Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

21 februari 2021, vondeling meisje, Amsterdam

Dit dossier is verbonden met dossier 'december 2019, babylijkje meisje, Amsterdam'.

@Politie_Adam, 22 februari 2021

In een container aan de Meernhof in Amsterdam zuidoost heeft de politie rond elf uur vanavond een baby aangetroffen. De brandweer heeft ondersteund bij het bevrijden van de baby. De baby is direct en in leven overgebracht naar het ziekenhuis. De straat is afgezet voor onderzoek.

De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en roept mensen op die informatie hebben hierover dit te delen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Meer informatie wordt op dit moment niet verstrekt.

nos.nl, 22 februari 2021: "Baby gevonden in ondergrondse container Amsterdam"

In een ondergrondse container in Amsterdam-Zuidoost heeft de politie een levende baby gevonden. Het kind werd rond 23.00 uur aangetroffen. De baby is overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer ondersteunde agenten bij het bevrijden van het kind uit de container aan het Meernhof. Lees verder in de originele bron...

nu.nl, 22 februari 2021: "Levende baby gevonden in container in Amsterdam"

In een container aan de Meernhof in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost is zondagavond een baby gevonden, meldt de politie. Het kind werd rond 23.00 uur aangetroffen. Met hulp van de brandweer is de baby uit de container bevrijd. Het nog levende kind is direct naar het ziekenhuis overgebracht. De recherche is begonnen met een uitgebreid onderzoek. De straat is hiervoor afgezet. Het geslacht van de baby is niet bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk hoe oud het kind is en hoelang het in de container heeft gelegen.

telegraaf.nl, 22 februari 2021: "Schokkende vondst in Amsterdam: baby in container"

AMSTERDAM - Een schokkende vondst, zondagavond laat in Amsterdam Zuidoost. In een vuilcontainer aan de Meernhof trof de politie rond elf uur een levende baby aan. De brandweer hielp de politie bij het bevrijden van de baby uit de ondergrondse container. Het kindje dat rond 23.00 uur werd gevonden, is direct overgebracht naar het ziekenhuis. De straat is afgezet voor onderzoek. Meer details over de toestand waarin de baby verkeert, zijn niet bekend. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart.

Op foto’s is te zien dat de zijkant en de voorkant van de container zijn geopend. In en rond de container speuren agenten met zaklantaarns naar mogelijke sporen. Het is niet duidelijk waar precies in de container de baby werd aangetroffen en hoe lang het kindje er al lag. Ook is niet duidelijk hoe agenten de baby op het spoor kwamen. De politie is op zoek naar getuigen.

ad.nl, 22 februari 2021: "Baby gevonden in ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam"

In een ondergrondse vuilcontainer aan de Meernhof in Amsterdam-Zuidoost heeft de politie zondag rond 23.00 uur een baby aangetroffen. Het kindje is direct overgebracht naar het ziekenhuis. De straat is afgezet voor onderzoek, zo laat de Amsterdamse politie op Twitter weten. De baby is nog in leven, maar over de gezondheidstoestand is verder niks bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk hoe oud het kind is en hoe lang het in de vuilcontainer heeft gelegen. De brandweer heeft ondersteuning verleend bij het bevrijden van de baby. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en roept getuigen op zich bij de politie te melden.

hln.be, 22 februari 2021: "Amsterdamse politie vindt levende baby in vuilniscontainer"

In een vuilniscontainer in Amsterdam Zuidoost is gisteravond een baby gevonden. Dat meldt de politie van Amsterdam. De baby werd rond 23 uur aangetroffen. Met hulp van de brandweer is het kindje uit de container bevrijd. De baby zou nog in leven zijn en is direct naar het ziekenhuis overgebracht. Over de gezondheidstoestand van het kind is verder niets bekend gemaakt. Ook is niet duidelijk hoe oud het kind is en hoe lang het in de vuilcontainer heeft gelegen. De brandweer heeft ondersteuning verleend bij het bevrijden van de baby. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en roept getuigen op zich bij de politie te melden.

