Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

januari 1948, vondeling Johanna Zwiesereijn, Leeuwarden

nporadio5.nl, 28 mei 2021: "We zoeken nog naar familie van moeder Hendrika Zwiesereijn!"

We hebben groot nieuws voor Els, want we hebben haar ouders kunnen traceren! Ze blijkt de naam van haar moeder Hendrika Zwiesereijn te hebben gekregen. Zij is geboren is in 1928, komt uit Wageningen en was getrouwd met meneer J.W. van de Weerd. Toch staat in de papieren dat deze meneer Van de Weerd niet Els' vader zou zijn en hij en moeder Hendrika zijn enkele maanden na Els' geboorte ook gescheiden. Dus blijven we nu zoeken naar alle mensen die meer weten over Hendrika Zwiesereijn uit Wageningen, die in januari 1948 een kind heeft gekregen in Leeuwarden. Wie weet meer? Bel 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl. In de uitzending van 30 mei 2021 hoor je het hele verhaal van Els.

Het verhaal
In januari 1948 wordt Els als Johanna Zwiesereijn geboren in Leeuwarden en vrijwel meteen te vondeling gelegd. Kort nadat ze in een domineesgezin wordt opgevangen, komt ze bij twee oudere dames terecht in een rusthuis in Driebergen: “Deze dames kenden mijn uiteindelijke pleegoma. Ze zochten een gezin voor mij en mijn ouders hadden net een andere pleegdochter in huis genomen. Mijn oma zei toen tegen die dames dat ze misschien nog wel een kindje in huis wilden nemen. Zo ben ik daar terecht gekomen, bij mijn pleegfamilie Thijs in Amsterdam.”

Els groeit op met haar pleegouders en pleegzusje Steventje: “Zij wist wél wie haar biologische ouders waren en heeft ook contact gehad met haar moeder en een paar broers en zussen. Gek genoeg deed dat me weinig. Ik was gelukkig bij mijn pleegouders. Ik vond dat niet zo’n punt, was er niet mee bezig. Toch heeft mijn zusje altijd geroepen dat ik moest gaan zoeken. Ik heb getwijfeld, maar dacht dat ik het nu toch maar eens moest gaan doen.”

Dus zoeken we nu naar Els' biologische familie Zwiesereijn: “Ik weet dat mijn pleegouders me altijd mijn eigen naam hebben laten houden, ik heb nooit de naam Thijs aangenomen. Dus ik heette altijd Zwiesereijn, al betekent die naam nu nog weinig voor me. Verder heb ik totaal geen informatie over mijn familie, de namen van mijn biologische ouders staan zelfs niet op mijn geboorteakte... Zouden mensen uit Leeuwarden misschien het verhaal kennen over dat ik te vondeling ben gelegd? Of heb ik nog meer familieleden Zwiesereijn die ik kan leren kennen?"

Aanknopingspunten:

  • familie Zwiesereijn
  • zoekster Els is geboren als Johanna Zwiesereijn in januari 1948 te Leeuwarden
  • ze is daar te vondeling gelegd
  • ze is via een domineesgezin en een particulier rusthuis in Driebergen bij pleegouders Thijs terechtgekomen in Amsterdam als drie maanden oude baby
  • pleegouders heten Jeanne en Herman Thijs Kogeler
  • woonden eerst in Amsterdam, later in Leusden
  • pleegmoeder Jeanne komt uit Middelburg, pleegvader Herman uit Amersfoort
  • er was nog een pleegzusje: Steventje Hardeman
  • nu zoeken we dus alle mensen met de naam Zwiesereijn voor meer info over Johanna's ouders, familie en afkomst

nporadio5.nl, 30 mei 2021, Adres Onbekend

Gepresenteerd door: Ron Kas
Sinds 1971 herenigen we familieleden, vrienden en bekenden. Tips zijn welkom op het gratis telefoonnummer: 0800-3030300 of op zoeken@adresonbekend.nl.

indebuurt.nl, 1 juni 2021: "Adres Onbekend: Els Zwiesereijn zoekt haar biologische moeder die misschien wel in Ede woont"

Hanneke van Olst | Luister je op zondag wel eens naar het programma Adres Onbekend van NPO Radio 5? Grote kans dat je afgelopen zondag (30 mei) voorbij hoorde komen dat iemand in de omgeving van Ede wordt gezocht. In het programma worden familieleden, vrienden en bekenden herenigd. Ook Els Zwiesereijn gaf zich op. In januari 1948 wordt Els als Johanna Zwiesereijn geboren in Leeuwarden en vrijwel meteen te vondeling gelegd. Ze groeide op in een pleegfamilie.

Hendrika Zwiesereijn
Nu Els in de jaren zeventig is, gaat ze op zoek naar haar biologische moeder. In de uitzending is te horen dat de naam van haar biologische moeder wordt gevonden: Hendrika Zwiesereijn. Zij is geboren is in 1928, komt uit Wageningen en was getrouwd met meneer J.W. van de Weerd. Toch staat in de papieren dat deze meneer Van de Weerd niet Els’ vader zou zijn en hij en moeder Hendrika zijn enkele maanden na Els’ geboorte ook gescheiden.

In Wageningen en omliggende gemeenten wordt nu gezocht naar familie van moeder Hendrika Zwiesereijn. Ook in Ede. Hier blijkt op de begraafplaats een Hendrika Johanna Zwiesereijn te liggen. Of dat de moeder van Els is, is onbekend.