekent geen eenzame uitvaart. Er zijn altijd buren, vrienden of verzorgenden die dan bij de begrafenis aanwezig zijn. Daar doen wij ook ons best voor. In 99,9 procent van de gevallen lukt dat ook. Zijn er geen mensen, dan gaan gemeenteambtenaren”, legt Van Nielen uit.

Het onderzoek naar de dode baby is nog in volle gang. De politie heeft nog geen idee wie de ouders zijn. Wel is bekend dat de moeder oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië moet komen en dan met name uit Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Brunei, Filipijnen, Maleisië of Indonesië. Er wordt rekening mee gehouden dat ze werkzaam is op een van de cruiseschepen die de Wilhelminakade in Rotterdam heeft aangedaan. Ook wordt niet uitgesloten dat zij in Nederland woont.

Uit sectie is gebleken dat het kindje voor 24 juli al dood was. De politie vermoedt dat het voldragen pasgeboren kindje in juli is overleden. Waaraan het jongetje is overleden is onduidelijk. Hopelijk kan onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut daar nog duidelijkheid over geven. Tot nu toe zijn er 63 tips binnengekomen.

ad.nl, 23 december 2017: "Moeder dode baby werkte vermoedelijk op de Aïda Prima"

Nadia Berkelder | De moeder van het jongetje dat op 3 augustus dood werd gevonden op de Wilhelminapier in Rotterdam, werkte hoogstwaarschijnlijk op cruiseschip Aïda Prima. Het rechercheteam dat onderzoek deed naar het babylijkje ontdekte twee belangrijke sporen die naar een cruiseschip moesten leiden: dna van het jongetje dat wees op een Zuidoost-Aziatische afkomst én de vuilniszak waarin het kindje was weggelegd was van het type dat alleen voor de rederij van de Aïda Prima werd gemaakt. Onderzoek aan boord van het cruiseschip, dat tot voor kort elke week 24 uur in Rotterdam lag, heeft geen spoor naar de moeder opgeleverd. Het recherchewerk werd bemoeilijkt door de gesloten cultuur onder het Filipijnse personeel aan boord. De kans is groot dat de moeder van het dode baby’tje van de Wilhelminapier nooit wordt gevonden. Vier maanden na de lugubere vondst is het onderzoeksteam weer bezig met andere zaken.

Oplossen
Maar vergeten doen ze Kerel, zoals stadsdichter Derek Otte het kindje in zijn grafdicht noemde, nooit. "Ik wil weten wat er is gebeurd”, zegt officier van justitie Evelien van Veen. "Is er iemand die het baby’tje heeft vermoord? Is het kind dood geboren?" "Zolang we het verhaal van de moeder niet kennen, kunnen we van alles invullen, maar weten we het niet", zegt politieman Raymond Kolsteren, die het onderzoek leidde. ,,Ons team was bij dit onderzoek extra gemotiveerd. Iedereen was vastbesloten om deze zaak op te lossen." De vraag is of dat ooit nog lukt. De rechercheurs hadden en hébben niet veel aanknopingspunten: de camerabeelden brachten geen tips, geen getuige had gezien dat iemand het kindje tussen de struiken legde en er was weinig forensisch bewijs: de moeder heeft nauwelijks sporen achtergelaten. De ruim zestig tips die uit het hele land binnenkwamen, bleken al snel onbruikbaar tijdens het onderzoek. "Toen we van het Nederlands Forensisch Instituut hoorden dat het baby’tje Aziatisch was en later dat het Zuidoost-Aziatisch was, konden we alle tips over blanke kindjes uitsluiten", vertelt Kolsteren. "Dat is het moment dat we onze aandacht hebben verlegd naar cruiseschepen, omdat daarop vaak Aziatische bemanning werkt." Door het uitpluizen van de cruiseschema’s kwam al snel de Aïda Prima als mogelijkheid naar voren. Dat schip meerde tot voor kort elke donderdagochtend aan in Rotterdam om 24 uur te blijven liggen. Werkte de moeder misschien aan boord?