nu.nl, 22 februari 2021: "Medische toestand van in Amsterdamse container gevonden baby is stabiel"

De toestand van de baby die zondagavond in een ondergrondse container in Amsterdam is gevonden, is stabiel. Het pasgeboren meisje ligt in het ziekenhuis, zo laat de politie maandag weten. Rond 22.40 uur belde iemand de hulpdiensten omdat hij of zij sterk het vermoeden had dat er geluiden van een huilende baby uit de container kwamen. "De brandweer haalt uiteindelijk een grote gele Jumbo shopper tas uit de vuilcontainer waar de baby in wordt aangetroffen", aldus de politie. Agenten hebben het meisje snel ingepakt in hun jassen, waarna de baby is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar toestand is stabiel. De container waarin het meisje is aangetroffen ligt bij de Meernhof. De politie is "heel hard op zoek naar getuigen en personen die meer weten".

volkskrant.nl, 22 februari 2021: "Levende baby gevonden in ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam"

Door Haro Kraak
In een vuilcontainer in Amsterdam Zuidoost is op zondagavond rond elf uur een levende baby aangetroffen. De brandweer hielp de politie bij het bevrijden van de baby uit de ondergrondse container aan de Meernhof. Het pasgeboren meisje is direct overgebracht naar het ziekenhuis. Haar situatie is stabiel.

Rond 22:40 uur kreeg de politie een melding binnen van iemand die dacht een huilende baby te horen in een vuilcontainer. De politie en brandweer snelden eropaf, haalden meerdere vuilniszakken uit de container en hoorden toen inderdaad een baby huilen. Ze vonden het meisje uiteindelijk in een grote Jumbo-tas. De agenten wikkelden haar in jassen en brachten haar naar het ziekenhuis. De recherche is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen en camerabeelden uit de omgeving.

Het is zeer uitzonderlijk dat een kind in Nederland te vondeling wordt gelegd of wordt achtergelaten. Het gaat om gemiddeld één à twee kinderen per jaar, volgens Het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstand doen (NIDAA) en de Raad voor de Kinderbescherming, dat de cijfers sinds 2003 bijhoudt. Soms gebeurt het dat de moeder zich presenteert als de ‘vinder’, zodat ze zeker weet dat het kind wordt gevonden. In 2019 en 2020 waren er voor zover bekend geen baby’s te vondeling gelegd. In 2014 werden er vijf baby’s gevonden, van wie er vier al overleden waren.

In Amsterdam Nieuw-West werd in oktober van dat jaar een levende baby aangetroffen in een vuilcontainer, nadat een buurtbewoner midden in de nacht gehuil hoorde. Er werd een crowdfundingscampagne opgezet en een grote zoekactie opgetuigd. De politie verspreidde een compositietekening van een 30 jaar oude getuige, een man die 's nachts vlak bij de container in een auto zat. Desondanks zijn de ouders voor zover bekend nooit gevonden. Het kind werd ondergebracht bij een pleeggezin.

nos.nl, 26 februari 2021: "Ouders (allebei 17) van in container gevonden baby aangehouden"

De Amsterdamse politie heeft de ouders gevonden van de baby die zondag in een vuilcontainer werd gevonden. De ouders zijn allebei 17 jaar en werden woensdag opgepakt. Gezien hun leeftijd zal het Openbaar Ministerie terughoudend zijn in het verstrekken van informatie over het onderzoek. De moeder van het meisje, de oma van de baby, werd ook aangehouden. Ze is gisteren vrijgelaten, haar rol wordt verder onderzocht.

Baby uit ziekenhuis
Vanmiddag zijn de twee minderjarige verdachten voorgeleid aan de kinderrechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank. Ze zijn onder voorwaarden vrijgelaten. Beiden worden verdacht van poging tot kindermoord. Het pasgeboren meisje heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten en is elders ondergebracht. Agenten kwamen op de container af na een melding van een buurtbewoonster die gehuil vanuit de vuilcontainer dacht te horen. "Ik ging vuil weggooien met mijn dochter. Ik gooide de zak weg en ik hoorde gehuil. Ik wist meteen dat het een baby was", vertelde zij tegen AT5. "Ik heb meteen de politie gebeld. Ze waren een beetje van 'die spoort niet' maar ze waren er wel heel snel." Nadat er enkele vuilniszakken uit de vuilcontainer waren gehaald, werd de baby gevonden. Ze zat in een gele supermarkttas.

telegraaf.nl, 26 februari 2021: "Minderjarige ouders van in container gevonden baby aangehouden"

AMSTERDAM - De politie heeft afgelopen woensdag de ouders van de baby die in een container in Amsterdam werd gevonden, aangehouden. Het gaat om twee minderjarigen van 17 jaar. Ook de moeder van het minderjarige meisje, de oma van de baby, werd aangehouden. Beide ouders worden verdacht van poging tot kindermoord.

De pasgeboren baby, een meisje, die afgelopen zondag 21 februari in een ondergrondse vuilcontainer werd gevonden aan de Meernhof in Amsterdam-Zuidoost, is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. Ze is ergens anders ondergebracht.

telegraaf.nl, 26 februari 2021: "17-jarige ouders aangehouden van achtergelaten baby in afvalcontainer"

De politie heeft twee tieners aangehouden na de vondst van een baby in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam. Het gaat om de ouders van de baby, een jongen en een meisje van 17. Ook de moeder van het meisje, de oma van de baby, is aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie.

Het pasgeboren kindje werd afgelopen zondagavond gevonden, nadat een voorbijganger gehuil uit de container hoorde komen. De baby, een meisje, werd door de brandweer bevrijd uit de container en naar het ziekenhuis gebracht. Zij werd gevonden in een grote plastic tas. De recherche startte direct een uitgebreid onderzoek om erachter te komen wie de baby heeft achtergelaten. In dat onderzoek zijn nu dus drie aanhoudingen verricht.

Poging tot kindermoord
De verdachten zijn afgelopen woensdag aangehouden. Vandaag zijn de jonge ouders voorgeleid aan de kinderrechter-commissaris. Ze worden verdacht van een poging tot kindermoord. Ook moeder van het meisje, dus de oma van de baby, werd aangehouden. Haar rol wordt verder onderzocht. De baby is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en elders ondergebracht, meldt het OM.
Gerald Roethof, de advocaat van de 17-jarige jongen, zegt dat niemand in de gaten had dat het meisje zwanger was. "De bevalling heeft plaatsgevonden zonder toezicht van anderen. Beide verdachten zeggen dat het kindje op zeker moment geen teken van leven gaf. Ze dachten dat hun kindje was overleden. Ze zijn toen in paniek geraakt en hebben het in hun ogen overleden kindje achtergelaten op de plek waar het is gevonden. Tot hun schrik bleek vervolgens dat het kindje niet was overleden en dat zij een levende baby in de vuilniscontainer hadden gedeponeerd. Zij hebben zichzelf daarom gemeld bij de politie. De advocaat van het 17-jarige meisje laat aan RTL Nieuws weten dat de zaak 'voor iedereen heel emotioneel is', maar wil er verder niets over zeggen.

Het Parool, 3 oktober 2023: "Jeugddetentie en verplichte behandeling voor ouders die hun baby in container achterlieten"

Wouter Laumans en Hanneloes Pen | De destijds minderjarige ouders van de baby die begin 2021 in een vuilcontainer in Holendrecht werd gevonden zijn veroordeeld tot 15 maanden jeugddetentie en verplichte behandeling. Naast de poging tot moord op hun pasgeboren dochtertje acht de rechtbank bewezen dat de ouders twee jaar daarvoor een andere baby om het leven brachten.