Forensisch onderzoek zorgde vervolgens voor een doorbraak. Kolsteren: :De vuilniszak waarin het kindje was verpakt toen het werd gevonden, bleek overeen te komen met de vuilniszakken op de Aïda Prima. De experts van het Nederlands Forensisch Instituut konden geen verschil zien. De leverancier van de zakken vertelde ons dat dit type zakken alleen aan deze maatschappij waren geleverd. Zo leverde het onderzoek steeds meer plusjes richting deze boot op." "We zijn een aantal keer aan boord van het schip geweest. De security officer van de Aïda Prima was een oud- politieman, die heeft heel goed meegewerkt. Maar het was lastig om aan boord te rechercheren. Op het schip werken veel Filipijnse mensen. Zij vormen een gesloten gemeenschap. We konden er niet echt goed de vinger achter krijgen. Niemand heeft zich gemeld met informatie."

Verboden
Zwangerschap aan boord van de Aïda Prima is verboden, ontdekten de rechercheurs. ,,Als je zwanger bent, mag je niet meer werken. In theorie zou het mogelijk kunnen zijn dat een vrouw haar zwangerschap verborgen heeft gehouden en stiekem is bevallen”, zegt Kolsteren. ,,Dat is een heel reëel scenario. Die mensen werken vaak om hun hele familie op de Filipijnen te onderhouden. Niet kunnen werken is dus een ramp. Dat blijkt wel uit het feit dat sommige personeelsleden van die cruiseschepen zelfs nog een baantje in Rotterdam hebben. Als chauffeur bijvoorbeeld, of in een restaurant."

"Een groot nadeel is dat we de doodsoorzaak niet meer vast konden stellen”, vertelt Van Veen. "Of het jongetje ooit geleefd heeft, kunnen we ook niet zeggen omdat we niet meer konden zien of er lucht in de longetjes heeft gezeten. Daarvoor was het lichaampje in te slechte staat. Als hij eerder was gevonden, hadden we meer kunnen onderzoeken. Nu hebben we geen technisch bewijs dat het jongetje vermoord is, of dat hij is overleden doordat hij geen zorg kreeg. Het enige dat we wel weten is dat hij voldragen was. De zwangerschap heeft 38 weken geduurd."

Het zat het onderzoeksteam niet mee: de vuilniszak bevatte geen sporen die naar een moeder konden leiden. Geen DNA, geen vingerafdruk, niets. Kolsteren: "We vonden ook geen navelklem of een dekentje in de vuilniszak. Daar hadden we verder mee gekund." Van Veen: "De begrafenis zorgde evenmin voor nieuwe informatie. We hadden bewust bekendgemaakt wanneer die zou zijn, op een dag dat de Aïda er was." De moeder heeft zich niet laten zien bij het grafje.

Overboord
Dat het kindje op de Wilhelminapier is achtergelaten, lijkt gek. Maar dat is het niet, ontdekte het team, dat zelfs een geografisch profiler inschakelde om te zoeken naar de persoon die het kindje achterliet. "Je zou verwachten dat iemand een baby’tje over boord gooit als ze er op zee vanaf wil. Maar dat kan niet. Dat schip zit vol sensoren. Als er iets over de reling valt, gaan er alarmbellen af.” Met die wetenschap is het ineens veel minder raar dat het kindje lag waar het lag: een paar honderd meter van de cruiseterminal, op een anonieme plek. "Het kindje is niet erg liefdevol weggelegd”, stelt Kolsteren vast. ,,In een vuilniszak in een plantenbak.” Van Veen: "Bij een vergelijkbare zaak in Amsterdam lag het kindje nog in een dekentje.” Kolsteren: "Wij denken: als je wil dat het een liefdevol afscheid krijgt, leg je het in een portiek, bel je aan en loop je weg. Hier is weinig warmte aan te pas gekomen."

Het team is uitgerechercheerd, maar komt weer in actie als er nieuwe informatie komt. Van Veen: "Het is niet uit te sluiten dat iemand een jaar na dato nog gaat praten.We zouden nog steeds meer willen weten over de achtergrond van de zaak. Is er iemand die bewust een baby heeft vermoord? We kunnen allerlei dingen invullen, maar we weten het niet. Nu zijn we afhankelijk van iemand die zich toch meldt."