In het vonnis sprak de rechtbank dinsdag over uiterst schokkende feiten. “Jullie hebben je eigen kind in 2019 het leven ontnomen. En een jaar na die moord hebben jullie je tweede dochter proberen te vermoorden door haar als afval in een ondergrondse container te gooien,” aldus de rechter. De rechtbank refereerde meermaals aan het feit dat de twee – inmiddels meerderjarige – ouders geen openheid van zaken hebben willen geven. Beide ouders worden veroordeeld tot 15 maanden onvoorwaardelijke jeugddetentie. Daarnaast moeten ze zich allebei laten behandelen. De vader in het kader van een voorwaardelijke jeugd-tbs en de moeder in het kader van een voorwaardelijke detentie. De twee waren geschorst uit hun voorarrest en moeten per direct worden vastgezet.

Baby uit ziekenhuis
Vanmiddag zijn de twee minderjarige verdachten voorgeleid aan de kinderrechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank. Ze zijn onder voorwaarden vrijgelaten. Beiden worden verdacht van poging tot kindermoord. Het pasgeboren meisje heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten en is elders ondergebracht. Agenten kwamen op de container af na een melding van een buurtbewoonster die gehuil vanuit de vuilcontainer dacht te horen. "Ik ging vuil weggooien met mijn dochter. Ik gooide de zak weg en ik hoorde gehuil. Ik wist meteen dat het een baby was", vertelde zij tegen AT5. "Ik heb meteen de politie gebeld. Ze waren een beetje van 'die spoort niet' maar ze waren er wel heel snel." Nadat er enkele vuilniszakken uit de vuilcontainer waren gehaald, werd de baby gevonden. Ze zat in een gele supermarkttas.

Gehuil uit container
Op 21 februari 2021 werd een pasgeboren baby gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in de wijk Holendrecht in Amsterdam-Zuidoost. Een buurvrouw die vuilnis wilde weggooien hoorde gehuil uit de container komen. Toegesnelde hulpdiensten wisten het meisje, dat in een dichtgeknoopte Jumbotas zat, met behulp van een warmtecamera uit de container te bevrijden. Het meisje werd met ernstige onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis.

In de boodschappentas trof de politie een kassabon aan. Die leidde naar de ouders van het meisje. Drie dagen na de geboorte meldden de twee destijds 17-jarigen zich op het politiebureau. Daar verklaarden ze dat de baby niet meer ademde en ze daarom dachten dat het kindje dood was. Die verklaring noemt de rechtbank ‘volstrekt ongeloofwaardig’.

Baby knipperde
Uit het politieonderzoek bleek dat het kind in park De Riethoek was geboren. Vijf kwartier na de geboorte werd de baby in de vuilcontainer gestopt. Uit appberichten tussen de ouders van de baby bleek dat zij wisten dat hun dochter nog in leven was. Ook werd een filmpje aangetroffen waarop het meisje kort na de geboorte te zien was. Ze knipperde met haar ogen. “Ik wil het niet wegdoen,” klonk het in het filmpje.

Volgens de rechtbank was er sprake van voorbedachte rade. Zo hadden de twee tieners wel een schaar en babymelk mee naar het park genomen, maar geen kleren om de zuigeling warm te houden. Nadat hun dochter gevonden was, maakten de twee zich vooral zorgen of ze in de problemen zouden komen.

Eerdere bevalling
Uit politieonderzoek bleek verder dat er in december 2019 sprake zou zijn geweest van een eerdere bevalling. In de tuin van een voormalige woning van een van de twee verdachten, werden in november 2021 de resten van een voldragen baby gevonden. Uit dna-onderzoek bleek dat de verdachten ook de ouders van dat meisje zijn. Dit meisje had een naam gekregen van de ouders. In appgesprekken hadden de ouders gezegd dat ze deze dochter niet konden houden.